Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Sreda 15.01.2014.
15:02
Ž. Marković - Vesti A

Bosanska vojska svađa narode i bruka državu

Oružane snage BiH i Ministarstvo odbrane ove zemlje ogrezli su u aferama, po ocenama mnogih postale su mesto razdora tri naroda, a uz to i nepotreban balast od koga nema nikakve koristi. Godišnje se za potrebe bosanske vojske izdvaja više od 150 miliona evra, što i onako osiromašenu državu gura u ambis.

Samo za slikanje: Jedinica Oružanih snaga BiH
 

Iz Republike Srpske svake godine pred usvajanje budžeta BiH stižu zahtevi da se izdvajanja za vojsku i Ministarstvo odbrane smanje, ali, po pravilu, takve incijative budu odbijene od strane bošnjačkih političara koji smatraju da su Oružane snage važan simbol državnosti BiH. Oni, međutim, i u ovom slučaju prave istu grešku, kao i sa nekim drugim nadležnostima za koje žele da ih prebace na zajednički nivo, pod opravdanjem da se time jača država. A stvar je potpuno suprotno jer bi tih 150 miliona koji se skrše za vojsku, u velikoj meri pomoglo funkcionisanje nekih drugih društvenih oblasti od kojih bi građani imali koristi.


Delovanje Oružanih snaga svelo se na pomaganje građanima prilikom elementarnih nepogoda, ali čak i to se radi neuspešno. Podsetimo samo da je u jednoj od takvih situacija pre dve godine helikopter Oružanih snaga pao, dok je pokušao da dostavi pomoć u sela oko Kalinovika, zametena snegom. Nedavno je objavljeno da je za remont helikoptera izdvojeno blizu četiri miliona evra, iako je reč o letelicama koje su korišćene u, verovali ili ne, ratu u Vijetnamu.

I Srbi bez hrane na ramazan

Od osnivanja 2005. godine Oružane snage BiH prate skandali. Već je pomalo i zaboravljen istorijski potez regruta u kasarni na Manjači kada su se umesto Bosni i Hercegovini zakleli Republici Srpskoj. Veoma brzo nakon toga, vojska je postala profesionalna pa je tako i regrutacija ukinuta.
Manjača je, inače, bila poprište više incidentnih situacija. Pre nekoliko godina na jednom od vojničkih šatora bila je istaknuta zelena zastava sa polumesecom i zvezdom, a bilo je problema i prilikom ramazanskog posta, kada srpski i hrvatski takođe nisu dobijali hranu sve dok ne zađe sunce i njihove bošnjačke kolege ne prekinu post.

Dušanka Majkić

Vojska se bruka i na drugim stranama. U proseku jednom mesečno u javnost procuri informacija o krađi oružja ili municije iz skladišta OS BiH. Nikada do detalja nije razjašnjeno koliko oružja je nestalo u proteklom periodu, a sumnja se da je deo naoružanja završio u ratovima na Bliskom istoku, pre svega, u Siriji.


Poslednja krađa prijavljena je pre sedam dana. Iz Ministarstva odbrane saopšteno je da je u vreme novogodišnjih praznika iz skladišta OS BiH u Krčmaricama kod Banjaluke ukradena određena količina materijalno-tehničkih sredstava. Mediji su objavili da je moguće da je krađa smišljena i organizovana iznutra, a postoji verovatnoća da je prijavljena da bi se pokrio nedostatak naoružanja.

U kasarni sa feredžom

Mediji u BiH danima su brujali i o slučaju u Travniku gde je utvrđeno da kao kuvar u lokalnoj kasarni radi pripadnik vehabijskog pokreta koji po Fejsbuku piše grozne stvari o "nevernicima". Problema je bilo i u kasarni u Pazariću gde je nemir unela pripadnica Oružanih snaga BiH koja je na službu dolazila pokrivena feredžom, tradicionalnom islamskom nošnjom. Sredinom 2010. godine, jedna jedinica OS BiH u Stocu kod Čapljine postrojena je uz zvuke hrvatske himne.

Predsedavajuća Zajedničke komisije za odbranu i bezbednost Parlamenta BiH Dušanka Majkić tražiće kompletnu informaciju o ovom slučaju. Ona je istakla da je sumnjivo da se krađa desi baš u vreme praznika.

- U Oružanim snagama BiH vlada ogroman kriminal, a oružje iz skladišta nestaje već godinama - kaže Majkićeva, koja je dugogodišnji žestoki kritičar stanja u Ministarstvu odbrane.


Ipak, umesto da se ide u pravcu ukidanja vojske, u BiH je pokrenuta potpuno suprotna incijativa. Grupa građana iz Tešnja u FBiH pokrenula je internet-peticiju za ponovo uvođenje služenja vojnog roka. Za samo dva dana potpisalo ju je oko 7.000 građana, a cilj pokretača inicijative je prikupiti 50.000 potpisa kako bi se ona mogla uputiti u parlament.


Vojni analitičar Gostimir Popović kaže da bi bolje bilo da su incijatori peticije pokrenuli incijativu o ukidanju OS BiH.


- One su potpuno izgubile smisao postojanja. Oružane snage su parodija od vojske koja osim proizvodnje skandala i besmislenog trošenja novca iz budžeta nemaju nikakvu osnovu da deluju - kaže Popović.

 

Afera sa čestitkama

Prema nezvaničnim saznanjima "Vesti", famozne čestitke sa motivima ljudskih žrtava koje su u režiji bošnjačkih nevladinih organizacija za Dan RS upućene na više stotina adresa, stigle su i brojnim zaposlenima u Oružanim snagama BiH. Prema tvrdnjama jednog od njih, gotovo svaki Srbin u vojsci je primio čestitku direktno na svoju poziciju, a neki čak i na zadacima koje izvršavaju u inostranstvu, što upućuje na zaključak da je neko zloupotrebio bazu podataka i doturio informacije autorima čestitke. Ako se ove tvrdnje pokažu kao tačne, to bi bio neverovatan skandal i novi udarac na Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH.

POVEZANE VESTI

Sreda 15.01.2014. 15:16
БиХ сваким даном све ближа тоталном распаду. "Дуго" је и трајала!
Sreda 15.01.2014. 15:20
Bosanska vojska!? Aha, pazi da nećete. Neko misli da ćemo se navići, ili da nećemo skontati!? Kako zvuči Šumadijska vojska, ili Vojvođanska vojska? Teško izgovoriti, je l da? Malo škripi među zubima!? Prodane duše mogu da nam pu*e.
Sreda 15.01.2014. 16:36
Ја сам се заклео Републици Српској. Они регрути су и сад под заклетвом...нису заборављени.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online