Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 20.06.2014.
07:45
Ž. Marković - Vesti A

Zbog pečata pomoć trune u skladištima

Za sanaciju štete od poplava u BiH biće potrebno dve milijarde evra, zaključeno je u izveštaju o proceni štete koji su izradile vlasti BiH, uz podršku EU, UN i Svetske banke! Portparol Delegacije EU u Sarajevu Endi Makgafi rekao je da su najveća oštećenja zabeležena u infrastrukturi, posebno u kontroli reka i rečnih tokova, transportnoj komunikaciji i na poljoprivrednim dobrima.

Narod skuplja, država koči
 

Endi Mekgafi je na konferenciji za novinare u Sarajevu istakao da će tačni i potpuniji podaci biti poznati pošto se urade dodatne provere u segmentu poljoprivrede, stambenog sektora i finansija, ali da se ne očekuje promena kada se radi o sumi od dve milijarde evra.


I dok vlasti BiH na svim nivoima razbijaju glavu kako da nađu novac za obnovu, humanitarna pomoć iz raznih krajeva sveta, koja treba da se dostavi najugroženijima stoji u skladištima blokirana, zbog birokratije. Naime, kreveti, madraci, šatori, plinska kuvala, kuhinjski nameštaj, peći i druga pomoć bukvalno trune u carinskom skladištu Halilovići u Sarajevu zato što se ne zna ko treba da izda dokument kojim se ta roba oslobađa uvoznih dažbina.

Nadležni u institucijama BiH igraju se gluvih telefona i jedni na druge prebacuju odgovornost, a da zlo bude veće, u pitanju je pomoć koju su uputili UNHCR i Međunarodna organizacija za migracije (IOM), što u prevodu, znači da u celoj priči nema nikakvog muljanja, pa se procedure moraju tako dugo razvlačiti.


Iz UNHCR-a i IOM-a su se početkom ovog meseca obraćali Ministarstvu finansija i trezora BiH sa zahtevom za oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina za robu namenjenu za pomoć stanovništvu ugroženom od poplava, a u odgovoru koji im je prosleđen navedeno je da "ministarstvo izdaje potvrde za oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina, ali da u ovom slučaju nije nadležno za izdavanje tražene potvrde".

Ovim međunarodnim organizacijama sugerisano je da se obrate Upravi za indirektno oporezivanje, ali tamo im je rečeno da se, uz zahtev za oslobađanje od dažbina mora, verovali ili ne, dostaviti odgovarajuća potvrda iz Saveta ministara, dakle iz istog onog ministarstva koje je lopticu prebacilo na UIO.


Za one koji znaju prilike u BiH, ova situacija uopšte nije neobična, jer se i ranije dešavalo da zbog komplikovanih birokratskih procedura, nejasnih nadležnosti države i entiteta, kao i klasičnog nerada državnih službenika, propadaju neki izuzetno važni projekti.

Problemi sa lekovima

Kako pišu banjalučki mediji, problemi postoje i sa humanitarnom pomoći koju dovoze pojedinci i organizacije iz okolnih zemalja, a posebno je bilo reči o konvojima iz Slovenije. Iz slovenačke ambasade su rekli da birokratski problemi postoje, ali da oni nisu samo na BiH strani, te da su uprkos određenim problemima svi slovenački konvoji na kraju prošli, osim u jednom slučaju.


- U tom slučaju su ljudi dovezli kamion lekova na granicu i problem je nastao zato što deo lekova koji su registrovani u Sloveniji nije registrovan u BiH. I sasvim je logično da takvi lekovi neće moći biti pušteni. Zato je Ambasada Slovenije uputila apel građanima da ne šalju lekove u humanitarnoj pomoći - naveli su u Ambasadi.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Srbi za Srbe - u Paraćinu
Petak 20.06.2014. 08:14
za novcanu humanitarnu pomoc se kolju kao psi na ciji racun vise da stigne.narod gladan i zedan i bez icega se pati dok to sve u zakljucanim magacinima trune. koga to interesuje?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online