Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 14.06.2014.
09:41
B. Simonović - Vesti A

Skućio stotine Jugoslovena

Na mesnom groblju u rodnom selu Rvaši na obalama Skadarskog jezera, nedaleko od Rijeke Crnojevića, sahranjen je 76-godišnji Radovan Gazivoda, kojeg je pre dva dana iznenada izdalo srce. Tako je zatvoren životni krug jednog od nekada najpoznatijih jugoslovenskih gastarbajtera u Beču, zatvorena poslednja stranica jedne izuzetno zanimljive i burne životne priče.

Radovan sa ocem Blažom kada je pre pola veka krenuo u svet
 

Kad se Radovan Gazivoda, najmlađi od 12 dece Blaža Jošova iz Drušića, kao 16-godišnji mladić pre 60 godina zaputio u Herceg Novi da uči trgovačko-ugostiteljsku školu i ostavio stado ovaca koje je do tada čuvao po kamenitim padinama pored Rijeke Crnojevića, nije ni sanjao kud će ga zaneti matica života.

Kad je uvideo da od studija ekonomije i sezonskog konobarisanja po hotelima na primorju nema ništa, spakovao je kofer i krenuo preko granice. Znao je već solidno nemački, i cilj mu je bio da se nekako domogne Švajcarske, ali kad nije moglo, skrasio se u Beču...

Odmah našao posao

Isped svog hotela: Marika i Rade Gazivoda
 

Kao sposoban, okretan i elokventan konobar, brzo je našao posao. Zapazili su ga gosti bečkih restorana Abacija, Raguza, Bukurešt, ali i Ludvig, domaćin (po ocu Slovenac iz Lendave, a po majci Mađar), koji je pre njega došao u Beč i već dobro razvio ugostiteljski posao. A kad je šarmantnog, crnpurastog Crnogorca zapazila i u njega se zagledala i Marika, najstarija od tri prelepe Ludvigove ćerke, kad je planula ljubav koja je uskoro krunisana i brakom, život Radovana Gazivode je krenuo drugim tokom:

Tragedija

Kad je sa suprugom Marikom dobio ćerke Natašu i Juliju i sina Martina izgledalo da im je sreća ispunila dom. Nije, nažalost, bilo tako. Martin se iznenada razboleo, ni bečki doktori mu nisu mogli pomoći, umro je u 23. godini. Ojađeni roditelji ipak nisu klonuli - svu ljubav su posvetili ćerkama i unučadima koji žive i rade u Beču.

 

Gosti

U svom lokalu u Beču: Radovan (drugi s leva) sa Mijom Aleksićem

Radovan Gazivoda i njegova supruga, kao posebno bogatstvo i svetinju su čuvali u kući knjige utisaka iz restorana koje su držali u Beču. U tim knjigama su uredno složene fotografije, zapisi i belezi poznatih gostiju iz belog sveta koji su prolazili kroz te lokale i na svoj način izražavali zadovoljstvo onim što su tu doživeli - ko rečima, ko pesmom, ko crtežom...

- Najpre smo - pripovedao je Gazivoda svojevremeno svoju životnu priču potpisniku ovih redaka - zajedno radili u restoranu Bukurešt. Onda u strogom centru Beča otvorimo restoran Budva. Imao je 140 mesta i u njemu su se smenjivale barem po tri garniture gostiju dnevno. Konačno, samo stotinak metara dalje, otvorimo i restoran Adrijatik, koji je već imao izuzetnu reputaciju i glas. Tu su, recimo, večerali Hruščov i Kenedi za vreme svog susreta u Beču šezdesetih godina, pa engleska kraljica Elizabeta i nebrojeni drugi visoki gosti iz Evrope i sveta. Tu reputaciju smo uspeli da sačuvamo, jer je to i kasnije bilo svratište državnika i najvećih zvezda iz sveta umetnosti, muzike i sporta. Posebno Jugoslovena...


Kažu da za dvadesetak godina nije bilo Jugoslovena koji je došao u Beč, a da nije svratio u Adrijatik i da ga nije ugostio Radovan Gazivoda. Jedni su dolazili da se pogoste i zabave, da zabave i druge, drugi od nevolje, u potrazi za poslom.

Zahvaljujući nebrojenim prijateljstvima koja je stekao kao ugostitelj, za 35 godina rada u Beču, Gazivoda je uhlebio i skućio barem 250 onih koji su mu se obratili, bez obzira na to odakle su dolazili sa prostora nekadašnje Juge, što najbolje potvrđuju telegrami i saučešća koja su minula dva dana pristigla njegovoj porodici.

Morila ga nostalgija

Deo "fjorda" Rijeke Crnojevića: Pogled sa Pavlove strane
 

Za sve te silne godine uspešnog rada u Beču, Gazivodu je ipak morila nostalgija za rodnim krajem i potajna želja da mu se vrati. Zato je svojevremeno kupio ruinu starog hana na Pavlovoj strani, na starom putu Podgorica-Cetinje preko Rijeke Crnojevića. Na tom pustom mestu, na sredokraći između Rijeke Crnojevića i Gazivodinih Rvaša, na jednom od najlepših mogućih vidikovaca (kažu da ne postoji iole poznatiji crnogorski i jugoslovenski slikar koji ovde nije otvarao štafelaj, o fotografima i filmadžijama da se i ne govori), pre petnaestak godine je zablistao velelepni hotel Gazivoda, luksuzno uređeno zdanje kojem ne bi bilo mane ni da je usred Beča.


- Tek kad se odmakne i udalji, čovek oseti svu lepotu i ljubav prema zavičaju, ali i shvati kakva je to muka čeznuti za njim. Ta muka me dovela i vratila ovde. Nije mi, naravno, bio cilj da ovde zaradim pare, jer ovo je zaboravljeni i zapostavljeni put i kraj, a naš čovek je osiromašio da bi mogao sebi priuštiti to zadovoljstvo da namerno dođe ovde, počasti se i provede neko vreme - objašnjavao je motive da uloži silni novac baš na ovom mestu.

Marika sa sestrama u društvu Bekima Fehmijua i Omara Šarifa
 


- Računao sam s tim da se ovde ne mogu obogatiti. Cilj mi je, pre svega, da obnovim tradiciju Ikarinog hana, stare mehane koju je ovde držala moja tetka Ikara i koja je, uz mehanu Kod Pera na Bukovici, na putu Cetinje-Kotor, decenijama bila jedna od najpoznatijih u Crnoj Gori, ali i da ostavim neki spomenik - da se zna da je ovde ponikao neki Radovan Gazivoda i da kroz život nije baš prošao kao pas kroz rosu.

Tuga Rijeke Crnojevića

Otkad je protutnjala magistrala od Podgorice prema Cetinju i s Careva laza skrenula preko Meteriza da, s brda na brdo, kroz gole kamenjare skrati put do stare crnogorske prestonice i dalje ka moru, Rijeka Crnojevića, koja je bila crnogorska prestonica kad je Cetinje još bilo obično katunište, ostala je zaobiđena, da čami i dotrajava na starom putu. Nekoć veliki kulturni centar sa drugom po starini štamparijom u Evropi, najveća crnogorska luka, trgovački i industrijski centar, i pitomina u kojoj su zimovali crnogorski vladari, počela je da pada u zaborav i propada u svakom pogledu.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online