Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 12.03.2014.
14:29
Srna A

Ruski patrijarh: Republika Srpska je najprosperitetniji deo BiH

Njegova svetost patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril rekao je da je Republika Srpska najprosperitetniji deo BiH i da mu je poznato kako se predsednik Srpske Milorad Dodik časno i principijelno bori za interese svog pravoslavnog naroda.

Patrijarh moskovski i cele Rusije: Patrijarh Kiril
 

Patrijarh Kiril je izrazio zadovoljstvo što je upravo Dodik postao dobitnik priznanja Fonda jedinstva pravoslavnih naroda, koje mu je juče uručeno u Moskvi, saopšteno je danas na sajtu Ruske pravoslavne crkve.

"Vi kao pravoslavac i predsednik Republike Srpske poklanjate veliku pažnju podizanju crkava i podršci pravoslavnoj crkvi. Poznato nam je koliko se brinete o srpskom narodu, koji živi na teritoriji države, čiji je deo Republika Srpska, kako se časno i principijelno borite za interese svog pravoslavnog naroda", rekao je patrijarh Kiril juče prilikom susreta sa Dodikom u moskovskoj Patrijaršiji.

Dodik: Rusija i ruski narod najveći prijatelji Srba

Milorad Dodik

Dodik je zahvalio patrijarhu Kirilu za podršku koju pruža srpskom narodu i Republici Srpskoj, te istakao da su ruski narod i ruska država najveći prijatelji i partner srpskog naroda, te da je tako bilo i u istoriji, a i danas. On je naglasio važnost duhovnog jedistva ruskog i sprskog naroda, kao i značaj duhovnog preporoda koji su doživeli nakon desetina godina državnog ateizma i podsetio na podvig i mučeništvo kako Ruske, tako i Srpske pravoslavne crkve.

 

"Pravoslavna crkva je veoma važna za nacionalni identitet srpskog naroda i Republike Srpske", rekao je Dodik, koji je ruskom patrijarhu preneo pozdrave i poklone vladike banjalučkog Jefrema i vladike zakumsko-hercegovačkog Grigorija. Patrijarh Kiril poklonio je predsedniku Republike Srpske ikonu Kazanske Bogomajke, a Dodik je njemu poklonio ikonu Bogorodice Trojeručice.

On je istakao da je Republika Srpska naprosperitetniji deo BiH, što potvrđuje da je srpski narod radan i talentovan, da zna da radi i da čak i u teškim uslovima obezbeđuje sve što je potrebno za život.

Patrijarh Kiril podsetio je na svoju posetu Republici Srpskoj u teško ratno vreme, istakavši da se seća tadašnjih susreta sa rukovodstvom Republike Srpske i sa koliko teškoća su uspeli da dođu do Sarajeva.

"Svojim očima smo videli šta je toj zemlji doneo rat, a sada se radujemo da u Republici Srpskoj vlada napredak i mir. Daj Bože da tako bude i dalje", istakao je patrijarh Kiril.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 13.03.2014. 07:05
Pravoslavlje pocinje na dalekom Vladivostoku u Rusiji a zavrsava se u Republici Srpskoj!Cestitke Dodiku!
Četvrtak 13.03.2014. 13:15
Vaistinu, Oče Kirile!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online