Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 11.03.2014.
16:08
M. Roknić - Vesti A

Mora da plati Hrvatima 200.000 € što su mu zapalili i opljačkali kuću!

"Ukoliko država Hrvatska ne vrati imovinu Petru Kuniću nikada neće ući u Evropsku uniju", grmeo je, pre dve godine, u jeku predizborne kampanje u Veljunu na Kordunu srpski lider Milorad Pupovac.

Tekovina generacija ide na doboš: Petar Kunić



U međuvremenu Hrvatska je postala 28 član EU, Pupovac sa nestrpljenjem čeka majske izbore za Evropski parlament, sa velikim izgledima da političku karijeru završi u Briselu, a Kunić bi, baš u maju, mogao definitivno ostati bez svoje kuće u Zagorju kod Krnjaka.


Drama supružnika Kunić, Petra i Ivanke, čija borba za vlastitu imovinu traje gotovo dve decenije da bi sada, nakon pravosnažne presude, sud u Karlovcu zakazao javnu prodaju njihove kuće i okućnice za procenjenu vrednost od 200.000 evra, koja će se održati 12. maja ove godine.


Upravo taj iznos, po istoj presudi, Petar Kunić duguje sinu pokojnog Vinka Petrovića, kojeg je, posle "Oluje", država Hrvatska uselila u njegovu kuću, koju su napustili tek 2003. godine, nakon presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, koji je presudio u Kunićevu korist, naloživši da mu se isplati odšteta od nepunih 20.000 evra.

Petar Kunić

U dogovoru sa suprugom Ivankom taj su novac i još toliko od prodaje vikendice uložili u obnovu kuće i lokala. Nameravali su da nastave porodični ugostiteljski posao, prekinut "Olujom". Lokal im je, međutim, radio tek 15 dana, koliko je inspektorima trebalo da ga zakatanče sa obrazloženjem da je predmet sudskog spora, jer je deložirani Petrović odmah podigao protivtužbu, zahtevajući od Kunića da mu nadoknadi navodna ulaganja za vreme korišćenja njegove kuće.

Njegova priča, koju su "Vesti" pratile u svim ključnim trenucima, prevazilazi i najbolje verzije holivudskih trilera, a počela je kada su je "oslobodioci" iz "Oluje" opljačkali i zapalili.


- Posle toga mi nisu dali da se u nju vratim i godinama me šikanirali na sudu, od čega sam se razboleo. Sada sve to još moram i platiti. Pa u kakvoj ja to državi živim - pita se šezdesettrogodišnji Petar, dok razgovaramo u njegovoj porodičnoj kući, koju su sagradili njegov otac i deda, a on će je, kako sada stvari stoje, na pravdi boga, izgubiti.


Sud mu je "velikodušno" dao priliku da vlastitu kuću otkupi za 200.000 evra ili će ona biti prodata na javnoj licitaciji.


- I kada bismo imali toliki novac - reći će Petar - ne bismo ga spiskali da kupimo nešto što je generacijama nasleđivano, što je očevina.

Državna nepravda

- To je neverovatno, da će čovek izgubiti svoju kuću i imovinu i to po zakonu, a nikom ništa nije dužan - u neverici govori Rade Kosanović, bivši načelnik opštine Krnjak i aktuelni zamenik Milorada Pupovca u Srpskom narodnom veću. - Pa da je taj Hrvat i ulagao u tuđu kuću, a svi ovde znamo da nisu, ko im je to dozvolio. Ko im je dodelio tu kuću neka ih obešteti. Problem je u ovoj državi koja, dvadeset godina od "Oluje", još istrajava na progonu Srba.


- Strašno je to kroz šta prolazimo. Da je ovo uređena država ja nisam trebao biti ni stranka u procesu. Ja tog čoveka koji mi je uselio u kuću nikada pre nisam vidio. On se razmetao tu po selu da ga je lično u moju kuću posle "Oluje" dovela Vesna Škare Ožbolt, tadašnja savetnica predsednika Tuđmana i uselila ga rečima: "To je sada tvoje i to ti je Tuđman poklonio" - priča Petar.


Kada je na karlovačkom sudu pokazao prvu presudu iz Strazbura, sudija je bacio u koš i podučio ga gde živi, da ovo nije Strazbur već Karlovac, a tu su na snazi drugi zakoni. Sada je taj Kunićev predmet na Ustavnom sudu, što je poslednja stepenica do Strazbura, ali to ne odlaže zakazanu javnu prodaju njegove kuće.

Prazna obećanja

- To je najgori šovinizam, mržnja koju je teško racionalno objasniti - ističe Petar Kunić, napominjući da posle svega kroz šta je prolazio sada strahuje za goli život i sigurnost svoje dece.
U tih dvadeset godina imao je, kaže, u nekim periodima verbalnu podršku političara, pa i hrvatskog predsednika Ive Josipovića, koji mu je lično, pre nekoliko godina, kada je sa srpskim kolegom Borisom Tadićem posetio Krnjak, obećao da će rešiti njegov problem. Ali je na tom sve završilo.

POVEZANE VESTI

Sreda 12.03.2014. 00:12
Гдје сад онај што каже да се Србија угледа на хрватско тужилаштво?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online