Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Ponedeljak 31.03.2014.
12:01
M. Roknić - Vesti A

Položaj Srba je sramota i Hrvatske i EU

Milorad Pupovac, dugogodišnji srpski lider iz Hrvatske, za "Vesti" govori o svom "jurišu" na Evropski parlament, o položaju Srba posle ulaska Hrvatske u EU, ćirilici, najtežim slučajevima diskriminacije...

Milorad Pupovac, kandidat za poslanika u Evropskom parlamentu

Na listi ste SDP-a za skore izbore za Evropski parlament, šta bi vaš izbor značio za srpsku zajednicu?
- Moj ulazak u Evropski parlament omogućio bi da se glas Srba i drugih manjina, glas antifašista i građanskih nevladinih organizacija, te glas nerazvijenih i zapostavljenih krajeva čuje i u evropskim okvirima. Ulazak u to telo omogućio bi jačanje naše političke snage i uticaja, te uticaja naših partnera. Dosad su o nama tamo govorili samo drugi, i ne uvek najlepše. Sad je vreme da se tamo čuje i naš glas, kako mi vidimo svoje mesto u Hrvatskoj i mesto Hrvatske u Evropi, glas o potrebi za jednakošću, i nas u Hrvatskoj i Hrvatske u Evropi.

Da li će članstvo Hrvatske u EU ubrzati rešavanje srpskog pitanja?
- Za Srbe kao i za sve građane Hrvatske je dobro što je ona postala članica Unije. Pristupnim ugovorom problemi izbeglica, ustavnog zakona o manjinama, regionalnog razvoja i tolerancije postali su i evropski problemi. Mi smo sada i evropski građani, pa su naša prava postala i evropska pitanja. Problem je, međutim, u tome što se u Hrvatskoj nakon ulaska zaboravilo na to. Neki zato što misle "mi smo sad članica pa možemo po starom", a neki zato što se ne snalaze ni u Hrvatskoj ni u Evropi.

Umesto za tužbu, novac za povratak Srba

Kako doživljavate sudski proces u Hagu po tužbama za genocid?
- Proces nije trebalo da se dogodi. Umesto tog suđenja, koje je pokrenula Hrvatska, trebalo je posvetiti pažnju Srbima u Hrvatskoj, posebno povratku izbeglica i obnovi izbegličkih krajeva. Taj novac od više miliona evra trebalo je za to upotrebiti, a ne za dokazivanje onog što znamo: bilo je ratnih zločina i zločina etničkog čišćenja koje još nije kažnjeno. Na tome treba da rade Hrvatska i Srbija. Što se genocida tiče, on je prema Srbima počinjen u Drugom svetskom ratu. Treba se odlučnije suprotstavljati onima koji i danas u Hrvatskoj vređaju sećanje na taj strašan istorijski zločin.

Ni aktuelna vlast u Hrvatskoj nije pokazala poseban senzibilitet prema Srbima, osim insistiranja na dvojezičnim tablama?
- Nažalost, nije. Više je nego prepolovila novac iz budžeta za obnovu i stambeno zbrinjavanje. Novac za regionalni razvoj, posebno povratničkih sredina smanjen je još i više. Istina je da je Vlada u problemima, ali zabrinjava nedovoljna posvećenost povratku Srba i razvoju povratničkih sredina. To baca senu na pošteno držanje Vlade i premijera kad je u pitanju ćirilica i suprotstavljanje mržnji i netoleranciji.

Referendum o ćirilici još je opcija, inicijatori čekaju odluku Sabora, kakva bi ona mogla biti?
- Velika većina u Saboru je protiv tog referenduma. Odluka još nije donesena zbog političkog natezanja o tome ko je treba doneti - Sabor ili Ustavni sud. Zbog izbora za Evropski parlament i mogućih prevremenih izbora u Vukovaru, očito se odlaže donošenje takve odluke od strane Sabora.

Najteži povratnički slučajevi - Kunić, Miladinović, Popović, Gajić... još su nerešeni?
- Biće rešeni. Kao i drugi i finansijski teži slučajevi poput Kasumova iz Benkovca. To je već odavno moralna i pravna sramota i hrvatskog i evropskog pravosuđa. Uzmu ti tvoje, bespravno preuređuju, nakon godina borbe dobiješ to nazad i onda ti presude da platiš što je neko bespravno i besplatno koristio tvoje, zarađivao na tome, a od tebe traže da platiš njegova neovlašćena ulaganja.
 

Izbeglički status dok se ne ostvare prava

Hoće li Hrvatska, kao što se spekuliše, uspeti da kod UNHCR-a potezom pera ukine izbeglički status prognanih Srba?
- Bilo je takvih namera, ali smo se usprotivili. Proces povratka i rešavanja stambenih pitanja će biti nastavljen. Saglasni smo sa time da se status izbeglica briše samo onima kojima je rešeno pravo na povratak, na obnovu, na stan... Protivićemo se tome da ljude brišu zbog toga što ih je neko držao u dugotrajnom izbegličkom stanju s ciljem da se ne vrate, a sad bi delovao po zaključku: vi ste tako dugo u statusu izbeglica da više to i niste.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 31.03.2014. 12:03
Sramota je najvise tvoja . Ti si ih prodao zarad sake dukata .
Ponedeljak 31.03.2014. 13:52
Taj Pupovac je obicno izdajnicko ..ovno nista drugo!Sakri se u misiju Rupu nesposobni Debilu!!
Ponedeljak 31.03.2014. 15:42
Millrace nemas pravo menjti termin genocid na sramotu! Sramota je milorade to sto ti radis! Genocid je milorade to sto su hrvati pobili I proterali Srbe, genocid je milorade I to sto danas hrvati ne dozvoljavaju povratak Srbima, milorade genocid je I sto se zabranjuje pismo jednog naroda!!! Milorade sramota je ako si ovo zaboravio ILI gurnuo pod tepih!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online