Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
21
Sreda 12.02.2014.
18:00
Đ. Barović, Z. M. A

Bosni preti novi rat?

Dževad Galijašević, član Ekspertskog tima jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala kaže za "Vesti" da je situacija u BiH već postala toliko dramatična da je dovoljna još samo iskra, pa da se protesti pretvore u krvavi građanski rat kakav je ova zemlja videla početkom devedesetih godina prošlog veka.

Sukobi u BiH ne jenjavaju
 

- Bojim se "ukrajinskog scenarija", a činjenica da je u Bosni čak 20.000 tona raznog oružja i municije takoreći na izvolte, što je i ocena Ministarstva odbrane BiH, lako može da dovede do novog rata - kaže Galijašević ocenjujući pogoršanje bezbednosne situacije u većini gradova Federacije BiH gde već nedeljama traju protesti.

Ovu tezu podržava i politički analitičar iz Tuzle Mehmedalija Nuhić koji tvrdi da ima pouzdane informacije da su organizatori protesta zapravo već počeli da nabavljaju oružje koje bi trebalo da upotrebe protiv građana Republike Srpske.

Protest i u Beogradu

Oko 300 demonstranata i "kontramitingaša" okupilo se u ponedeljak uveče i u centru Beograda. Grupa pod nazivom "Podrška narodu Tuzle iz Srbije" na društvenoj mreži Fejsbuk se nada bi se "plamen zahvatiti ceo Balkan".
Okupljeni su držali transparente s natpisima: "Stop represiji", "Padaj silo i nepravdo", "Podrška narodu BIH - danas Tuzla, sutra Beograd".
S druge strane, razdvojeni policijom, demonstriralo je nekoliko desetina nacionalista uzvikujući psovke, ali i parole podrške generalu Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću.

- Pojedini aktivisti neformalne organizacije Udar boravili u inostranstvu, gde su im pojedine obaveštajne službe stavile na raspolaganje magacine naoružanja. Protesti su u potpunosti stavljeni u funkciju nasilne unitarizacije BiH, a direktni interesi bošnjačkih demonstracija povezani su isključivo sa teritorijom Srpske - tvrdi Nuhić.


Galijašević objašnjava da više zaista nema dileme da su socijalno-ekonomski protesti pretvoreni u politički instrument čelnih partija u Federaciji: SDA i SDP kojima je  suštinski cilj internacionalizacija problema.


- Do sada su to bili isključivo protesti Bošnjaka, ali je ideja da se u celu priču aktivno uključe i Hrvati i Srbi. Osnovni cilj je da se u rešavanje problema uključi Evropska unija koja će zapravo samo doliti ulje na vatru - smatra Gardijašević i dodaje da je sva ideja da se pokrene pitanje promene dejtonskog Ustava BiH.


- Međutim, cilj je ne samo ukidanje pojedinih kantona ili promena Ustava, već i ukidanje Srpske. Plašim se da će Evropska unija, iz najboljih namera, zapravo učiniti najviše štete, a SDA će proizvesti i rat, samo da ne bi  sišla sa vlasti.


Međutim, čelnici Srpske, uključujući i dvojicu nekadašnjih predsednika Srpske, smatraju da su jako male šanse da se protesti prenesu i na ovaj entitet BiH.
 

U zagrljaju sa Orićem

Da protesti u BiH više nemaju isključivo socijalnu pozadinu pokazao je na svom Fejsbuk profilu Nihad Aličković, jedan od predstavnika protesta u Sarajevu. On je stavio svoju fotografiju sa Naserom Orićem i sa zastavom Republike Bosne i Hercegovine aktuelne od 1992. do 1998. godine.
- Ako treba zapaliti vladu, zapalićemo je. Jednom smo je napravili, opet ćemo - izjavio je Aličković prilikom protesta ispred zgrade kantonalne vlade.

- Situacija je zaista veoma složena i niko sa sigurnošću ne može da predvidi kako će se završiti, ali ipak smatram da će Srpska biti pošteđena, prevashodno zato što svi relevantni politički činioci u zemlji ne žele da dozvole nasilje - smatra visoki funkcioner SDS i bivši predsednik RS Mirko Šarović.


