Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 19.01.2014.
15:36
vijesti.me A

Amfilohije na crkvenoj zemlji ucrtao vile i zgrade

Činjenicu da se najviše novca u Budvi zarađuje ne od turizma, već od građevinskog biznisa, po svoj prilici je dobro prepoznala i Mitropolija crnogorsko-primorska, ucrtavajući brojne turističke i stambene objekte na svojoj zemlji u Buljaričkom polju, pišu podgoričke ''Vijesti''.

Mitropolit Amfilohije

Naime, Mitropolija može da bude više nego zadovoljna kako je urbanistički valorizovala svojih 51 hiljadu kvadrata zemlje u Buljarici, jer se novim planskim dokumentom izašlo u susret željama crkve da na svojim parcelama, osim turističkih vila, ucrta i poslovno-stambene objekte, javnu garažu, sportske i rekreativne terene, park, kao i hotel.

Opština je i ovoga puta bila više nego dobar partner crkvi, kao što je to i bila prethodnih pola decenije, pa je i ovoga puta Mitropoliji ispunila želju, ucrtavajući ono što im je u tom trenutku interes.

Buljarica, jedna od najlepših i retkih građevinski netaknutih uvala, napokon, posle šest godina, od kada je započela izgradnja, dobila je svoj detaljni urbanistički plan “Buljarica I“, koji se našao na javnoj raspravi. Plan, koji je morao da doživi i korekciju, pošto ga je pre tri meseca na doradu vratilo Ministarstvo održivog razvoja, sada je konačno dobio saglasnost, i trenutno se, do kraja meseca, planski dokument nalazi na javnoj raspravi i svim građanima je omogućeno da imaju uvid.


Planeri u Buljarici, koja je spomenik prirode i prirodni rezervat, nisu predvideli izgradnju kula i solitera, kako je to u Budvi slučaj, već je maksimalana spratnost pri obali, izuzev dva predviđena hotela, prizemlje i jedan sprat, dok je za hotelske kapacitete dozvoljeno šest spratova.

Inače, Mitropolija crnogorsko-primorska, jedan je od najvećih zemljoposjedika u

Javna Garaža i sportski tereni na crkvenoj zemlji

 

Mitropolija je na dvema svojim parcelama od 6.005 i 2.887 kvadrata ucrtala velike javne garaže.

Planom je predviđeno, što je crkva aminovala, da se izgradi podzemna garaža, koja će biti malo izdignuta, a da se na njenom krovu napravi velika zelena površina, sa sportsko- rekreativnim sadržajima, terenima za tenis i ostale sportove.

Značajan deo parcele biće i zelena površina, čime se crkva odrekla svojih gotovo deset hiljada kvadrata zarad opšteg interesa stanovništva Buljarice.

Budvi, jer se računa da u svome vlasništvu ima gotovo milion kvadrata atraktivnih zemljišnih parcela, u Buljarici, kao dobro manastira Gradište, ima uknjiženo desetak parcela, raštrkanih, što odmah do mora, što iznad magistrale, ukupne površine 51.572 kvadrata.

Vizija crkve, što se očigledno vidi u preostalim delovima budvanske opštine, ponovila se i u Buljarici, pa je tako na svojoj zemlji, osim turističkih kapaciteta, ucrtala i poslovno-stambene zgrade. Na mestu nekadašnjeg kamp naselja, nedaleko od plaže, na parceli od 4.051 kvadrata, crkva je ucrtala turističke vile, što je jedino i bilo moguće, jer je kompletan pojas uz plažu, do njene polovine, koliko je ovaj plan obuvatio, tretiran kao turistička zona.

Crkva je dozvolila i da se na delu njene parcele od 1.100 kvadrata na samoj od mora, dozvoli gradnja hotela. Naime, crkvena parcela nalazi se u susjedstvu zemljišnog kompleksa od 11 hiljada kvadrata, na kojem je planom dozvoljena gradnja hotelskog kompleksa, koji zahvata i crkvenu zemlju.

Na dvema parcelama, od 1.800 i 3.790 kvadrata, u samom naselju, gde se nalaze manastirski konaci, predviđena je gradnja zgrada od 888 i 2.400 kvadrata bruto građevinske površine. Imajući u vidu da ova zona nije tretirana kao turistička, to su objekti mješovite namjene, odnosno mogu biti stambeni i poslovni. Dozvoljeno je maksimalno tri sprata.

Nedaleko od ovih parcela, takođe ispod Jadranske magistrale, crkva ima i još dve atraktivne lokacije - od 7.500 kvadrata, na kojoj je ucrtana takođe zgrada mešovite namene, i od 4.700 kvadrata bruto građevinske površine sa predviđena tri sprata.

Crkva nije tražila ucrtavanje objekata kada je reč o kompleksu manastira Gradište iznad magistrale, već joj se samo izašlo u susret kada je reč o uređenju i proširenju groblja.

“Vijesti” su ranije pisale da je crkva u okviru dobra crkve Sveta Petka, na zaobilaznici, gde je već izgrađen hotel ''Podostrog'' u njenom vlasništvu te dve stambene zgrade, čiji su stanovi uglavnom rasprodati, ucrtala i još tri stambene zgrade sa sedam i pet spratova, kao i manji hotel.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 20.01.2014. 05:25
Svi popovi lopovi, po čemu bi ovaj bio izuzetak.
Ponedeljak 20.01.2014. 09:04
Retko ambiciozan čovek...
Sreda 22.01.2014. 23:31
Ako,ako Mitropolit Amfilohije to radi na Crkvenoj Zemlji,ali pitam ja vas :na cijoj zemlji se bogati i gradi onaj poturica Kusturica Emir? To vam nimalo nesmeta,nego ste nasli zrtvu u SPC-vi,sram vas bilo,ali vi ste copini sledbenici i mislite da vasa ere jos nije prosla,ene nece moci varate se.Hebo vas copo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online