Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 11.12.2013.
04:34
RTS A

"Ćirilica izjednačena s tenkovima"

Poslanik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac na skupu u hrvatskom Saboru rekao je da se izjednačavanjem ćirilice i tenkova želi da jedan civilizacijski prostor, a ne samo jedno pismo, bude poistovećen s ratnim stradanjima i to 20 godina posle rata.

Upozorava na nedostatak tolerancije: Milorad Pupovac

Pupovac je podsetio da "takve demonizacije jednog pisma" nije bilo na ovim prostorima ni prema gotici, 20 godina posle Drugog svetskog rata.


Na okruglom stolu o evropskoj višejezičnosti, Pupovac je upozorio da Srbi, Bosanci i Crnogorci, koji govore svojim materinjim jezikom, danas u Hrvatskoj reskiraju da budu diskriminisani.


Takva situacija u Hrvatskoj rezultat je totalitarne jezičke politike, nedostatka tolerancije, ali i sve teže privredne situacije, ocenio je Pupovac.

"Zaštitimo prava manjina"

Sa okruglog stola pod nazivom "Evropsko bogatstvo višejezičnosti: Quo vadis Croatia?", na Međunarodni dan ljudskih prava, pozvana je celokupna hrvatska javnost da zaštiti stečeni nivo prava manjina na svoj jezik i pismo.


Goran Beus Rihemberg iz Hrvatske narodne stranke referendumsku inicijativu o zabrani ćirilice nazvao je "cirkusom i iracionalnim pokušajem obračuna s delom identiteta jedne nacionalne manjine".


"Zabrinjavajuće i dramatične su informacije koje stižu iz Vukovara u kojem je danas teško biti i Srbin i Hrvat", ocenio je Eugen Jakovčić iz Centra za suočavanje s prošlošću, pozvavši hrvatsku javnost, uključujući i Katoličku crkvu, na okretanje budućnosti, toleranciji i suživotu.


Dvojezičnost normalna praksa u Evropi

Aktivisti za ljudska prava upozorili su na važnost uvođenja građanskog i interkulturalnog obrazovanja mladih i još prisutnu stigmatizaciju i segregaciju dece koja pohađaju nastavu za manjine u Vukovaru.
 

Sve što smo pisali o dvojezičnim tablama u Vukovaru pročitajte OVDE

Na skupu su učestvovali diplomatski predstavnici niza evropskih zemalja koji su, opisujući dobre prakse svojih zemalja, pokazali da su dvojezičnost i višejezičnost raširena i normalna praksa u Evropi i da je interkulturalnost osnovna odrednica evropskog identiteta.


Okrugli sto organizovala je građanska kampanja "SVI MI - Za Hrvatsku svih nas".


Kampanja je u svom "Apelu razuma - za Hrvatsku svih nas" upozorila da se "iskazivanjem netrpeljivosti prema nekoj manjini i simbolima njenog kulturnog identiteta ograničavaju sloboda, prava i sigurnost građana Hrvatske", prenela je agencija Hina.

POVEZANE VESTI

Sreda 11.12.2013. 06:21
Jos veca sramota je da u tkzv evropskom parlamentu niko ne pokrene pitanje ili temu sta se sve desava u hrvatskoj kako clanica te unije vrsi represiju nad srpskom manjinom.......
Sreda 11.12.2013. 07:04
Hrvati sada samo završavaju ono šta su započeli u Jasenovcu.
Sreda 11.12.2013. 05:12
Milorad ne sme da kaze istinu, da se u Hrvatskoj radi o totalitarnoj fasistickoj politici a ne kao sto on kaze, totalitarna jezicka politika! Kada se oni, ustase ne stide svoje sramote, zasto oportuno nastupati i fasizam ne nazvati pravim imenom!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online