Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 15.03.2010.
11:35
Tanjug A

Hrvatska ne očekuje od Srbije ratnu odštetu

Hrvatski ministar pravosuđa i zastupnik Hrvatske pri Međunarodnom sudu pravde u Hagu Ivan Šimonović izjavio je da mogućnost da Srbija Hrvatskoj nadoknadi ratnu štetu praktično ne postoji, a da Hrvatska može očekivati odštetu samo na osnovu eventualne presude za genocid i to u simboličnom iznosu.

Ivan Šimonović ne očekuje da država državi isplati novac

"Verovatno bi se radilo samo o simboličkoj naknadi, sudeći po bosanskohercegovačkom slučaju u kojem je Srbija bila osuđena za nekažnjavanje i nesprečavanje genocida, a Sud je ocenio da finansijska naknada ne bi bila primerena u tom slučaju", rekao je Šimonović u intervjuu HTV, prenela je Fena.

On je istakao da bi eventualna naknada mogla biti vezana isključivo uz fizičke osobe, porodice nastradalih, a da država, po ovoj tužbi, ne može biti nikakav dobitnik finansijskih sredstava.

Tužba za genocid nije podneta, kako je rekao, u prvom redu zbog finansijskih razloga, kao i da zasad nisu ispunjene pretpostavke da Hrvatska odustane od tužbe. On smatra da bi se srpsko podnošenje protivtužbe za genocid moglo oceniti kao kupovina vremena, s tim da je reč o otprilike tri godine jer se rasprava o sadržaju očekuje tek početkom 2013.

Kontratužba

 

Srbija je osporavala nadležnost Suda, koji se u novembru 2008. proglasio nadležnim za tužbu Hrvatske protiv Srbije za genocid u ratu 1991.-1995. Vlada Srbije je 31. decembra 2009. odlučila pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu da podigne odgovor na tužbu Hrvatske za genocid, kao i protivtužbu za genocid nad Srbima tokom rata u Hrvatskoj od 1991. do 1995.

Za sadržaj 2.500 stranica obrazloženja tužbe, koji su sada tajna, hrvatski ministar je rekao da će biti objavljeni u javnosti onoga trena kada počne glavna rasprava.

Hrvatska je 2. jula 1999. pokrenula postupak pred Sudom u Hagu protiv tadašnje Savezne Republike Jugoslavije zbog povrede Konvencije iz 1948. o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida počinjenih na području Hrvatske od 1991. do 1995.

RH traži tužbom od SRJ da kazni sve počinioce genocida koji se nalaze pod njenom jurisdikcijom, da se sazna istina o nestalim hrvatskim državljanima, da se vrate kulturna dobra oteta u tom razdoblju i da se u najširem smislu nadoknadi šteta Republici Hravstkoj i pojedincima.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online