Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 09.03.2014.
13:51
D. Lj. Joksić - Vesti A

Cara Dušana čuvaju kao šefa države

Makedonska policija već četvrti mesec budno na Mostu civilizacija u centru prestonice čuva spomenik srpskom caru Dušanu, krunisanom u Skoplju 1346. godine.

Policajci kraj spomenika caru Dušanu
 

Najmanje petorica policajaca patroliraju oko spomenika, a drugi ga osmatraju iz policijskog džipa.

Ovako jako obezbeđenje skopski mediji porede sa onim koje čuva presednika Makedonije, ali postavljaju i pitanje po čijem nalogu se čuva spomenik, do kada će biti čuvan, da li će, kako je najavila opština Centar, biti uklonjen, ili će i dalje na mostu prkositi Albancima koji su pokušali da ga sruše.


 

Pročitajte još:

* Pogledajte kako Albanci ruše spomenik caru Dušanu u Skoplju!

* Albanci ponovo udarili na cara Dušana

* Skoplje: Sklanjaju spomenik cara Dušana

U MUP Makedonije negiraju da policija parolira samo radi čuvanja spomenika caru Dušanu.


- Uopšte se ne radi o namenskom obezbeđivanju spomenika. Tačno je da policajci patroliraju u tom rejonu, ali se radi o patroliranju u centru grada - kažu u MUP-u.
Vlasnici restorana na keju pored reke Vardar, zaposleni u Ustavnom sudu i drugim zgradama u okolini spomenika tvrde da ga policija danonoćno čuva.


Istog trenutka kad je postavljen, spomenik srpskom vladaru je uzburkao strasti u Makedoniji. Sa žestokim kritikama prvi su se oglasili Albanci za koje je car Dušan bio "srpski okupator albanskih krajeva koji je terorisao autohtono stanovništvo". Mada je deo makedonskih istoričara argumentovano dokazivao da su ovakvi napadi uz govor mržnje neopravdani i da car Dušan nije bio okupator, Albanci su, ipak, u dva navrata pokušali da ga sruše. To je verovatno i razlog zašto policija i dalje od ostrašćenih Albanaca čuva memorijal srpskog vladara. Niko od nasilnika do sada nije priveden, niti kažnjen.

POVEZANE VESTI

Nedelja 09.03.2014. 14:07
Imate i koga da čuvate! Jedno od najvećih srpskih imena, ali i grčkih! Ponos Srba i Grka, čiji je car bio. Ubite đavola u svakog ko krene da ga ruši! Stara biblijska: "Budite mudri kao zmije, bezazleni kao golubovi". Dodao bih i modernu: "Mirni kao mina". Pomaže Bog!
Nedelja 09.03.2014. 17:25
On im i jeste bio sef drzave, onda kada su 'Makedonci' bili deo velike Srpske nacije. Krv ipak nije voda. Nadam se da ne zamerate.
Nedelja 09.03.2014. 17:22
Хоћеш рећи чувају га као Цара. Недају шиптари да се заборави Српска истроја.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online