Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 10.12.2013.
14:02
B. Simonović - Vesti A

Mrtva Srpkinja spasla četiri života

U Kliničkom centru u Podgorici obavljena je prva, istorijska eksplantacija - uzimanje organa preminulog pacijenta i njihovo presađivanje pacijentima kojima je to jedini spas i nada da nastave život. Ukoliko sve protekne po planu i bez komplikacija, na ovaj način će biti spasena četiri života.

Hitno: Srce odneto u Sloveniju
 


Srpska državljanka, za koju je saopšteno da je živela u Baru, pre nekoliko dana je doživela težak moždani udar. Njena borba za život je trajala 72 sata, ali uprkos svemu što su lekari Kliničkog centra u Podgorici preduzeli, nije joj bilo spasa. Njen sin, koji je odmah doputovao iz Beograda, kazao je lekarima da on i njegova majka imaju donatorsku karticu, odnosno da su u slučaju smrti, zaveštali svoje organe onima kojima mogu pomoći da nastave život.

Duga lista očajnika

U Podgorici su za to vreme lekari, uz pomoć kolega iz Zagreba, vršili užurbane anlize i pripreme za transplantaciju njenih bubrega. Pošto ima šest kandidata neophodno je utvrditi ko će od njih imati sreću da dobije taj spasonosni organ - odnosno kome će analiza podataka i medicinskih pokazatelja dati prednost u odnosu na ostale.

Kako je od početka bilo sasvim izvesno da ženi nema spasa, počela je priprema za prvu operaciju ove vrste u Crnoj Gori. U pomoć su pozvani stručnjaci kliničkih centara iz Zagreba i Ljubljane sa kojima Podgorica u poslednje vreme intenzivno sarađuje u ovoj oblasti.

Tako je uz saglasnost sina odlučeno da se srce ove žene uputi u Ljubljanu gde na tamošnjoj klinici jedan pacijent na ivici smrti odavno čeka takvu šansu. Jetra je poslata u zagrebački klinički centar Rebro da se transplantira pacijentu koji je u beznadežnom stanju, a da se bubrezi presade dvoma od šestoro pacijenata koji u Podgorici čekaju transplantaciju.


Komplikovana operacija, kako je saopštio Milan Mijović, direktor KBC Podgorica, počela je odmah pošto je kod pacijentkinje iz Srbije konstatovana smrt, a tačno 92 minuta kasnije njeno srce je krenulo prema podgoričkom aerodromu odakle je avionom prevezeno u Ljubljanu. Malo potom sa podgoričkog aerodroma je poleteo i avion put Zagreba koji je nosio njenu jetru.

POVEZANE VESTI

Utorak 10.12.2013. 14:13
У реду је спашени су људи у Словенији и Хрватској.Поставља се питање зашто није никоме донирано ништа у Србији. На крају ће убијати људе намерно само да би им узели органе.У свету се краду деца која служе искључиво за донацију органа јер је то постало најуноснији бизнис.Ипак то треба забранити у читавом свету јер сада од тога користи имају само они који су богати.Богати нека живе,а беда нека умире и донира.Неправда па то ти је!!!
Utorak 10.12.2013. 22:32
За је могуће да никоме не треба срце и јетра у Србији.Стварно сте монтенегрини,карадаглије,башибозуци,милогорци....ма фукара бре од "елите"....Сада Хрватима и Словенцима одговара српско...што не рекоше(пси им се меса најели) нећемо то је од Српкиње ....нећемо то је од четникуше.ЂУБРАД.ОПРОСТИТЕ БЕСАН САМ. МОЈЕ ОРГАНЕ АКО ТРЕБА ДАЋУ КРВНОМ СРОДНИКУ И НИКОМ ВИШЕ.
Sreda 11.12.2013. 15:12
Nakon samo 90 min njeno srce je prevezeno u Ljubljanu! Malo kasnije i avion ka Zagrebu sa njenom jetrom...... DA LI SE NEKO OD VAS SJEĆA KOLIKO JE TREBALO DA SE PRONAĐE KO ĆE DA PREVEZE MALU TIJANU DO AMERIKE? TE NIJEDNA AVIO KOMPANIJA NIJE IMALA ADEKVATAN AVION I SREDSTVA....TRAJALO JE TO DANIMA........ I kako baš u Sloveniju i hrvatsku...??? Zar u Srbiji nema isto tako bolesnih i od srca i jetre.....OVO MI JE SUMNJIVO DO SRŽI !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online