Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Petak 31.01.2014.
17:49
Beta A

Dodik: Bošnjački zvaničnici brane zločine nad Srbima

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da su bošnjački zvaničnici Bakir Izetbegović, Zlatko Lagumdžija i Fahrudin Radončić, sastajući se u Predsedništvu BiH sa Naserom Orićem, pokazali da "brane zločine" nad Srbima u Podrinju.

"Bakir Izetbegović, Zlatko Lagumdžija i Fahrudin Radončić su, sastajući se u Predsedništvu BiH sa Naserom Orićem, pokazali da "brane zločine" nad Srbima u Podrinju"
 

Milorad Dodik je rekao da njihov jučerašnji sastanak sa ratnim komandantom Srebrenice Naserom Orićem, za kojim su srpski pravosudni organi raspisali međunarodnu poternicu zbog zločina nad Srbima u Podrinju tokom rata u BiH, "nije odbrana osobe, već zločina koji je počinjen i koji nije procesuiran". To je, poručio je Dodik, dokaz da je "BiH, koju oni grade, nemoguća".

On je kazao da "postoje nepobitni dokazi da je Orić odgovoran za zločine koji su počinjeni nad predstavnicima srpskog naroda na području Srebrenice", dodaviši da je "podrška koju je dobio od bošnjačkih političara dokaz da se nastavlja spirala zločina".

"Žalosno je da se Zlatko Lagumdžija, Bakir Izetbegović i Fahrudin Radončić mogu

* Srbija se kasno setila Orića

* Orić: Srbija i Srpska me proganjaju

ujediniti jedino oko pitanja odbrane onih koji su počinili zločine nad Srbima", ocenio je predsednik RS. Prema njegovim rečima, bošnjački zvaničnici su time samo doprineli jačanju razdora i nepovjerenja među narodima, dodavši da "Srbi u takvoj zemlji ne treba da žive".

Dodik je još ocenio da je podrška bošnjačkih političara Oriću "napad na pravosuđe i mešanje politike u njegov rad".

Predsednik RS je najavio da će narednih dana pozvati sve nosioce odgovornih funkcija u Republici Srpskoj i BiH i predložiti mere kojima će se onemogućiti donošenje bilo kakvih novih zakona na nivou BiH, posebno onih koji se odnse na Sud i Tužilaštvo, jer ih, kako je ocenio, ne poštuju bošnjački političari.

Komentarišući zahtev Srpske demokratske stranke (SDS) da srpski predstavnici u Savetu ministara BiH ne pojavljuju na sednicama dok se ne razreši situacija u vezi sa Orićem, Dodik je rekao da bi takva mera bila adekvatna.

Poredeći sastanak bošnjačkih funkcionera sa Orićem sa njegovim odnosom prema bivšoj predsednici Biljani Plavšić, koju je Haški sud optužio za ratne zločine, on je naveo da je Plavšićeva pravosnažno osuđena i da je izdržala kaznu, te da ima sva
građanska prava.

"Međutim, ovde je reč o početku pravosudnog postupka, niko nije ni rekao da je Naser Orić kriv, nego da je osumnjičen, ali se ovde čak ni sumnja ne dozvoljava", istakao je Dodik i naglasio da treba imati poverenje u pravosuđe Srbije, jer je ta zemlja uspela da izgradi sistem koji je sudio i Srbima, koji su činili ratne zločine i osuđivao na dugogodišnji zatvor.

"Evidentno je da nijedan zločin nad Srbima u Sarajevu nije procesuiran. Pravosudni sistem nije reagovao ni na zločine u selu Zalazje, koje je počinio Naser Orić sa svojim snagama, iako dokazi za to postoje", istakao je predsednik RS i podsetio da je pravosuđe RS ranije pokrenulo slučaj Orić, ali da ga je Tužilaštvo BiH preuzelo u svoju nadleznzost.

Dodik je naglasio da je neprihvatljiva tvrdnja ministra bezbednosti BiH Fahrudina Radončića da ministar pravde BiH Bariša Čolak neće potvrditi Interpolovu poternicu za Orićem.

"Odbacujem i način na koji je to rečeno, ali to nije stvar Radončićeve odluke. On ne može naređivati ministru pravde šta da čini. To je još jedan dokaz da organi BiH ne treba da postoje", konstatovao je Dodik.

POVEZANE VESTI

Petak 31.01.2014. 18:13
Sta ce, moraju. Da istina izadje na videlo,ne samo da bi njihova prica o genocidu pala u vodu, nego bi i pola njih bi zavrsilo na robiji.
Petak 31.01.2014. 18:15
To Mile srbine naj..i im se majkice tursku im nanu
Petak 31.01.2014. 19:20
Vrana vrani nikad oci ne vadi.Bilo je zaista I vremena I prostora I za Srbiju I za Republiku Srpsku da se mnogi procesi iniciraju I porenu za zlocine nad Srbima pa sledi logicno pitanje {uz duzno postovane Vas gos.predsjednice I sve ono sto ste ucinili da Republika Srpska opstane} zasto niste reagovali do sada kada I ptice znaju sta se dogodilo...I niko nista 20 god.....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online