Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 14.01.2014.
20:11
Beta A

Šta je Markač rekao o zločinu u Kninu?

Ratni komandant hrvatske specijalne policije i pomoćnik ministra policije Mladen Markač svedočio je danas na suđenju u Zagrebu za zločin u selu Grubori kod Knina, gde je posle akcije "Oluja" u avgustu 1995. godine ubijeno šestoro starijih srpskih civila.

Svedočio u Zagrebu o zlodelima nad Srima u Kninu: Mladen Markač
 

Markač je rekao da mu je taj slučaj dobro poznat, jer je zbog njega bio u haškom pritvoru. Markač je u Hagu oslobođen krivice za ratne zločine tokom i posle vojno-policijske akcije "Oluja" u avgustu 1995.

Za zločin u Gruborima gde je ubijeno šestoro starijih civila srpske nacionalnosti, pred zagrebačkim Županijskim sudom sudi se bivšim pripadnicima specijalne policije Franji Drlji i Boži Krajini. U tom slučaju bio je optužen i Igor Beneta čije je telo 2011. pronađeno obešeno u šumi na području Zadra, a u delu javnosti se nagađa da
je ubijen.

Mladen Markač svedočio je danas da su vojska i policija vodili akciju čišćenja terena, jer je postojala opasnost od zaostalih terorista i mina. Naglasio je da za Grubore nije znao dok ga za taj slučaj narednog dana nije pitao general Zvonimir Červenko.

"Naša je policija dobila dojavu o paljevini, ali nisu znali za žrtve", rekao je Markač i dodao da su specijalci imali naredbu da evidentiraju civile na tom području i da ih u slučaju sukoba izmeste.

Pred zagrebačkim sudom trebalo je da svedoči i general Ivan Čermak, koji je u Hagu takođe oslobođen krivice za zločine tokom i posle "Oluje", ali njemu nije dostavljen sudski poziv.

Tužilaštvo tereti bivše pripadnike specijalne policije da su 25. avgusta 1995. u Gruborima ubili šestoro starijih srpskih civila i to u vreme kada je grupa specijalaca obezbeđivala put "Voza slobode" kojim je nakon "Oluje" u Split išao hrvatski državni vrh na celu s tadašnjim predsednikom Franjom Tuđmanom.

POVEZANE VESTI

Utorak 14.01.2014. 20:33
Jaki ratnici,(nato komandovao i izradio plan,sloba izdao krajinu,pa povukli tesko naoruzanje)ubijali stare nemocne ljude,i bombardovali kolonu izbeglica !! da li ima ljigavije i monstruoznije nacije na svetu od ustasa ?
Četvrtak 16.01.2014. 12:52
Ju kolilo ustasa na nasem portalu majki im Srbsku .....!
Četvrtak 16.01.2014. 12:58
Markac je ustaski zlocinac.Ubijali samo stare , nemocne, civile i zarobljene.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online