Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 16.03.2014.
21:30
Beta A

Rusija ne duva u leđa Republici Srpskoj

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da Rusija ne podstiče izlazak Republike Srpske iz BiH, već da Moskva samo traži poštovanje Dejtonskog sporazuma.

Milorad Dodik: Ešdaun je rušio BiH, a bio plaćen da je čuva
 

"Ruska Federacija na BiH i Republiku Srpsku ne vrši nikakav pritisak, osim zahteva da se poštuje Dejtonski mirovni sporazum", rekao je Dodik.

On je tako prokomentarisao tvrdnju britanskog poslanika i bivšeg visokog predstavnika u BiH Pedija Ešdauna da Rusija podstiče RS da se odvoji iz BiH i postane nezavisna država.

Ešdaun je u raspravi u Domu lordova britanskog parlamenta, gde se govorilo i o BIH, rekao da se Rusija direktno meša u unutrašnja pitanja BiH i to "na način koji jedino može uticati na podsticanje secesionističkih tendencija bosanskih Srba", objavljeno je u subotu.

"S obzirom na krhkost BiH, njenu istoriju, zar to nije pokušaj da se BiH uvuče u širu ukrajinsku krizu, što bi bio čin strašne neodgovornosti. Šta će vlada Velike Britanije uraditi da ohrabri EU da preduzme snažnije korake u vezi s ovim?", pitao je Ešdaun ministarku spoljnih poslova Sajidu Varsi.

Varsi je tokom rasprave u Domu lordova odgovorila da Velika Britanija nastoji da se spreči eventualno širenje ukrajinske krize i da "Evropa mora nastaviti napore da se reše otvorena pitanja na Balkanu i ne sme da dopusti da se ta dva pitanja mešaju".

Predsednik RS je danas poručio da su BiH rušili "upravo Ešdaun i drugi koji su bili debelo plaćeni od međunarodne zajednice da čuvaju Dejton".

Povodom toga što Ešdaun iduće sedmice dolazi u posetu BiH, na sastanak delegacija Parlamentarne skupštine NATO-a i Parlamenta BiH, Dodik je rekao da "to što Ešdaun najavljuje da će ponovo doći u Sarajevo, meni liči na ono da se zločinac vraća na mesto zločina, jer on je učinio sve da BiH ne funkcioniše".

Dodik je rekao da RS nema nikakve secesionističke planove, ali da ima pravo da se bori za svoju autonomiju. "Da li će Republika Srpska jednog dana odlučiti da napusti BiH, to će zavisiti od trenutka i političke volje srpskog naroda i neće biti motivisano nikakvim zahtevima sa strane", istakao je Dodik.

Predsednik RS je naveo da su "iluzorne i sve priče o 'Dejtonu 2' ili bilo kakvom prekrajanju BiH".

POVEZANE VESTI

Nedelja 16.03.2014. 22:08
Repulika Srpska je SRBIJA, kao sto je SRBIJA Republika Srpska,
Nedelja 16.03.2014. 23:19
Blago vjetru, on vazda duva. ;) Ma i da duva Milorade, kakve veze ima. Kad mogu SAD da duvaju u tzv. "NDKosovo", što ne bi mogao neko u Srpsku.
Ponedeljak 17.03.2014. 23:26
Tzv.Pedi Esdaun je jedan od najgorih zverova koji je hodao srpskom zemljom. Stara britanska spijuncina i krvavi zamesatelj, rasista, srbomrzac, licemer i podlac... Zalosno je da savremeni izopaceni svet i dalje pita ovakve za bilo kakvo misljenje!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online