Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Ponedeljak 05.05.2014.
09:15
B. Simonović - Vesti A

Amfilohije Milu duva u jedra

U Crnoj Gori, odnosno u njenim antiruski raspoloženim vladajućim krugovima, već danima ne jenjava bura koju je izazvalo upozorenje mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija da se u odnosima prema ovoj velikoj državi i vekovnoj zaštitnici i dobrotvorki crnogorskoj nikada ne sme zaboraviti predsmrtni amanet Petra Prvog Petrovića Njegoša.

Burne reakcije crnogorskih vlasti na upozorenje Mitropolita crnogorskog-primorskog 


Da podsetimo, mitropolit Amfilohije na promociji knjige Leonida Rešetnjikova "Vratiti se Rusiji" u beogradskom hotelu Moskva, navodno je prokleo premijera Crne Gore Mila Đukanovića zbog odluke da se prikloni onima koji uvode sankcije Rusiji.


Jovan Markuš, nekadašnji gradonačelnik Cetinja, funkcioner Narodne stranke i čovek od autoriteta kada su u pitanju Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori i crnogorski državni simboli kaže da tu nije bilo nikakve kletve.

Zavet Petra Cetinjskog

"Da Bog da onome, koji bi od vernosti k blagočestivoj i Hristoljubivoj Rusiji hteo da vas odvoji, svakome od Crnogoraca i Beranaca koji bi pomislio da otstupi od pokroviteljstva jednorodne i jedinoverne Rusije, da Bog da od njega živoga meso otpadalo i svako dobro večno izostalo", piše u testamentu Svetog Petra Cetinjskog.

 

 


- Mitropolit Amfilohije je podsetio na reči Svetog Petra Cetinjskog, zapisane u njegovom testamentu, a odnose se na vernost "Cernogoracah i Beranah" Rusiji. Mitropolit, dakle, nije nikoga kleo, već je kazao da bi bilo dobro da crnogorski premijer pažljivo pročita zavet Svetoga Petra Cetinjskog.


Međutim, to što je mitropolit Amfilohije citirao velikog prethodnika na cetinjskom vladičanskom tronu uporno se tumači kao njegova kletva upućena Đukanoviću. Vladajuća crnogorska stranka horski ponavlja da čelni čovek Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori raspiruje mržnju i očigledno ga koristi kao dobar slogan u kampanji uoči predstojećih lokalnih izbora u Crnoj Gori.


- Ne mogu da procenim da li je zaoštravanje odnosa Vlade i Srpske pravoslavne crkve dogovoreno, ali sam siguran da će ta oštra retorika pomoći Milu Đukanoviću - smatra profesor dr Svetozar Jovičević, analitičar crnogorskih političkih prilika.
On veruje da Đukanović vešto koristi izjavu mitropolita Amfilohija da napravi otklon od (pro)srpskog biračkog tela i nastoji da učvrsti imidž navodnog branioca države.
Jovičević misli da se Đukanović opekao na nedavnim lokalnim izborima u Beranama koje je izgubio i da je uvideo da mu pokušaj šurovanja sa prosrpskim strankama nije doneo koristi, pa je sada jedva dočekao izjavu mirtropolita Amfilohija da se brzo prestroji i vrati na tvrde suverenističke staze koje su mu pomagale da već četvrt veka ostane u vlasti.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 05.05.2014. 09:46
MILO najveća ološ fukara lopov BALKANSKI NARKO DILER DILER belog roblja svake izbore je na silu pokrao.u CG:je mediski mrak a on potpuno predano radi za gazde zapada zato ga zovu SRPSKI KASAPIN.
Ponedeljak 05.05.2014. 11:22
У Црној Гори која има 620 000 становника , живи 18% муслимана, 8% Шиптара и 2 % Хрвата. Уз помоћ њих Мило не може да изгуби изборе. Док год напада Србе и Србију, они ће улазити са њм у коалицију, па зато не може да изгуби изборе. Самих Црногораца нема више од Срба
Ponedeljak 05.05.2014. 10:35
Ne može dan da prođe bez Amfilohija....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online