Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 27.03.2014.
16:26
Ž. Marković - Vesti A

Novcem kupuju ćutanje svedoka

U Sijekovcu kod Broda u sredu je obeležena godišnjica stravičnog zločina nad meštanima tog sela koji su 26. marta počinile regularne snage Hrvatske vojske, uz pomoć domaćih muslimansko-hrvatskih jedinica. Za taj zločin još uvek niko nije odgovarao, a osumnjičeni čine sve da nikada ne budu izvedeni pred lice pravde pa ovih dana ne prezaju čak ni od klasične kupovine lažnih iskaza svedoka.

Ovde potpis
 


U lokalnom udruženju porodica nestalih i zarobljenih boraca i civila kažu da osumnjičeni za zlodelo u Sijekovcu nude velike pare za ćutanje ili lažne iskaze malobrojnih svedoka tog događaja. Marko Grabovac iz ovog udruženja potvrdio je da je njegovom bratu Slavku novac nudio Nedžad Omerović, nekadašnji pripadnik Zelenih beretki. Tražio je da Slavko Grabovac povuče svoje svedočenje o tome kako ga je Omerović mlatio i maltretirao.


"Vesti" su imale uvid u iskaz Slavka Grabovca koji je deo predmeta "Sijekovac" koji se od 2006. godine nalazi u Tužilaštvu BiH u Sarajevu. U ovoj instituciji ne žele da komentarišu tok istrage.

Najmlađa žrtva 17 godina

Pripadnici regularne hrvatske vojske, zajedno sa paravojnim hrvatsko-muslimanskim snagama iz BiH i Hrvatske, 26. marta 1992. godine upali su u Sijekovac i ubili devet srpskih civila. U narednih nekoliko dana u ovom selu ubijeno je još 37 Srba. Najmlađa žrtva imala je 17, a najstarija 72 godine. Zapaljeno je i uništeno 15 kuća.


"Nakon privođenja u zgradu opštine Brod, Grabovca su počeli da saslušavaju ispitujući ga gde se nalazi srpska vojska i koliko je ima, ne prihvatajući njegova objašnjenja da on o tome nema podatke. Zbog toga mu je Josip Čičak gasio cigaretu na spoljnim delovima šake desne i leve ruke od čega su mu ostali vidni ožiljci.


Potom ga je cigaretom opekao u predelu desne slepoočnice, a onda su mu ucrtali slovo "U" na čelu i udarali ga nogama, rukama i delovima slomljene stolice. Od tih udaraca Grabovac je bio sav u krvi i gubio je svest. Ovakva tortura se ponavljala svakih šest časova.

Marko Grabovac

Dedo Oldobašić, zvani Kvaka, ga je naterao da se skine go, pa ga je tukao ražnjem koji je služio za pečenje jagnjadi. Nedžad Omerović ga je hvatao za glavu i udarao o čeličnu kasu koja se nalazila u toj prostoriji, sve dok se ne bi onesvestio. Josip Čičak mu je, takođe, nožem odsekao brkove i naterao ga da ih pojede", navodi se u izveštaju koji je dostavljen u Tužilaštvo.


Slavko Grabovac danas nema snage da priča o ovim zlodelima, ali je potvrdio da mu je ponuđen novac u zamenu za lažno svedočenje. Njegov brat Marko, pak, kaže da Sud BiH izvodi lažne svedoke o Sijekovcu, dok istovremeno izbegava da sasluša prave svedoke kojih je, nažalost, svakim danom sve manje.


- U poslednje vreme sve su češći primeri pritisaka i ucena prema preživelim žrtvama od neposrednih izvršilaca zločina, a najsvežiji primer je nuđenje novca mom bratu Slavku da ne svedoči protiv mučitelja koji se nad njim bestijalno iživljavao. Reč je o Nedžadu Omeroviću, bivšem pripadniku Zelenih beretki, koji je Slavku obećao da će mu dati novca koliko god hoće, samo da ga ne prozove kao batinaša - kaže Marko Grabovac.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online