Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
14
Četvrtak 20.03.2014.
19:40 >> 20:04h
Beta A

Hrvati najviše mrze Rome pa Srbe

Najviši nivo netrpeljivosti građani Hrvatske pokazuju prema Romima, a potom i prema Srbima, upozorila je (ni manje, ni više) hrvatska zaštitnica građana Lora Vidović.

"Iako istraživanja o stavovima građana Hrvatske pokazuju da na opštem nivou ne podržavaju diskriminaciju, podržavaju multikulturalizam i ne iskazuju ksenofobične stavove, ipak se više slažu s restriktivnom nego liberalnom politikom dodele državljanstva, a negativan stav postoji prema useljavanju ekonomskih migranata i tražitelja azila", navela je Vidović.

Na netrpeljivost Hrvata prema Romima i Srbima upozorila je (ni manje, ni više) hrvatska zaštitnica građana Lora Vidović
 

"Najveći nivo netrpeljivosti iskazuju prema Romima, a nakon toga prema Srbima", ukazala je Vidović u saopštenju uoči Međunarodnog dana za eliminaciju rasne diksiminacije, 21. marta.

Dodaje se da zbog toga ne začuđuje da je, kao i prethodnih godina, najzastupljenija osnova u pritužbama na diskriminaciju koje je zaštinica građana primila tokom 2013. rasa ili etnička pripadnost, boja kože i nacionalno poreklo. Ona je upozorila da posebno zabrinjava raširenost rasističkih stavova u području javnog govora.

"Jasno je da je rasnu diskriminaciju moguće učinkovito suzbijati samo istovremenim korišćenjem pravnih mehanizama zaštite i podizanjem nivoa svesti i znanja o neprihvatljivosti rasističkih, ksenofobnih i ostalih stavova", navela je Vidović i pozvala građane da se u slučaju diskriminacije za pomoć obrate zaštitniku građana, a nadležna tela da nastave da rade na suzbijanju diskriminacije, posebno kroz obrazovanje za ljudska prava.

Međunarodni dan za eliminaciju rasne diskriminacije obeležava se u spomen na 21. mart 1960, kada je policija ubila 69 mirnih demonstranata protiv aparthejda u Južnoj Africi.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 20.03.2014. 20:07
Hrvatsko društvo je i danas NACISTIČKO (ustaško). Od Hrvatske bi začudilo samo jedno - dobra djela.
Četvrtak 20.03.2014. 20:01
Ako bi u poslednjoj reči naslova umesto slova 'r' stavili slovo 'e', naslov bi bio mnogo realniji.
Četvrtak 20.03.2014. 20:41
Hrvati mrze srbe i to svi vec dobro znam bez bilo kakvih strucnjaka. Al ipak su bolji od nas, imaju vise razvijenu zemlju, jacu ekonomiju itd..dok mi pustamo nase politicare da nas j..u i krademo jedni od drugih, to je na zalost cista REALNOST.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online