Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 28.06.2014.
06:48
Vesti A

Srbi i Bosanci radili kao robovi u Bakuu

Protiv 13 osoba tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu za trgovinu ljudima i organizovani kriminal. Oni se sumnjiče da su učestvovali u radnoj eksploataciju kada je preko 600 žrtava držano u ropskom odnosu, saopštilo je tužilaštvo. Ovo je možda i najveći slučaj suđenja za organizovani kriminal i trgovinu ljudima do sada u BiH.

Kao robovi radili na izgradnji Bakua, prestonice Azerbejdžana
 

Istragom je utvrđeno, kako pišu mediji u BiH, da su optuženi Božo Vučenović, Milan Vučenović, Rade Ljubičić, Saša Lipovac, Safet Turanović, Rasim Turanović, Nenad Tatić, Slaviša Kojić, Zoran Dmitrović, Zoran Kalajdžić, Novak Ćirić, Nedeljko Vučenović i Miroslav Vučenović koristeći težak materijalni položaj žrtava, u periodu od 2007. do 2009. godine organizovali odlazak nekoliko stotina državljana BiH, Srbije i Makedonije na navodni rad u Azerbejdžan.


Po odlasku u Azerbejdžan, njih su držali u nečovečnim uslovima i neadekvatnim prostorijama, terali ih da rade, često i po ceo dan, što nisu smeli da odbiju, ali ih za to nisu plaćali, već su bili u praktično ropskom odnosu.


Radnicima su po dolasku u Azerbejdžan oduzimani pasoši, bila im je ograničena mogućnost kretanja i povratak u svoju zemlju, pa su organizatori njihovog odlaska osim za radnu eksploataciju, osumnjičeni i za trgovinu ljudima.


Optuženi su na ovaj način zaradili milione evra koje su držali na računima u nekoliko zemalja. Tužilaštvo je prikupilo dokaze za zaradu od oko 5,9 miliona KM, što je nešto manje od tri miliona evra, novac čije će oduzimanje biti zatraženo tokom postupka.
 

U optužnici protiv osumnjičenih trgovaca ljudima predloženo je ispitivanje 84 svedoka, a uz optužnicu je prosleđeno nekoliko stotina dokaza koji će biti prezentovani tokom suđenja.

Saradnja sa SAD

Tokom istrage ovog slučaja, vlasti BiH su sarađivale sa nekoliko država. Između ostalog, u tužilaštvu se nadaju da će ovo suđenje poboljšati status BiH na listi Ministarstva inostranih poslova SAD, te da će se BiH vratiti status zemalja 1. kategorije, odnosno države koja se efikasno bori protiv trgovine ljudima i otkriva, procesuira i sprečava takve pojave, saopštilo je tužilaštvo.

Subota 28.06.2014. 09:57
Ovo su banalne gluposti koje ni najaci zeludac nemoze da svari. Niko nikoga silom nije terao da ide, niko nikog nije molio, vec je sve bilo na dobrovoljnoj osnovi. Pa kolko rade ljudi u Evropi? Letnje radno vreme je 9.sati. Moras da ustanes u pet, da bi na poslu bio u sedam, u 9. sati je pauza za dorucak do 9,15, od 12, do 13, je rucak, poso se zavrsava u 17,15, jer dorucak i rucak nisu uracunati u radno vreme. Od 17. do 19, vi nemozete da stignete kuci i kolko je to vremena, vi ste 14, sati dnevno manje ili vise izlozeni stresu. A kako se radi? Pa bez cigaret pauze, i bez citanja novina i razglabanja cija je svalerka bolja, vec ako oces oces ako ne zna se , otkaz ko vrata,
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online