Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 05.03.2014.
15:41
Ž. Marković - Vesti A

Kazne čekaju u zavičaju

Vozači automobila iz dijaspore, ali i svi oni koji upravljaju vozilima sa stranim registarskim oznakama, više neće moći nekažnjeno da prolaze pored stacioniranih radara i kamera na putevima Republike Srpske. Privilegiju koju su ranije imali zbog činjenice da snimljena registarska tablica u njihovom slučaju ne znači ništa jer kazna ne može doći na adresu u inostranstvu na kojoj su prijavljeni, više neće imati.

Nema više vrdanja: Prekršaji na drumovima u RS biće sankcionisani

Policija RS odnedavno je, naime, počela da primenjuje novu elektronsku aplikaciju koja omogućava uvid u sve saobraćajne prekršaje. Suština je da ako neko iz inostranstva bude uhvaćen stacionarnim radarom da je prekoračio brzinu, kazna će mu biti naplaćena naknadno, i to tako što će policajac nakon što zaustavi vozilo sa stranim registarskim oznakama proveriti da li u bazi podataka postoji neka kazna. To, u prevodu znači, da će kontrole automobila sa stranim tablicama u narednom periodu u Republici Srpskoj biti pooštrene.

Prekoračenje brzine

Stacionarni radari u RS služe da bi se vozači kažnjavali zbog prekoračenja brzine u naseljima. Kazne se izriču u skladu sa zakonskim odredbama, na isti način kao i kad vozača zaustavi policija sa pokretnim radarom. To znači da, ako kraj kamere prođe brzinom do 10 km/č većom od ograničenja, kazne neće biti. Ako prekoračenje bude od 10 do 30, kazna je novčana i kreće se u rasponu od 15 do 20 evra. Ako je brzina za 30 km/č i veća od ograničenja, kazna je 50 evra, i vozaču se na mesec dana oduzima vozačka dozvola.

U MUP-u RS kažu da je primena nove aplikacije počela u decembru prošle godine. Od tada su policijske patrole obavile 269 pozitivnih provera i sankcionisale više od 200 vozača automobila sa inostranim tablicama.

- Od kada se pojavio problem naplate novčanih kazni osobama koje su napravile takve prekršaje, a reč je uglavnom o vozačima automobila sa stranim registarskim tablicama, Uprava za informaciono-komunikacijske tehnologije MUP-a RS doradila je postojeće elektronske evidencije kojima se pristupa pomoću određene aplikacije. Time je policijskim službenicima omogućeno da na terenu obave kontrolu i proveru svih vozila koja su radarskim sistemom snimljena u prekršajima - kaže portparol MUP-a RS Mirna Šoja.


Inače, prekršaji snimljeni stacionarnim radarom ne zastarevaju. Takvih radara, važno je napomenuti, zasad nema mnogo na teritoriji RS, svega tri koji su na teritoriji grada Banjaluka, ali prema saznanjima "Vesti", uskoro će širom Srpske biti postavljeno još deset takvih uređaja.


- Ukoliko se utvrdi prilikom kontrole da je vozač napravio prekršaj, policijski službenici zahtevaće od vozača da se izjasni da li prihvata odgovornost. Ukoliko prihvati, kaznu će platiti odmah i neće mu dolaziti na kućnu adresu kao državljanima BiH. Međutim, ako vozač ne prihvati odgovornost tvrdeći da nije upravljao vozilom kada je prekršaj snimljen, onda se pokreće sudski postupak. Većina vozača, koji su do sada kontrolisani, odmah su plaćali kazne i samo ih je tridesetak tvrdilo da nisu bili za volanom kada je prekršaj snimljen - rekla je Mirna Šoja.

Zasad bez sankcija na granici

Neke države imaju uhodan sistem da vozač koga snimi kamera za taj prekršaj odgovara prilikom prelaska granice, odnosno na izlazu iz zemlje. U BiH to još uvek neće biti slučaj jer Granična policija BiH, kako tvrde u ovoj agenciji, nema nadležnosti za procesuiranje prekršaja po osnovu Zakona o bezbednosti saobraćaja.
- Ukoliko se na osnovu raspoloživih podataka takvo lice, odnosno vozilo identifikuje na graničnom prelazu, službenici GP BiH će o tome obavestiti nadležni organ saobraćajne policije koji je registrovao prekršaj radi preduzimanja daljih mera iz njihove nadležnosti - kažu u Graničnoj policiji.

POVEZANE VESTI

Sreda 05.03.2014. 15:49
Dobar pocetak za punjenje budzeta i za nabavku novog oruzja i povecivanja decijeg dodatka, u slucaju bih-a nije tako jel bi pare isle ka pogresnoj strani i omogucilo bi novo stvaranje bombasa -samoubica i pomoglo bi im u stvaranju vece populacije koje bi imalo negativan uticaj naravno na okolinu
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online