Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 19.03.2010.
12:03
M. Jakšić - Vesti A

Hrvatica na udaru zbog pomoći Srpkinji

Dijana Mužić, zamenik gradonačelnika Gline i predsednica Hrvatske narodne stranke u tom gradu, koja je svojevremeno priskočila u pomoć srpskoj povratnici Miri Grivi iz sela Maja kraj Gline kada je skupljala šumske plodove da bi se prehranila, žestoko je napadnuta na sednici gradskog veća s obrazloženjem da širi nacionalnu netrpeljivost.

OObezbediti donacije ugroženima: Dijana Mužić i Mira Grivi
 

Sanja Štingl-Vlašić zatražila je u ime Kluba odbornika HDZ-a, HSP-a i nezavisnog odbornika Dragiše Lončarevića ostavku Dijane Mužić na funkciju zamenika gradonačelnika Gline.
 

U obrazloženju ovog zahteva navedeno je kako je srpski list "Vesti" iz Frankfurta pisao o akciji prikupljanja pomoći Miri Grivi koju je pokrenuo ogranak HNS-a, te da je Dijana Mužić "Vestima" dala izjavu o svojim bezuspešnim pokušajima u Centru za socijalnu brigu da povratnica Mira Griva dobije zakonom određenu pomoć kakvu dobijaju Hrvati.
 

- To je širenje nacionalne netrpeljivosti i uvreda za službenike Centra koji ne dele korisnike pomoći po nacionalnosti - objasnila je zahtev za Dijaninom ostavkom Sanja Štingl-Vlašić.
 

Čitaoci "Vesti" odmah pomogli

Prilikom predaje Miri Grivi finansijske pomoći nekolicine čitalaca "Vesti"iz Australije, Dijana Mužić je rekla:
- Svesni smo toga da niko ne može živeti samo od pomoći dobrih ljudi. Zato često odlazim u glinski centar za socijalni rad i molim ih da joj dostavljaju pomoć u potrebnoj količini i vremenskim razmacima kako je to zakonom određeno. A to su osnovne stvari - drva za grejanje, novac za struju... Takvu pomoć redovno dostavljaju Hrvatima koji su na ovo naše područje izbegli iz Bosne i Hercegovine, ali Miri ne. To je strašno. Zar ćemo se pomiriti s tim da neko mora biti gladan zbog svoje nacionalne pripadnosti - s velikim ogorčenjem rekla je tada predstavnica HNS-a Dijana Mužić.

- Taj napad me je šokirao. Pre toga nisam pročitala što su "Vesti" napisale. Zato sam se unapred ogradila od bilo kakvog teksta koji ne bi odražavao ono što sam stvarno rekla. Međutim, kad sam kasnije u "Vestima" videla citat moje izjave došla sam do zaključka da u njoj stvarno nema ništa sporno. Vašem listu se jedino mogu zahvaliti na podršci našoj akciji koja je bila konkretizovana i finansijskom pomoći od strane vaših čitalaca, kao i na lepim rečima koje ste vezali za moje ime. Šta bi, uostalom, stranke koje me napadaju uradile da neko o njima tako nešto napiše? Suvim zlatom bi platile da ih pohvali novina poput vaše koja se čita po celom svetu - rekla je za "Vesti Dijana Mužić.
 

Predsednik Veća srpske nacionalne manjine Sisačko-moslavačke županije Nikola Sužnević, osvrćući se na zahtev za ostavkom Dijane Mužić, ne čudi se ovako agresivnom istupu opozicionih stranaka. HDZ , kako kaže Sužnjević, očigledno teško podnosi gubitak vlasti u Glini jer je vladao neprekidno od završetka rata pa sve do poslednjih lokalnih izbora, održanih pre godinu i po dana.
 

- Sve loše što se Srbima događalo, a ponekad se i sada događa, prvenstveno je greh prethodne vlasti. Nisu za to krivi ni oni koji sada vladaju, ni pripadnici hrvatskog naroda doseljeni ovamo iz Bosne. Treba se zato nadati da će nova koaliciona vlast SDP-HNS-HSLS-DSS-DPS (dve poslednje stranke su srpske) uspostaviti mnogo bolje međunacionalne odnose nego što je to donedavno bio slučaj - zaključio je Nikola Sužnjević.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online