Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Sreda 15.01.2014.
20:33
Srna A

Obuka za sirijski boj u Sandžaku

Regrutovanje za odlazak na sirijsko ratište vrši se na Kosovu i Metohiji, a kampovi za obuku nalaze se u Sandžaku i Albaniji. U njih odlaze i Albanci iz Makedonije, a njih četvorica su do sada poginula na sirijskom ratištu, piše skopski dnevnik "Utrinski vesnik".

Raskidaju sve veze sa familijom i odlaze u sirijski rat
 

Alil Osmani (22) iz Skoplja četvrti je Albanac iz Makedonije koji je poginuo na ratištu u Siriji, gde je otišao prošlog leta. Stradao je tokom sukoba pobunjeničkih snaga protiv armije Bašara al Asada. Pre Nove godine on je putem Fejsbuka poručio majci da "ne plače za njim, jer se neće vratiti, već da se pomoli za njega".

Prošlog leta u blizini Damaska na strani pobunjenika poginuo je Imer Nimetula (38), poreklom iz skopskog sela Grčec. Prethodno je poginuo Skopljanac Sami Abdulahu, a krajem maja i Rasim Zećiri iz gostivarskog Beloišta.

Za sada je, kako navodi makedonska štampa, teško odrediti koliko je makedonskih državljana otišlo da ratuje u Siriju, Avganistan i Iran, jer u Makedoniji ne postoje kampovi za obuku i tu se ne regrutuju ratnici.

"U regionu kampovi za obuku postoje u Albaniji i Sandžaku, gde stiču neophodne veštine za preživljavanje. Regrutovanje se vrši na Kosovu, a postoji i veliki deo koji se prijavljuje u Austriji. Zbog svega toga, teško je reći koliko njih je na kriznim žarištima", navodi "Utrinski vesnik", pozivajući se na dobro upućene izvore.

List piše da je više od 20 hodža iz Gostivara i okoline prošle godine bilo na školovanju na fakultetima u Saudijskoj Arabiji i Kairu. Stečeno znanje oni sada prenose vernicima u Makedoniji.

Ovom skopskom dnevniku u Islamskoj verskoj zajednici u Skoplju rečeno je da ne nameravaju da pozovu vernike da ne odlaze na sirijska ratišta i ističu da je sve to preuveličano, jer se "ne može znati da li neko i kuda odlazi".

"Nama je žao, ukoliko postoje mlada deca iz Makedonije koja odlaze u Siriju, ali smatramo da je sve to preuveličano", kažu u Islamskoj verskoj zajednici.

POVEZANE VESTI

Sreda 15.01.2014. 20:35
Ви како хоћете, али ја прочитах:``Обука за...бој у Санџаку``.
Sreda 15.01.2014. 21:01
Samo 4 siptara poginula do sada?.Dajte bre sipovci,vi to mozete bolje.Dabogda svi otisli i nikad se ne vratili
Sreda 15.01.2014. 20:58
"Dačić i Vučić uveliko naoružavaju mudžahedine na jugu Srbije, pod plaštom uništavanja viška municije a pod pokroviteljstvom NATO ‚‚kontrolora" tako da im naši predaju municiju, pešadijska sredstva, ručne bombe, nagazne mine, kašikare i minobacačke, protivtenkovske i sve druge granate, a Ameri sve to naplaćuju po unapred utvrđenom cenovniku od Safeta Kalića u Crnoj Gori, najvećeg Balkanskog narko kralja, koji finansira projekat otimanja Sandžaka ( RAŠKE*). Milo sa svojom narko Bankom pere taj novac i plasira ga dalje stranim bankama i investitorima. Sve službe i naše i crnogorske koje Milo APSOLUTNO KONTROLIŠE TIM NOVCEM SAFETA KALIĆA, to znaju i brinu da sve prođe kako treba , pa kad
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online