Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 18.03.2014.
01:36
D. Lj. Joksić - Vesti A

Skoplje poplavile voštane figure

Antički spomenici u "baroknom" Skoplju dobijaju društvo - gomilu voštanih figura značajnih ličnosti iz makedonske i svetske istorije. Uskoro će u centru Skoplja biti otvoren novi Arheološki muzej u kome će biti postavljeno 15 voštanih figura. Centralno mesto će pripasti voštanom vojskovođi Aleksandru Makedonskom, njegovoj majci Olimpiji i ocu Filipu Drugom Makedonskom. Voštane figure u prirodnoj veličini su izrađene u Rusiji, a u specijalnoj postavci Arheološkog muzeja u Skoplju naći će se i Aristotel, Flavije, car Samuil, Kraljević Marko, Persej, Orest, Justinijan...

Arheološki muzej u Skoplju
 

- Izložba će biti kao iz bajke. Na ulazu, na podu, biće postavljeni interaktivni led monitori, kao i kopija sarkofaga Aleksandra Makedonskog. Izložba će obuhvatiti period od praistorije i antike do srednjeg veka, a biće izloženo više od 1.000 unikatnih arheoloških predmeta, delova mozaika, naselja i brojni drugi sadržaji - objašnjava Vesela Čestova, direktorka Arheološkog muzeja.


Arheološki muzej, međutim, nije jedini koji će se hvaliti voštanim figurama. U muzeju VMRO i žrtava komunizma, koji je otvoren 8. septembra 2011. na Dan državnosti Makedonije, postavljeno je 109 voštanih figura "značajnih ličnosti iz makedonske istorije".

 

Eksponati i za selo

Poput muzeja u Skoplju, voštanim figurama će se hvaliti i neka makedonska sela. Ministarstvo kulture je otkupilo kuću stare porodice Andonov u Novom Selu, kod Štipa, koju će pretvoriti u Muzej, gde će biti postavljeno 11 voštanih figura poznatih Štipljana rođenih u Novom Selu.

Među istorijskim eksponatima iz perioda Ilindenskog ustanka, političkim dosijeima, portretima, fotografijama i geografskim kartama, nalaze se i voštane figure makedonskih revolucionara, potom Kire Gligorova, Josipa Broza Tita, Aleksandra Karađorđevića, Kemala Ataturka... čak i Bugara koji su osporavali makedonski identitet poput Todora Aleksandrova, Vanča Mihajlova i Mare Buneve.


Potez vlade premijera Nikole Gruevskog da u vosku oživi ljude koji su otvoreno bili protiv makedonske državnosti, šokirao je neke istoričare, a u kulturnim krugovima je doživljen kao ekstravagantno, skupo i nepotrebno politiziranje istorije. Odgovarajući na te kritike, predstavnici vlasti su istakli da su i negativne ličnosti poput Hitlera i Staljina, deo istorije i da i za njih ima mesta u muzejima. Realizacija samo ovog u nizu megalomanskih projekata vlade, Makedoniju je koštalo više od tri miliona evra.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online