Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 23.03.2010.
12:00
Đ. Barović - Vesti A

Saterani u mišju rupu

Položaj Srba u Sarajevu je iz godine u godinu sve teži, a kada bi Kusturica ponovo snimao "Sećaš li se Bebi Dol", najčuvenija replika bi izgledala "Svakog dana sve više nazadujemo u svakom pogledu". Ovako, sarajevski duhovito, Dušan Šehovac, direktor Biroa za ljudska prava Demokratske inicijative sarajevskih Srba, opisuje trenutni položaj Srba u najvećem bosanskom gradu.

Dušan Šehovac, direktor Biroa za ljudska prava Demokratske inicijative sarajevskih Srba

Zahvaljujući grupi Srba koji služe za pravljenje ikebane i svakodnevno pokazivanje i Srba koji na osnovu političkih kvota rade u državnim institucijama, a žive u Republici Srpskoj, stvara se privid o postojanju i ravnopravnosti Srba u Sarajevu. Daleko je od toga. Mi smo u ovom gradu stavljeni na margine života.

Sarajevo starački dom za Srbe

 

Koliko je Srba ostalo u Sarajevu. Koliko ih radi, od čega žive?
- U gradu je očajno malo Srba i to su pretežno stari. Otuda je Sarajevo "najveći starački dom za Srbe". Oni žive od penzije i pomoći porodica, a od mlađih malo ih ima stalni posao, tek oko jedan odsto.

 

I ne samo to, Srba nema ni na spiskovima za socijalnu ili boračku pomoć. Izgubili su Srbi sve prednosti koje pruža život u glavnom i najbogatijem gradu BiH.

Da li je položaj Srba pogoršan nakon hapšenja Ejupa Ganića?
- Bilo bi dobro kada bismo stradali samo kada su ovakvi događaji, ali nažalost svi - od prvog komšije, domaćica, preko vozača, trgovaca, novinara i političara se takmiče ko će da nas svakodnevno uvredi koristeći jezik mržnje. Otuda je i među Srbima stvorena klima da ništa ne treba da traže, kako ne bi izazivali sudbinu.


Kako?

- Čim nešto zatražite kao narod ili kao pojedinac, odmah sledi odgovor u vidu zbirke optužbi šta ste sve loše i vi i vaš narod učinili. Od toga da ste genocidan narod do toga da ste vi ratni zločinac.


Koliko je tih incidenata zabeleženo?
- Na sreću, nema incidenata velikog intenziteta ili premlaćivanja i ubistava. Ali, u naše udruženje gotovo svakodnevno dolaze uplašeni Srbi žaleći se na konstantne pretnje da "ne treba da žive u gradu koji su opsedali i uništavali". To su mali verbalni napadi, ali sa velikim posledicama.


Da li ste i Vi lično imali problema?
- Kao i većina drugih porodica koje su ostale u gradu, tako i ja i moja porodica imamo problema. Moju majku su dva puta opljačkali na ulici, kćerki su tri puta obili automobil, suprugu opljačkali pedesetak metara od kuće, i na kraju opljačkali i kuću. Odneli su nešto vrednosti i mnogo uspomena.


Nije valjda da pljačkaju samo Srbe?

- Mislim da ove pljačke nisu nacionalno motivisane, ali kada se dešavaju paralelno sa verbalnim incidentima, onda, priznaćete, nije svejedno.


Pričate kao da su se Srbi iz Republike Srpske odrekli sunarodnika?
- Deklarativno, svi brinu o nama, ali suštinski nam pomažu samo najbliži iz familije. Jedan visoki srpski političar za nas je rekao da smo "zaostali Srbi", i tako se prema name i odnose. Uveren sam da nas se nisu svesno odrekli, jer ne mogu da se brinu ni o "svom narodu" u RS. Nadam se da kad dođu bolja politička, ekonomska vremena, da ćemo i mi dobiti više pomoći od Banjaluke.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online