Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Ponedeljak 06.01.2014.
20:07
Nezavisne novine A

Bivši hrvatski ministar: Ustaštvo i dalje živi u Hrvatskoj

Prvi hrvatski ministar unutrašnjih poslova Josip Boljkovac, koji očekuje suđenje za partizanski zločin nad civilima 1945. kod Duge Rese, kazao je da se ne boji ni suđenja niti moguće osude, ali ističe da progon njega koji je među prvima dizao ustanak protiv fašizma dokazuje da ustaštvo i dalje živi u Hrvatskoj, što "mora biti velika opomena".

Nije li dovoljan primer mlade Kristine Ćurković (24)?
 

Nakon komemorativnog skupa žrtvama ustaškog terora u Gornjoj Trebinji kod Karlovca Boljkovac je novinarima izjavio da se ne boji mogućeg zatvora zbog optužbi za zločin nad civilima 1945. jer "nije kriv niti sud ima argumente za njegovu krivicu".

Boljkovcu bi na zagrebačkom Županijskom sudu za mesec dana trebalo početi suđenje zbog optužbi da je kao šef kotarske OZNA-e 1945. naredio smaknuće 21 civila zbog njihove saradnje s ustaškim vlastima.

"Sve je moguće zbog prevelikih diskrecijskih ovlašćenja sudija, iako likvidacija iz 1945. godine nema nikakve veze sa mnom". One sa slovom 'U' je skupila logorska ekipa, a organizatore ustaškog pokreta je kupila OZNA okruga, a ne OZNA kotara, na čijem sam čelu bio ja, jer kotarska OZNA za to nije imala nadležnost", kazao je Boljkovac i dodao je da je u vreme dugoreškog zločina on bio u bolnici zbog trovanja hranom.

Na pitanje znači li to da se uopšte nema razloga bojati suđenja Boljkovac je odgovorio "da je tragično samo to da se u Hrvatsku vraća ustašluk pa se sudi SKOJ-evcima koji su protiv fašizma dizali ustanak 1941.".

"Ja bih radije da grešim, da više nema ustašluka, ali ne grešim. Kome treba sada suđenje protiv onih koji su prvi dizali ustanak i izvršavali zadatke, prepešačili ove krajeve kad se klalo i ubijalo, kao i ovde u bivšoj opštini Skakavac? Nekome valjda treba. Ali to je opomena. Opomena!, naglasio je Boljkovac agenciji Hina.

Tokom suđenja koje bi trebalo da počne 5. februara očekuju se iskazi 40-ak svedoka. Među njima je rodbina ubijenih, onih koji imaju saznanja da li ue Boljkovac imao ovlašćenja komandovati jedinicama Korpus narodne obrane Jugoslavije (KNOJ) te svedoci koji bi trebalo da odgovore da li je na dan zločina bio u karlovačkoj bolnici. Očekuje se i analiza arhivske građe koja bi mogla rasvetliti pod kojim okolnostima je došlo do zločina.

Ponedeljak 06.01.2014. 21:08
Ko sa djavolom (ustasom tudjmanom) tikve sadi sad ce da prdi u istu,ili si i ti bio kamuflirani ujko pa si se upuvao !!!!!
Utorak 07.01.2014. 00:10
Da li je stvarno toliko naivan da misli da je za Nemce biti protiv Hitlera zasluga? Nije to sto su ustase jake u Hrvatskoj, nego su ustase jake zato sto su oni osnovna poluga kojom Nemci kontrolisu Hrvatsku. Bivsi komunisti su iskorisceni za rusenje Jugoslavije, ali sad im vise nisu potrebni, i Nemci ladno povlace vodu da ih posalju u kanalizaciju. Tako prolazi ko ne pazi.
Utorak 07.01.2014. 00:09
Šta je nemci ti ne praštaju partizanski period.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online