Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 26.03.2010.
22:48
Srna A

Deklaracija o Srebrenici deli Srbe

Član Predsedništva BiH iz Republike Srpske (RS) Nebojša Radmanović izjavio je da Srbija ima pravo na deklaraciju o Srebrenici, ali da je odgovornost tamošnjih političara da shvate da li će to dovesti do podela unutar vlastitog naroda.

 Političari treba da shvate da će doći do podela unutar Srba: Nebojša Radmanović i Boris Tadić
 

"Kad kažem vlastitog naroda, mislim i na narod u Srbiji, ali i na naš narod u BiH", rekao je Radmanović u intervjuu za sutrašnje "Nezavisne novine" i dodao da su se već pripreme za usvajanje deklaracije o Srebrenici negativno odrazile na BiH i RS.

Radmanović je rekao da je to pitanje koje svi na prostoru dve zemlje emotivno doživljavaju, ali, nažalost, nema smirenosti u razgovorima i o tome postoje velike tenzije kod političara u Sarajevu.

Govoreći o tome da li će otvaranje procesa o zločinima u Dobrovoljačkoj ulici, "tuzlanskoj koloni" i drugo doprineti menjanju slike o događajima s početka rata, Radmanović je rekao da sudski procesi jesu deo utvrđivanja istine, ali nisu kompletne istine, što, kako je rekao, sada vide i oni koji podržavaju člana ratnog Predsedništva BiH Ejupa Ganića.

"Dok su vođeni procesi protiv drugih, oni su stalno govorili da je sva istina sudski proces. Sada kada počinje i ovo, onda bi rado odstupili od toga. Moj politički stav je jasan, da svi koji su učestvovali u raznim zločinima moraju za to da odgovaraju, a da posle toga političari ne treba ništa da komentarišu", rekao je Radmanović.

On je istakao da se jedan broj političara u Sarajevu na ovom primeru ponašao potpuno antidejtonski, jer je Dejton jasno rekao da svi moraju odgovarati.

Radmanović je istakao da BiH u ovom momentu nije spremna za NATO, jer nije ispunila uslove koji se traže, zbog čega nije ni primljena u MAP, koji je jedan korak ka NATO-u.

Govoreći o eventualnim promenama Ustava pre izbora po presudi odluke Suda za ljudska prava u Strazburu, Radmanović je rekao da će i u slučaju da ne bude tih promena ovi izbori biti priznati.

"Ovakvi kakvi jesmo održali smo izbore i digli ih na visoki demokratski nivo po sadašnjem Ustavu i postojećem zakonu. Lično bih voleo kada bismo uspeli promeniti deo o kandidovanju ostalih, ali ako to ne bude urađeno, ništa strašno se neće desiti", rekao je Radmanović.

Govoreći o inicijativi Španije da se reše neke krupne stvari u BiH, Radmanović je rekao da "misli da španski ambasador u BiH shvata o čemu se radi, ali su pritisci nekih drugih faktora van Španije i ambasade veliki".

"Tu se pokušava da se u deklaraciju stavi neka nejasna evropska klauzula koja podseća na korenitu promenu Ustava, što, ne samo SNSD nego i ostali u RS, ne mogu da prihvate a to onda vodi u propast razgovora", rekao je Radmanović.

On je preneo stav SNSD-a da sada nije vreme za neke krupne ustavne promene.

Radmanović je rekao da Kosovo nije problem samo regiona i Srbije, nego problem u širem kontekstu, zbog čega će, pre svega, lideri iz regiona ovom pitanju morati da pristupe sa posebnom pažnjom da problemi ne bi šire eskalirali.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online