Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 23.03.2010.
19:08
Srna A

Vlada BiH pomaže firmu Nasera Orića

Agencija za obezbeđenje "BH sigurnost" iz Tuzle, iza koje stoji Naser Orić, jedno je od preduzeća koja su dobila bespovratna sredstva u okviru programa Saveta ministara BiH za oporavak Srebrenice, piše "Glas Srpske".

Orić prilikom izricanja oslbađajuće presude u Haškom tribunalu

Ta firma dobila je ukupno 46.168 konvertibilnih maraka (oko 23.000 evra), uz obavezu da zaposli devet radnika.

Sredstva Saveta ministara BiH rasporedila je opštinska komisija, a koordinator projekta Saveta ministara za oporavak i razvoj Srebrenice bio je zamenik načelnika opštine Srebrenica Ćamil Duraković.

Član opštinske Komisije za izbor preduzeća za dodelu sredstava Saveta ministara BiH Arif Golubović kaže da su sve firme koje su konkurisale dobile podsticaj za otvaranje novih radnih mesta, pa tako i "BH sigurnost".

Hag pomilovao Orića za zločine nad Srbima

Haški tribunal je 3. jula 2008. godine oslobodio ratnog zapovednika muslimanskih snaga u Srebrenici Nasera Orića krivice za zločine nad Srbima u tom gradu 1992-93. Apelaciono veće Tribunala time je preinačilo prvostepenu presudu, izrečenu u leto 2006. godine, kojom je Orić bio proglašen krivim što nije sprečio zločine nad Srbima i osudjen na dve godine zatvora. Usvojivši delimično Orićevu žalbu i odbacivši žalbu Tužilaštva, apelaciono veće je zaključilo da su prvostepene sudije pogrešile kada su Orića proglasile krivim, a prethodno nisu utvrdile ko je tačno počinio zločine, da li su počinioci bili potčinjeni Oriću i da li je on znao za zločine.

"`BH sigurnost` je ovde otvorila poslovnicu i zaposlila određen broj ljudi, a dobijeni novac dat je za nabavku potrebne opreme i ostalih pratećih sadržaja za određenu delatnost", rekao je Golubović.

On je istakao da postoji monitoring tim koji nadgleda da li je novac utrošen na pravi način.

"`BH sigurnost` se bavi zaštitom objekata raznih poslovnih banaka i nekih drugih zgrada", dodao je Golubović.

Rukovodilac poslovnice "BH sigurnost" u Srebrenici Mirsad Mehanović istakao je da ova firma nikoga u Srebrenici ne obezbeđuje.

Naser Orić

"Bavimo se fizičkim i tehničkim obezbeđenjem lica i imovine, ali trenutno nikoga ne štitimo u RS. Mi smo zaposlili pet radnika koji trenutno nemaju posla, ali dobijaju redovno platu. Trenutno ne štitimo nijedan objekat u Srebrenici", objasnio je Mehanović.

Zamenik načelnika opštine Srebrenica Ćamil Duraković kaže da nije najbolje upućen u ovaj slučaj.

"`BH sigurnost` je aplicirala po osnovu stimulacije malih i srednjih preduzeća za projekat Saveta ministara i ispunila tražene uslove, i tako su dobili ta sredstva", istakao je Duraković.

U Srebrenici je registrovana poslovna jedinica "BH sigurnosti" na adresi Crni Guber bb, odnosno u prostorijama novoizgrađenog Islamskog centra. Po svemu sudeći, radi se o fiktivnoj adresi, jer u Centru nema kancelarije, odnosno predstavništva firme "BH sigurnost".

Na veb sajtu "BH sigurnosti" naveden je broj njihove kancelarije u Srebrenici 056/440-944, ali taj broj nije u funkciji.

Sarajevska "Slobodna Bosna" ranije je pisala da je Naser Orić po povratku iz Haga napravio privatnu firmu "BH sigurnost", koju za njega vodi Mehmed Kulo. List je naveo da je Kulo predratni policajac iz Vlasenice, formalni suvlasnik agencije "BH sigurnost" sa sedištem u Tuzli, ali da je stvarni vlasnik te agencije Naser Orić.

Prvu tranšu od 29.013 konvertibilnih maraka "BH sigurnost" je dobila početkom prošle godine uz obavezu da zaposli šest radnika, a drugu od 17.155 KM krajem prošle godine, uz obavezu da zaposli još tri radnika. Ugovor sa opštinom potpisao je zastupnik firme Mehmed Kulo.

Prema podacima poslovnice PIO u Srebrenici, od jula do septembra prošle godine "BH sigurnost" je prijavila pet radnika, ali je jedan nedavno odjavljen.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online