Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 14.03.2010.
17:20
Srna A

Štrbac: Hrvati zastrašuju Srbe povratnike

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac ocenio je da su hrvatske vlasti napravile previše široku listu Srba osumnjičenih za ratne zločine i da njihovim hapšenjima pokušavaju da zastraše prognanike od povratka u tu državu.

Malo su preterali: Savo Štrbac

"Očigledno je da su Hrvati u procesuiranju Srba išli najblaže rečeno preširoko, da ne kažem neosnovano, paušalno, više u cilju zastrašivanja Srba od povratka u Hrvatsku nego što su imali dokaze da su ovo počinioci", naveo je Štrbac za Srnu.

On je dodao da primeri hapšenja Srba govore da nisu procesuirani pravi krivci, što su priznali čelnici Vrhovnog suda Hrvatske, glavni republički tužilac i ministar pravosuđa, te da su sada stvoreni zakonski okviri da se izvrši korigovanje.

"Hrvatska mora da obešteti sve te ljude koji su propatili i njihove porodice i treba da odgovaraju oni koji su namerno išli u preširoke i neutemeljene optužbe i moralno i krivično", rekao je Štrbac.

On je kazao da takvi postpuci odvraćaju Srbe od povratka u Hrvatsku, što, prema njegovim rečima, i jeste namera te zemlje.

Štrbac je naveo da je Nikola Kovačević (59), koji je juče uhapšen na graničnom prelazu u Hrvatskoj Dubici, četvrti uhapšeni Srbin zbog sumnje da je počinio zločin nad civilima u mestu Baćin u Hrvatskoj, kao i da su trojica ranije privedenih već pušteni zbog nedostatka dokaza.

Podsetivši da je Državno tužilaštvo Hrvatske 2004. godine po prvi put objavilo spisak osoba protiv kojih su podneti istražni zahtevi, podignute optužnice ili su osuđeni za ratne zločine, Štrbac je naglasio da na tom spisku nije bilo devet od 15 osumnjičenih za ratni zločin u Baćinu i Cerovljanima kod Hrvatske Dubice 1991. godine, među kojima je i Nikola Kovačević.

Masovna grobnica u Baćinu

Štrbac je precizirao da je Županijski sud u Sisku otvorio istragu i odredio pritvor za Branka Dmitrovića, Slobodana Borojevića, Milenka Janjetovića, Brace Vranješevića, Momčila Kovačevića, Steve Radulovića, Veljka Radulovića, Katice Pekić, Milana Pekića, Nikole Kovačevića, Marina Krivošića, Jove Pucara, Mladena Pucara, Slobodana Kljajića i Stevana Dodoša.

On je dodao da na spisku od 2004. godine nisu bili Nikola Kovačević, Slobodan Borojević, Braca Vranješević, Katica Pekić, Milan Pekić, Marin Krivošić, Jovo Pucar, Mladen Pucar, kao ni Slobodan Kljajić.

"Desilo se to da Hrvati naknadno uvršatavaju na te spiskove i one koji nisu bili odranije na spiskovima, pa je tako u međuvremenu na istom graničnom prelazu uhapšen Milan Pekić 5. februara 2007. godine, ali je nakon istrage oslobođen zbog nedostatka dokaza", istakao je Štrbac.

On je dodao da je istu sudbinu na istom prelazu doživeo Slobodan Kljajić, invalid bez obe noge koji je živio u Prijedoru, a uhapšen 30. aprila 2007. godine, nakon čega je postupak obustavljen zbog nedostatka dokaza.

Nikola Kovačević iz Hrvatske Dubice, koji već 15 godina živi u Srbiji, uhapšen je juče na graničnom prelazu u Hrvatskoj Dubici.

Hrvatski mediji su preneli da je za Kovačevićem raspisana poternica zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, odnosno zbog učešća u ubistvu 56 Hrvata u Baćinu i Cerovljanima.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online