Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 09.01.2014.
13:02
Ž. Marković - Vesti A

Kriminal podriva temelje RS

Republika Srpska danas proslavlja svoj 22. rođendan. Po zvaničnom stavu vladajuće garniture nikad jača, a po mišljenju nešto opreznijih, sa debelim razlozima za strepnju, i to ne toliko zbog spoljne koliko zbog unutrašnje ugroženosti.

Žrtve ne smeju da se zaborave: Milorad Dodik polaže vence palima za otadžbinu
 

Svi se slažu u oceni da argumenata za slavlje i te kako ima, ali retki su oni koji vide ogroman manevarski prostor za dalji napredak. Deo intelektualaca, oslobođen dnevnopolitičkih uticaja, smatra da su za Republiku pogubniji lokalni kriminalci, tajkunčići i drugi džabalebaroši nego stranci, Bošnjaci ili Hrvati. Njihov glas, međutim, ostaje prigušen salvama hvalospeva koje emituju lokalni mediji.
 

Tri pitanja bez odgovora

Profesor sa Fakulteta političkih nauka u Banjaluci Đorđe Vuković ne spada u red onih koji javno istupaju opijeni slavolukom i ukupnom atmosferom u društvu. Povodom ovog Dana RS, za naš list kaže da Srpska još uvek zna gde, kada i zašto da slavi, ali je pitanje kako, s kim i za koga.
- Dokle god zna odgovore na prva tri pitanja, RS drži sudbinu u svojim rukama, ali bez jasnih odgovora na preostala tri pitanja te ruke će da se grče, slabe i prazne. RS danas ima definisane granice, ali joj Brčko postaje sve dalje. RS ima zvanične simbole, ali posle svake odluke Ustavnog suda mora nešto da menja. RS ima politički potencijal, ali ga ne obnavlja, već troši uvek na isti način. RS održava nacionalne ideale, ali se s njima sprda i poigrava. U RS se smanjuje broj stanovnika, ali raste broj nezaposlenih. Na rođendanskoj torti sve je više svećica, ali sve manje zvanica. Zato je ona dvostruko ugrožena, spolja i iznutra - smatra Vuković.

U ovim danima svi se sećaju tog 9. januara 1992. godine, ali generalno gledano, odnos prema osnivaču daleko je od onog kakav bi trebalo da bude prema tim zaslužnim ljudima. Deklaraciju o proglašenju Srpske Republike BiH tog dana pročitao je danas akademik dr Vojislav Maksimović. Sada smatra da je sve tada bilo odrađeno bez greške i da je Srpska, zapravo, jedina prava srpska država.


- Trenutna situacija je takva kakva je mogla da se pretpostavi. Mislim da je najvažnije da političari zajedničkim snagama rade na rešavanju glavnih pitanja. Čini mi se da tog jedinstva trenutno nema. Na jedinstvu insistiram upravo zbog toga što nam u tom slučaju niko ništa ne može i ne postoji nevolja i prepreka koju ne možemo da savladamo! To smo najbolje pokazali u onim teškim ratnim vremenima kada je protiv nas bio skoro čitav svet. Opstanak Srpske pre svega zavisi od nas samih i naše unutrašnje snage, a ona bi trebalo da se ispolji i u partijskom jedinstvu. Političke partije danas dele narod i time slabe Republiku Srpsku - izjavio je Maksimović.


Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da ona ima izrazitu institucionalnu i političku stabilnost.


- Republika Srpska je i danas spremna da prihvati Bosnu i Hercegovinu, ali odbijanje Bošnjaka da prihvate RS pokazuje da je to čak više besmisleno i govoriti. RS prihvata ustavni poredak BiH, ali je pitanje vremena i htenja dokle da se to podržava. Ako se želi graditi neko zajedništvo ili aktivnost moraju svi prihvatiti sve ono što je legalno i legitimno - kaže Dodik.


Predsednik Narodne skupštine Igor Radojičić ocenio je da je Srpska u 22 godine postojanja odolela brojnim izazovima.


- Veliki broj građana u njoj vidi garanciju svog opstanka na ovim prostorima. Period od 22 godine nije naročito dug, ali se u tom vremenu desilo toliko događaja da je on u kvantitativnom i sadržajnom smislu mnogo intenzivniji nego 20 mirnih godina. Zajednički je osećaj, bez obzira iz koje partije dolazimo, da svako nosi svoj deo odgovornosti za funkcionisanje Republike Srpske i u ime Srpske - smatra Radojičić.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 09.01.2014. 18:05
"Deo intelektualaca, oslobođen dnevnopolitičkih uticaja, smatra da su za Republiku pogubniji lokalni kriminalci, tajkunčići i drugi džabalebaroši nego stranci, Bošnjaci ili Hrvati" - kakvi su sad to bosanski intelektualci (Bošnjaci i Hrvati sada su stranci?)- umjesto da svi Bosanci zajedno počnu misliti na svoju budućnost svatko samo filozofira, a zemlja tone sve dublje.
Subota 11.01.2014. 07:14
Да су се ти опрезни слушали данас не да неби било РС него ни Срба ни у РС ни у Србији. Нема везе ко си шта си сви мисле и раде најбоље за једну и једину РЕПУБЛИКУ СРПСКУ!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online