Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 02.04.2014.
12:01
Ž. Marković - Vesti A

Suljagić gura Srpsku u NATO

Emir Suljagić i koalicija Prvi mart napravili su prvi korak ka formiranju zajedničke liste bošnjačkih i hrvatskih partija na predstojećim izborima u Republici Srpskoj. U Potočarima kod Srebrenice sporazum je potpisalo devet partija, među kojima su sve vodeće bošnjačke stranke osim SDP, i neke manje hrvatske partije, a koalicija će se zvati "Domovina".

Prva tačka udara na RS: Srebrenica

- Preuzeli smo moralnu obavezu pred narodom o jedinstvenom nastupu na predstojećim izborima za Narodnu skupštinu RS i Predstavnički dom Parlamenta BiH iz RS. Lista ima izglede da dobije tri mandata za partije koje ne poriču genocid u državnom parlamentu, koji mogu osigurati ulazak u NATO - rekao je Suljagić.


Po njemu, ako se ovi planovi sa mandatima ostvare, bez učešća predstavnika sa ove zajedničke liste neće moći biti izabrana ni državna i entitetska vlast. Snagu novoformirane koalicije, po mišljenju politikologa, još uvek je teško proceniti. Kada bi se, matematički gledano, rezultati ovih partija sa izbora 2010. godine sabrali, nova koalicija bi sigurno ušla u oba parlamenta.

Hajka na SDP

Koaliciju "Domovina" činiće Stranke demokratske akcije, Savez za bolju budućnost BiH, Demokratski front, Hrvatska stranka prava, Posavska stranka, Stranka za BiH, Stranka dijaspore BiH, Socijaldemokratska unija i Stranke pravde i poverenja. Sporazum nije potpisala Socijaldemokratska partija Zlatka Lagumdžije protiv koje je najveći deo federalnih medija već digao veliku hajku.

Cilj formiranja sporazuma "Domovina" je da bošnjačke stranke učestvuju u postizbornom deljenju kolača vlasti Srpske. Zašto? Da li je u pitanju samo želja da se poboljša položaj nesrpskog stanovništva u Srpskoj, što tvorci sporazuma potenciraju ili je posredi nešto drugo? Naime, u komentaru koalicije se navodi da je cilj sporazuma bošnjačkih stranaka da se "na demokratski način skine omča s vrata" BiH i da se BiH nepovratno pokrene "na putu ka članstvu u NATO".

- Sva priča o ugroženosti nesrpskog stanovništva u Srpskoj je samo jedan izgovor. Namera je da se učestvuje u budućoj vladi Srpske, kako bi se ona ucenjivala, ili primorala da promeni stav prema NATO - reči su politikologa Srđana Perišića.


Predsednik Srpske Milorad Dodik ocenio je juče da ne osporava pravo nikome da se udružuje i pravi koalicije, ali da će Srpska imati odgovor na to. Uslediće, naime, usvajanje entitetskog zakona o prebivalištu koji će onemogućiti masovnu registraciju birača iz FBiH u Srpskoj, kako bi se sprečio izborni inžinjering kao 2012. godine u Srebrenici.

POVEZANE VESTI

Sreda 02.04.2014. 12:53
Suljagic je islamista. Zato nije ona tek tako, NISU SVI ISLAMISTI TERORISTI ali su SVI TERORISTI ISLAMISTI
Sreda 02.04.2014. 12:38
Opet lojavi Talibani traze Belaja!!
Sreda 02.04.2014. 17:42
Као и што сам текст каже ,циљ им је : споразум бошњачких странака је да се "на демократски начин скине омча с врата" БиХ и да се БиХ неповратно покрене "на путу ка чланству у НАТО". Ово се неће никад десити јер народ у Републици Српској има свјест ко је и шта је НАТО .Никад заборавити бомбардовање 1995 године .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online