Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 20.04.2014.
04:19
B. Simonović - Vesti A

Bogorodica na panju bagrema

Onaj ko je pre dva meseca odsekao jedan krak na starom bagremu pored groblja u Đenovićima, da bi se drvo omladilo i zaodenulo novim granama, verovatno nije ni slutio kakve bi to posledice moglo imati i kakve reakcije izazvati - da to može uzburkati i uzbuditi javnost ne samo u ovom egzotičnom primorskom mestu nego i u celoj Boki Kotorskoj.

Ograđen i okićen cvećem: Stari bagrem pored ograde đenovskog groblja
 


Nedugo pošto je motorna šega odradila svoje, na zaseku, na bagremovom panju, ukazao se neobični lik, kažu "kao rukom nacrtan", u kojem su mnogi prepoznali Bogorodicu.

ČUDO NEVIĐENO
Vest da se Majka Božja "javila" na bagremovom panju u Đenovićima, munjevito se proširila hercegnovskom rivijerom, a slučajni prolaznici i namernici iz cele Boke, kao i njihovi prvi ovogodišnji gosti, počeli su da hrle tamo da vide to čudo neviđeno.


-Neko od onih pobožnijih, onih koji su "bolje videli" od ostalih, postarao se i da stablo starog, bogodavnjeg bagrema ogradi, a nisu retki ni oni koji ga kite cvećem ili u njegovoj blizini pale sveće u slavu Bogorodice, a za pokoj i spas duše, svoje i svojih najbližih. Atmosferu su dodatno "naelektrisali" i priču o "Bogorodici đenovićkoj" raspirili mediji, ne samo primorski, a naročito oni koji već kontaju da je to dobra prilika da se ušićari i lako zaradi: ako su katolici u Međugorju mogli napraviti takav "posao" samo na priči da se, bajagi, nekome tu ukazala Gospa, zašto ne bi i Đenovići "profitirali" ako za pojavu Bogorodice imaju tako ubedljiv i neoboriv dokaz? - pita se Jovica Marić iz Bijele koji je, kako veli, došao da se lično uveri šta "piše" na bagremovom panju i ostao zbunjen da li je u pitanju slučajnost ili neka poruka Svevišnjeg.

Reakcije

Posebno su zanimljive reakcije i komentari povodom "Bogorodice đenovske", kojima ovih dana vrve portali i mediji u Crnoj Gori. Naročito su glasne pristalice takozvane Crnogorske pravoslavne crkve koji sve krste kao nekakvu ujdurmu "okupatorske" Srpske pravoslavne crkve:
- Možete li da bar nešto ne politizujete? - pita neko iz suprotnog tabora.
- Budite budisti, adventisti, molite se Elvisu Prisliju ako vas je volja, ali pustite druge da žive, da idu u crkvu koju god hoće, da se osećaju kako žele.
Ne može dan da prođe a da ne popljujete Mitropoliju i Amfilohija. Dosadili ste više i Bogu i narodu. Kad biste se tako pobuniti protiv neke društvene anomalije, mi Crnogorci bismo bili najsrećniji na svetu.

PODELE
U multinacionalnoj i multikonfesionalnoj Boki to, naravno, ne može da prođe glatko i bez lomova i podela, koje su sada najizraženije na relaciji Srpska pravoslavna crkva, odnosno Mitropolija crnogorsko-primorska, koja ovde ima snažnu podršku i vekovnu tradiciju, i takozvane Crnogorske pravoslavne crkve koja bi htela da se nametne bagatelišući i negirajući sve što ima neke veze sa Mitropolijom cetinjskom i mitropolitom Amfilohijem lično.

Ukazao se lik: Mnogi prepoznali Bogorodicu
 


Ostaje da se vidi šta će biti kad stari bagrem "zaleči ranu", odnosno kad podmlađena kora i patina prekriju zasek i sakriju navodni lik Bogorodice, da li će se strasti i uzbuđenja stišati ili će ta "tajna pod korom" još više raspirivati maštu i privlačiti one koji veruju da je sve ovo delo i čin po promisli Božjoj. Još ako se pogode oko toga da li je Svevišnji "radio" u interesu zvanične, kanonske pravoslavne crkve u Crnoj Gori ili one raskolničke, koja je registrovana u policijskoj stanici na Cetinju.
 

Sveto drvo

U ovoj fantazmagoričnoj priči posebnu težinu ima to što se Bogorodica pojavila na bagremu, jer bagrem u mitologiji ima status gotovo svetog drveta. Pored ostalog, veruje se da je baš od trnovitih bagremovih grana bio svijen venac za glavu Isusa Hrista - da su čak i tron i kruna Spasitelja sagrađeni i izrezbareni od bagremovine, jer je postojalo verovanje da ovo drvo upija i sadrži osobine sunca - toplinu i svetlost - te da će svako ko ima i poseduje te osobine biti besmrtan. U tom smislu postoji i verovanje da je čak i Nojeva barka bila sagrađena od bagremovog drveta.

Nedelja 20.04.2014. 13:35
Molim Vas da ne prenosite u potpunosti tekstove iz Srbije, jer Vas smatram za Odlicne dnevne novine. Razlog zbog cega Vam pisem je sledeci. Bagrem je korovska biljka, donesena iz Juzne Amerike, tek nakon Kolumba. Neznanje nasih novinara, a i njihovih urednika je beskonacno. Ne zamerite mi na ovom tekstu, jer to nije prvi put da neznanje ispliva u medijima, u filmu Boj na Kosovu, tip na pijaci pita prodavca da li je med bagremov. Pozdrav
Utorak 22.04.2014. 08:19
valjda, ako postoji u oku posmatrača...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online