Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 05.04.2014.
14:02

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Vladika koji nije hteo rat

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Jovan Pavlović upokojio se 3. aprila u 78. godini u Kliničko-bolničkom centru Sestara milosrdnica u Zagrebu, gde je posle moždanog udara operisan 29. marta. Zaupokojena liturgija i opelo biće održani danas u srpskom hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg, u Zagrebu.

Mitropolit Jovan

Uoči raspada SFRJ mitroplit je 1991. godine organizovao susret patrijarha Pavla i kardinala Franje Kuharića u Sremskim Karlovcima radi smirivanja tenzija između Srba i Hrvata. Mada mu je prebacivano da je "pobegao iz Zagreba na početku građanskog rata u Hrvatskoj", činjenica je da je oružani sukob mitropolita Jovana zatekao u Beogradu na sednici Sinoda i da nije mogao da se vrati, jer su komunikacije bile prekinute.


U međuvremenu je iz Patrijaršije SPC u Beogradu bio logistička podrška ne samo srpskom narodu i sveštenstvu u Hrvatskoj, koji su mu se obraćali za savet i pomoć, već i izbeglicama iz Hrvatske koje su tih ratnih godina pristizale u Srbiju. Na mitropolitov poziv patrijarh Pavle je uoči NATO bombardovanja SRJ, marta 1999. godine obišao pastvu u Italiji, Sloveniji i Hrvatskoj. Tad su se patrijarh i mitropolit Jovan sastali i sa hrvatskim predsednikom Franjom Tuđmanom.

Pomoć sirotinji

Prvih dana NATO bombardovanja Srbije, pošto se zatekao u Beogradu doprativši patrijarha, mitropolit Jovan je novčano darivao svakog siromaha koji je ušao u Patrijaršiju SPC, dok nije podelio sve pare koje je kod sebe imao.

U novijoj crkvenoj istoriji ostaće upamćen kao prvi srpski vladika koji je osnovao pravoslavnu gimnaziju i otvorio Muzej SPC Zagrebu, ali i kao osoba koja je unapredila izdavačku delatnost SPC i modernizovala patrijaršijsku štampariju u Beogradu. Svojevremeno je zamenjivao tadašnjeg episkopa srednjoevropskog Konstantina Đokića, u vreme kada je ovaj bio operisan u Nemačkoj.


U svojstvu predsednika Episkopskog saveta SPC u Hrvatskoj mitropolit Jovan je potpisao Ugovor o odnosima Srpske crkve i vlade Hrvatske, čime je omogućeno da srpski sveštenoslužitelji dobijaju platu iz državnog budžeta. Posebnu pažnju posvećivao je unapređenju odnosa sa Rimokatoličkom crkvom u Hrvatskoj i Sloveniji, ali i drugim verskim zajednicama. Zbog toga je 2012. godine postao dobitnik nagrade Hrvatskog helsinškog odbora.
 

zamonašio. Za episkopa je izabran 1977. Mitropolit zagrebački postao je 1982. godine. Od 1982. do 1992. godine i predstavnik SPC za međucrkvenu pomoć u Ženevi.

Bogata biografija

Vladika Jovan je rođen 22. oktobra 1936. u slavonskom selu Medinci kod Podravske Slatine, od oca Save i majke Julke. Osnovnu školu učio je u rodnom mestu, nižu gimnaziju u Podravskoj Slatini, a Bogosloviju i Bogoslovski fakultet u Beogradu, gde je diplomirao 1963. Postdiplomske teološke studije završio je u Nemačkoj, usavršavao se takođe u Belgiji. Po povratku iz inostranstva postavljen je za profesora prizrenske Bogoslovije, zatim je u manastiru Krka, gde se 1967. zamonašio. Za episkopa je izabran 1977. Mitropolit zagrebački postao je 1982. godine. Od 1982. do 1992. godine i predstavnik SPC za međucrkvenu pomoć u Ženevi.

POVEZANE VESTI

Subota 05.04.2014. 14:27
Predstavio se vladika svome bogu, luciferu..tamo su zajedno vojtila, stepinac, pavelic,hica, staljin, broz, lenjin i ostali
Subota 05.04.2014. 14:47
Ne petljaj Staljina u to društvo. On je bio veliki pravoslavac. Ukinuo je organizaciju Savez militantnih bezbožnika, obnovio rad Moskovske patrijaršije, obnovio Studij Vizantologije na Moskovskom univerzitetu i borio se do smrti protiv židovske Treće internacionale (komunističke). Zbog toga su i izmišljene priče o njegovim navodnim zločinima. To sve dolazi od zapadnih medija (židova), titoista i sličnih. Sam Staljin je izjavio "Znam kada umrem da će moj grob zatrpati komilom smeća, ali hod istorije će razvejati to smeće":
Ponedeljak 07.04.2014. 12:11
Vladika Jovan je rođen 22. oktobra 1936. u slavonskom selu Medinci kod Podravske Slatine. Patrijarh srpski Pavle (svjetovno ime Gojko Stojčević) rođen je 11. septembra 1914 godine u slavonskom selu Kućanci kod Donjeg Miholjca.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online