Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 20.03.2010.
14:05 >> 16:32h
Vestionline A

Kranj: Sastanak prekinut, a Pahor zadovoljan

Sastanak na Brdu kod Kranja, ambiciozno zamišljen kao prvi veliki skup regionalnih lidera posle 18 godina, prekinut 45 minuta pre predviđenog vremena pošto je konferenciju napustio evropski komesar za proširenje Štefan File. Konferenciju je napustio i predstavnik BiH Nikola Špirić. Slovenački premijer Borut Pahor, uprkos svemu, ocenio je da je sastanak uspešan.

 Sa otvaranja konferencije o zapadnom Balkanu
 

Koorganizatori konferencije, premijeri Slovenije i Hrvatske, Borut Pahor i Jadranka Kosor odlučili su da prekinu sednicu 45 minuta ranije i neplanirano sazovu konferenciju za štampu za 15 časova, prenose slovenački mediji.

Skup je okončan 45 minuta ranije pošto je plenarno zasedanje napustio evropski komesar Štefan File. Premijeri Pahor i Kosor nisu u izjavi novinarima rekli zbog čega je komesar File napustio plenarnu sednicu, preneli su mediji.

Pre prekida konferencije o Zapadnom Balkanu, na kojoj nije bilo predstavnika Srbije, prisutni su usvojili zajedničku deklaraciju u kojoj se apeluje na jačanje saradnje zemalja tog regiona, čiji je zajednički cilj ulazak u Evropsku uniju.

U završnoj deklaraciji učesnici skupa pozdravili su potvrdu Lisabonskog ugovora kao inspiraciju i podsticaj za region.


U deklaraciji učesnici ponovo potvrđuju privrženost uključivanju u Evropsku uniju i odlučnost u nastojanjima za ispunjavanje uslova i kriterijuma iz Kopenhagena i procesa za stabilizaciju i pridruživanje.
 

Oni su u dokumentu istakli svoju obavezu da sprovode reforme na osnovu evropskih standarda, načela i vrednosti kako bi postigli pomirenje, napredak, bezbednost, slobodu medija, blagostanje i vladavinu prava za sve bez obzira na etničku pripadnost.
 

Srdačan susret Pahora i Tačija

Učesnici su pozvali EU da širenje unije bude njihov prioritetni zadatak i da i dalje podstiče mehanizme regionalne saradnje u cilju jačanja procesa povezivanja regiona.


U deklaraciji nakon sastanka na Brdu kod Kranja učesnici konferencije naglašavaju potrebu nastavljanja procesa liberalizacije viznog režima sa EU u čitavom regionu zapadnog Balkana.
 

Lideri zemalja zapadnog Balkana takođe naglašavaju i svoju privrženost podsticanju dobrosusedskih odnosa saradnjom u projektima od zajedničkog interesa i zalaganjima za rešavanje otvorenih bilateralnih pitanja u evropskom duhu.
 

Učesnici sastanka su, pored ostalog, izrazili odlučnost da će se redovno sastajati u okviru "Brdo procesa", međusobno podržavati i razmenjivati iskustva stečena u procesima uključivanja.
 

Posebno je istaknuto nastojanje u jačanju regionalne saradnje koje će doprineti stabilnosti, privrednom razvoju i pomirenju na političkom nivou i u svakodnevnom životu.
 

Na kraju deklaracije su učesnici konferencije pozdravili susret EU-Zapadni Balkan, koji je najavilo špansko predsedništvo EU.

Pahor: Svi da priznaju sve

A ako neko prizna kao hrvatski Piranski zaliv: Borut Pahor

Premijer Slovenije Borut Pahor istakao je na konferenciji za novinare da je sastanak bio uspešan jer je učinjen napredak u razumevanju učesnika, prenela je slovenačka nacionalna novinska agencija STA.

Pahor je izjavio da je tom konferencijom počeo "Brdo proces", kojim se žele otvoriti vrata i svima onima koji danas nisu došli.


On je rekao da se konferencije ne održavaju samo na nivou premijera, već i na nivou ministara, istakavši da će uskoro biti održana ministarska konferencija o saobraćaju, jer je, kako je naveo, ovo jedini prostor u Evropi na kojem ne teče neki veliki saobraćajni projekat koji bi mogla finansirati Evropska unija.


On je izrazio nadu da će i u budućnosti biti iskrenih razgovora.


"Da tako kažem, svi trebamo sve, ali smo onda došli do dijagnoze ključnog problema regije, odnosno svi treba da priznaju sve, jer se tu radi o temeljnom otvorenom pitanju. Ne govorim o tome što mora neka država napraviti, jer to bi bio veliki pritisak", rekao je Pahor novinarima.

Kosorova: Podrška svima za EU

 

A kad će Hrvatska u EU: Jadranka Kosor

Premijer Hrvatske Jadranka Kosor naglasila je da je konferencija održana u atmosferi dobrodošlice za sve, izrazivši nadu da će na sledećoj konferenciji biti više ljudi.


