Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 13.03.2010.
14:37
Srna A

"Vatikan podržavao ustaše i pokatoličenja"

Vatikan je u vreme Drugog svetskog rata, tražeći odbranu od komunizma, podržavao hrvatski ustaški pokret koji je izrastao u genocidni režim nacističkog satelita Hrvatske, ocenila je američki ekpsert za Balkan Julija Gorin.

Papa Pije XII, katolik No. 1 tokom Drugog svetskog rata
 

"Prošlo je 60 godina, a svet još uvek ne zna priču o ratnoj Hrvatskoj, gde Vatikan, ne samo da se nije izjasnio protiv zločina, ne samo da je bio saučesnik u genocidu miliona ljudi, već ni posle toga nikad nije izrazio kajanje zbog prolivene pravoslavne krvi, kao što je to učinio zbog jevrejske krvi, jer svet to nikad nije zatražio", naglašava Gorinova u tekstu pod naslovom "Masovna grobnica istorije: Vatikanska kriza identiteta u Drugom svetskom ratu", koji je objavio ugledni "Jerusalem Post".

Saradnici u nacističkim zločinima: Hitler dočekuje Anta Pavelića
 

Budakov plan za Srbe

Gorinova je u svom tekstu, koji prenosi "Slobodna Dalmacija", podsetila na juli 1941. godine kada je Pavelićev ministar obrazovanja Mile Budak javno izložio postupak čišćenja Srba, koji je podrazumevao trećinu Srba ubiti, trećinu proterati, trećinu prekrstiti.

Upitavši da li je Vatikan kao institucija prećutno klicao desetkovanju svog pravoslavnog takmaca, Gorinova je napomenula da hrvatski nadbiskup Alojzije Stepinac u maju 1944. godine izveštava papu Pija XII o stotinama hiljada prisilnih preobraćenja s pravoslavlja na katoličanstvo, navodeći da je reč o 244.000 takvih slučajeva.

U tom kontekstu, ona navodi citat iz Bi-Bi-Si-jeve emisije od 16. februara 1942. o tadašnjoj NDH:

"Pravoslavce silom preobraćuju na katoličanstvo, a mi ne čujemo da nadbiskup zbog toga protestuje. Umesto toga, čujemo da učestvuje u nacističkim i fašističkim paradama".

Prema njenom mišljenju, razlozi za tako dugo ćutanje o Jasenovcu su višestruki: Titu je isticanje Jasenovca smetalo u ostvarivanju "bratstva i jedinstva", Zapad se slagao s tim prećutkivanjem, posebno pošto je Tito 1948. raskinuo sa Staljinom, dok je Vatikan želeo da zaštiti Hrvate rimokatolike, koji su bili "nacistički opunomoćenici na Balkanu".

"Pavelić osnivač fašističkih ustaša"

Ante Pavelić

Ustaškog poglavnika Anta Pavelića, Gorinova je opisala kao "osnivača fašističkih ustaša, koji su se upuštali u terorizam po celoj Evropi kako bi Hrvatsku `oslobodili` od Jugoslavije" i dodala da je zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac, u aprilu 1941. godine, priredio gozbu i blagoslovio Pavelića i režim, nazivajući ih "Božjom rukom na delu", uredivši da ustašu već sledećeg meseca primi papa Pije XII.

 

To se dogodilo, ističe ona, samo "četiri dana posle masakra u Glini, gde su ustaše na stotine srpskih pravoslavaca zaključali u njihovu crkvu i spalili je, što je postao uobičajeni postupak u Pavelićevoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH)".

 

Američki ekspert za Balkan spominje i avgustovski ustaški masakr u drugoj pravoslavnoj crkvi u Glini, kad je zaklano više od hiljadu Srba, a od ustaškog noža se spasao, pretvarajući se da je mrtav, samo seljak Ljuban Jednak, koji je u akciji hrvatske vojske "Oluja", avgusta 1995. godine, izbegao i umro u izbeglištvu 1997. godine.

Podržavao pokatoličavanje pravoslavaca: Nadbiskup Alojzije Stepinac

"U času dok je negirao Stepinčevu dobro poznatu povezanost su ustašama, Vatikan Pija XII služio je kao kanal kojim su se posle rata krijumčarile ustaše", piše Gorin, pozivajući se na američke dokumente koji su postali dostupni javnosti, a prema kojima se Pavelić neposredno po završetku rata sakrivao u jednom hrvatskom katoličkom samostanu u Rimu.

Američki ekspert za Balkan iznosi podatak da je 12. septembra 1947. Kancelarija američkih kontraobavještajnih snaga saopštila da su "Pavelićevi kontakti tako visoki, a njegov trenutni položaj tako kompromitujuć po Vatikan, da bi njegovo izručenje zadalo zapanjujuć udarac rimskoj Katoličkoj crkvi".

Zakasnela poseta Jasenovcu bez izvinjenja

Gorinova se osvrnula i na prošlogodišnju, kako je rekla, 60 godina zakasnelu posetu zagrebačkog nadbiskupa Josipa Bozanića Memorijalnom centru Jasenovac, koji je umesto izvinjenja branio Stepinca i Crkvu i iskoristio taj dugo čekani trenutak da bi "žalio zbog masakra koji su partizani počinili nad nacistima u begu u Blajburgu".
 

"Vatikan nije ukorio Bozanića, kao što ne prigovara ni snishodljivosti hrvatske Crkve prema uvek prisutnim pronacističkim simbolima u toj državi, koji su se početkom 1990-ih ponovo pojavili kao hrvatska `kultura`", zaključila je Gorinova.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online