Nedelja 16. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 20.03.2010.
13:37
Srna A

Bošnjaci nisu spremni da se suoče sa masakrima?!

Bivši britanski ambasador u BiH Čarls Kroford smatra da Bošnjaci nisu pokazali sposobnost i spremnost da se suoče sa masakrima koje je počinila njihova strana tokom proteklog rata u BiH, dodajući da bi slučaj člana ratnog Predsedništva BiH Ejupa Ganića pred sudovima u Londonu mogao da preraste u "dugu i gorku pravnu dramu".

 Bošnjaci treba da se suoče sa prošlošću: Čarls Kroford o ratu 90-ih
 

U autorskom tekstu za "Indipendent", Kraford navodi da se sudovi u Londonu u slučaju hapšenja Ganića još jednom se suočavaju sa dalekosežnim pravnim procesom sa ogromnim političkim implikacijama na druge zemlje.

Kraford poredi slučaj "Ganić" sa suđenjem bivšem čileanskom lideru Augustu Pinočeu 1998. godine.

Političke tenzije BiH i Srbije su velike, ističe Kraford i dodaje da je Srbija, što je vredno svake pohvale, poslala u Hag impresivan broj svojih bivših političkih i vojnih lidera.

 

"Međutim, general Ratko Mladić još uvek je na slobodi. Dok se on ne suoči sa pravdom moralni slučaj Srbije da isposluje izručenje Ganića jednaki su nuli", tvrdi Kraford i dodaje da će se Ganić boriti svim sredstvima da izbegne izručenje, dok će Beograd insistirati na tome.

 

Ukoliko se ovo pitanje ne reši brzo uslediće duga i brutalna pravna bitka, a to ne treba ni BiH ni Srbiji, zaključuje Kroford u autorskom tekstu u listu "Indipendent".

"Sada se suočavamo sa iznenadnom mogućnosti da optužnica Srbije protiv Ganića i događaji u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine prerastu u još jednu dugu i gorku pravnu dramu sličnu onoj sa Pinočeom", navodi Kraford u tekstu pod naslovom "Bosna će biti istinski gubitnik u ovoj mutnoj pravnoj borbi".

Iako je ovaj slučaj fantastična mogućnost za vrhunske advokate, smatra Kraford ovo nije proces koji će promovisati mir i pomirenje u bivšoj Jugoslaviji.

Kraford podseća da su bošnjačke snage 2. maja 1992. godine okružile kasarne JNA u Sarajevu, koja je, kako kaže, u međuvremenu zarobila tadašnjeg bošnjačkog lidera Aliju Izetbegovića.

On navodi da su UN isposlovale sporazum sa bosanskim rukovodstvom, uključujući člana ratnog Predsedništva Ejupa Ganića, da oslobodi Izetbegovića u zamenu za slobodan prolaz vojnicima JNA i izlazak iz Sarajeva.

Međutim, sve je pošlo naopako, ističe Kraford i navodi da su bošnjačke snage 2. maja 1992. godine napale konvoj JNA, koji je predvodilo osoblje UN sa jasno istaknutim zastavama UN, otvarajući vatru iz neposredne blizine i ubivši desetine ljudi, iako je, kako kaže, broj žrtava predmet stalnog spora.

"Srbi su od početka tvrdili da je cela akcija bila perfidno zamišljena i optužili Ganića da je naredio ili bar predsedavao ubistvima, što je on odbacio", podseća Kraford i dodaje da je u narednim bezbrojnim užasima konlifkta u BiH "ova epizoda u Dobrovoljačkoj ulici izbledela u sećanju Zapada, ali ne i u sećanjima Srba u BiH i Srbije".

POVEZANE VESTI

Subota 20.03.2010. 15:26
Konacno da Britanci nesto korektno prema Srbima komentarisu. Ylocin je zlocin i treba g aosuditi i to radi buducnosti naseg naroda da ne bude nijedan Srbin svojim delanjem stavljao zlocinacku navlaku na nas rod. Ako smo hriscani morao ljubiti i neprijatelje svoje, a braniti svoj ebliznje. Onoga momenta kada se neprijatelj preda on vise nij eneprijatelj. To su cinili nasi stari i u Balkanskim ratovim ai u Prvom sv. ratu i zato smo imali od Gospoda blagoslov. Posle su neznabosci ucinili svoje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online