"Nadam se da će dobra atmosfera u kojoj smo danas radili, predlozi koje smo ugradili u dokument, biti jedan novi most koji smo izgradili, doprinos onome što svi zajedno želimo. Čvrsta, istinska i stvarna podrška evroatlantskom putu jugoistočne Europe", rekla je Kosorova.

Kosorova je predala učesnicima regionalnog skupa prevod evropskog zakonodavstva (acquis communautaire), izrazivši podršku Hrvatske svim državama u regionu u njihovim nastojanjima da sprovedu reforme i vremenom se priključe Evropskoj uniji, javili su hrvatski mediji.


Prevodi su uručeni predstavnicima Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Albanije, Makedonije i Kosova i Metohije.

Pravne tekovine Evropske unije obuhvataju oko 100.000 stranica, a vrede oko 8,5 miliona evra, kazala je Kosorova uoči početka konferencije.


Istakavši da je uručenje prevoda znak prijateljstva, hrvatska premijerka je rekla da misli da je "trenutak da zajedno kročimo na evropsko tlo".


"Acquis communautaire" je naziv koji se odnosi na celokupno do sada akumulirano pravo EU, odnosno na skup pravnih normi i odluka koje obavezuju sve zemlje članice unutar Evropske unije. Svaka država koja želi da pristupi u članstvo EU mora da prihvati osnivačke ugovore i druge sadržaje izvedene iz ugovora i uskladi svoje zakonodavstvo sa pravnom tekovinom EU.
 

Špirić zbog Kosmeta napustio sastanak

 

Nikola Špirić

Predsedavajući Saveta ministara BiH Nikola Špirić najavio je uoči sastanka da će napustiti konferenciju pod nazivom "Zajedno za Evropsku uniju: doprinosi Zapadnog Balkana evropskoj budućnosti" kada bude izlagao predstavnik Kosova i Metohije.

Špirić je za banjalučki "Glas Srpske" rekao da BiH nije priznala nezavisnost Kosmeta i da će se on na ovoj regionalnoj konferenciji ponašati u skladu s tom činjenicom.

"Na konferenciji ću učestvovati na poziv premijera Slovenije Boruta Pahora. Mislim da će skup bez Srbije imati slabe domete", ocenio je Špirić.

Evropski komesar za proširenje Štefan File takođe je napustio je konferenciju, a isto je, prema saznanjima RTS-a, učinio i predsedavajući Saveta ministara BiH Nikola Špirić.

Odlazak je najavio i makedonski premijer Nikola Gruevski.

Sunovrat velikih ambicija

 

Da velike ambicije domaćina skupa neće biti ostvarene bilo je izvesno već u trenutku kada je predsednik Srbije Boris Tadić otkazao dolazak u Sloveniju.

Naime, Tadić je odbio da dođe na skup jer organizatori nisu hteli da prihvate da predstavnici Kosova i Metohije budu predstavljeni na konferenciji u skladu sa principima UN.

 

Prema nezvaničnim informacijama, skupu se nije odazvala većina pozvanih evropskih zvaničnika, među kojima su, kako je prenela Televizija B92, bili i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo, ministarka spoljnih poslova EU Ketrin Ešton i premijer predsedavajuće EU, Španije, Žoze Luis Rodrigez Sapatero.

Značaj konferencije umanjilo je i odsustvo predsednika Evropskog saveta Hermana van Rompeja, kao i šefa španske diplomatije, predsedavajuće EU, Migela Anhela Moratinosa.

Slovenačka agencija navodi da su Van Rompej i Moratinos u petak saopštili da neće prisustvovati sastanku jer na njega ne dolaze lideri svih zemalja u regionu.

Pored domaćina, slovenačkog premijera Boruta Pahora i hrvatske premijerke Jadranke Kosor, među liderima iz regiona na Brdo su došli i predsedavajući Saveta ministara BiH Nikola Špirić, premijeri Makedonije Nikola Gruevski, Crne Gore Milo Đukanović, Albanije Salji Beriša i kosmetski premijer Hašim Tači.

Sastanak lidera zemalja zapadnog Balkana o jačanju regionalne saradnje, pod nazivom "Zajedno za Evropsku uniju: doprinosi zapadnog Balkana evropskoj budućnosti", počeo je u 10 sati sa, kako prenose agencije, smanjenim očekivanjima zbog "okrnjenog sastava" u odnosu na prvobitnu zamisao organizatora.


Konferenciji je prisustvovao i šef misije UN na Kosovu Lamberto Zanijer.


Slovenačka agencija navodi da su Van Rompej i Moratinos saopštili da neće prisustvovati sastanku jer na njega ne dolaze lideri svih zemalja u regionu.


Skup kako su ga koorganizatori zamislili u startu je bio pod znakom pitanja, jer nije pronađeno rešenje za format učešća Kosmeta, budući da je Srbija na samom početku priprema za njegovo održavanje ukazala da predstavnik Prištine može biti prisutan samo u skladu sa Rezolucijom 1244 UN.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online