S ovim mišljenjem se slaže još jedan predsednik Srpske, Mladen Ivanić.


- Činjenica je da su protesti na početku zaista imali taj socijalni karakter, ali da sada imaju dva smera. Prvi je obračun unutar vladajuće koalicije u Sarajevu, a drugi je strateško opredeljenje Bošnjaka da se promenom Ustava, zapravo ukine Republika Srpska. Međutim, Srbi to neće dozvoliti. A, kada sve ovo prođe, postavićemo pitanje na koji način je očuvanje Srpske doprinelo Dodikovo stalno galamljenje na međunarodnu zajednicu - ističe Ivanić.


Član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović juče je otvoreno pozvao Tursku da pomogne u razrešenju krize u Bosni.

Strah od vojne kolone

Fotografije vojne kolone na graničnom prelazu Gradina kod Kozarske Dubice, između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, izazvale su strah i zabrinutost među građanima Federacije koji su pomislili da je vojska angažovana kako bi smirila situaciju. Ispostavilo se da je to samo "novinarska patka", pošto je Granična policija BiH razjasnila da je reč o kontingentu vojne opreme koji čeka carinjenje za izvoz u Mađarsku.

 

Centri moći u inostranstvu

Politički analitičar iz Tuzle Mehmedalija Nuhić kaže da je veoma brzo postalo jasno da demonstracije više nemaju za cilj da gladni i nezaposleni "traže posao i hleb", već da treba da promovišu priču o potrebi "bosanskog jedinstva" i ustavnih promena.
"Iza svega što se događa u FBiH stoje centri moći izvan BiH, koji odvode bošnjačke političare na brifinge u inostranstvo, gde im daju instrukcije šta da rade. Postoji opasnost da se demonstracije prenesu u Banjaluku, Bijeljinu, Doboj, Trebinje, a organizatori ovih događaja oduvek igrali na kartu srpskog nejedinstva.


- Očekujemo od prijatelja i braće u Turskoj da pomažu jedinstvo BiH - kazao je Izetbegović i priznao da je tokom žestokih nereda u više gradova Federacije "bio na telefonskoj liniji s ministrom spoljnih poslova Turske Ahmetom Davutogluom".


Da je situacija ozbiljan pokazuje i potez hrvatskih institucija u Mostaru koje su organizovale Štab s ciljem da se sačuva mir i najavile uvođenje vanrednog stanja ukoliko se neredi, u kojima su zapaljene hrvatske zgrade i zastave, ponovi.

Preti etničko-verski konflikt

Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc upozorio je da bi socijalni protesti u Bosni mogli da se pretvore u etničko-verske konflikte.

Iako stanje u Bosni i Hercegovini nije bilo na dnevnom redu prošlog sastanka šefova diplomatija EU Kurc je tu temu pokrenuo ovim upozorenjem, tvrdi bečki dnevnik "Prese". On je uputio i poruku političarima od Sarajeva do Banja Luke.
"Ovo je poziv za buđenje, pre svega za političke klase u Bosni i Hercegovini. Oni moraju prevazići zastoj u zemlji i podstaći evropski reformski proces", kazao je Kurc.


On je ukazao da je strpljenje EU sa Bosnom i Hercegovinom pred krajem. Konkretno je zatražio odlučnu borbu protiv korupcije, reformu pravosuđa i promenu Ustava. S tim u vezi je rekao da se radi pre svega o primeni presude Evropskog suda za ljudska prava, na koju se i dalje čeka.

POVEZANE VESTI

Sreda 12.02.2014. 18:16
SRPSKOM NARODU je sada najnepohodnije JEDINSTVO jer samo tako mogu da sačuvaju SEBE I REPUBLIKU SRPSKU .
Sreda 12.02.2014. 18:29
I šta ćemo sad? Jel će opet Srbi da budu krivi zasto što postoje u Bosni i Hecegovini.Koliko vidim sad će da se sudi Knez Lazaru i Milošu Obiliću samo zasto što su se branili od Osmanlija.Odmah će Karadjordje da dobije doživotnu.A za Marka Karljevića bolje da ne znam!
Sreda 12.02.2014. 18:31
Uha pa na slikama sve dečurlija zbrisali iz škole pa na ulice.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online