Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
15
Sreda 04.12.2013.
13:03
M. Roknić - Vesti A

Referendumom u novi fašizam

Pošto je ostvarila evropski san, Hrvatska krupnim koracima kreće u obnovu fašizma. Stadionima se iz stotina hiljada grla ori ustaška krilatica "Za dom spremni", policija privodi vlasnika jednog portala i novinara Matiju Babića samo zato što je rekao "car je go". Odnosno, objavio je sliku kukastog krsta u bojama šahovnice.

Fašizam se valja svuda: Protest u Zagrebu
 

Babiću prete smrću, ali on odbija da to prijavi policiji. Nema smisla, kaže, jer se ne radi o izolovanim slučajevima, već o "opštoj atmosferi linča nametnutoj od strane Katoličke crkve koja se naziva fašizam".

Odgovoran i Brisel

Direktor Centra "Simon Vizental" Efraim Zurof kaže nema sumnje da postoji jaka struja fašističke nostalgije i podrške u Hrvatskoj.
- Ovo je odgovornost i Evropske unije i ovakva dešavanja su prosto nezamisliva u jednoj državi EU. Problem je što je Brisel bio jako slab u reakcijama na ovakva dešavanja, ne samo u Hrvatskoj, nego i u drugim zemljama - rekao je Zurof.

Fašizam se valja svuda. Na sudu u Zagrebu oslobođen je optužbi izvršni direktor Dinama Zdravko Mamić, koga je zbog brutalnih uvreda na nacionalnoj osnovi tužio ministar u hrvatskoj vladi Željko Jovanović. Sudija je ocenio da su Mamićevi antisrpski stavovi neprihvatljivi, ali nisu krivično delo!

Uz sve to, pokrenute su referendumske inicijative koje na valu masovne histerije nastoje drastično da redukuju prava manjina. Sve što je Hrvatska postigla u pristupnom procesu Evropskoj uniji sada se ljulja i ruši poput kule od karata. Evropski mediji, pogotovo nemački, konstatovali su da je Hrvatska, koja je uvek funkcionisala kao zapad Istoka, sada napravila korak nazad i postala istok Zapada.

Mnogi u Evropi sada ne kriju svoju razočaranost novom članicom EU, koja im se odjednom pokazala kao homofobna i zatucana zemlja, u kojoj rigidna Katolička crkva diriguje društvom i predvodi kampanju o referendumskoj inicijativi kojom se nameravaju ukinuti manjinska prava.
 

Zatrti srpsko seme i pleme

Hrvatski ministar obrazovanja Željko Jovanović dobio je preteću poruku kojom mu Tomislav Sakač na Fejsbuku poručuje da mu se "zatru srpsko seme i pleme".
"Hteo bih lično da pitam Jovanovića, smeće ljudsko, kako je to kad te mrzi cela nacija jer si smeće četničko", napisao je Sakač koji je zbog takvih pretnji priveden. Jovanović poručuje da ga ništa neće zaustaviti u razotkrivanju "rigidnog desnog konzervativizma i veličanju ustaštva".

Naime, Katolička crkva je, na krilima pobede nedeljnog referenduma o braku, direktno i bez sakrivanja preuzela logističku ulogu i u prikupljanju potpisa za referendum o ukidanju ćirilice. Potpisi za taj referendum, uz dozvolu sveštenika i biskupa, prikupljani su u crkvama i ispred njih. Preko dve stotine sakralnih objekata poslužili su u operaciji službeno nazvanoj "Ne ćirilici".

Aktuelna vlast u Zagrebu priterana je uza zid. Više nema prostora za manevrisanje. Ostrašćena desnica predvođena crkvenom hijerarhijom skinula je rukavice.
Premijer Zoran Milanović poručio im je da će u svom opasnom pohodu biti zaustavljeni svim zakonskim sredstvima, a da referendum protiv ćirilice, dok je on predsednik vlade - "nikada neće proći".


- Postoje određene granice preko kojih ne možete tolerisati pritisak na manjine i to nećemo dopustiti. Hrvatska je 20 godina gradila sistem prava i pozitivne diskriminacije i nikakvi potpisi i incijative ne mogu to poništiti - izjavio je Milanović.


I šef države Ivo Josipović smatra da za Hrvatsku ne bi bilo dobro da se održi referendum koji bi ograničio prava manjina, a predsednik Sabor Josip Leko poručuje da do tog referenduma neće ni doći jer će ga nadležne institucije, pa i parlament, onemogućiti jer je to najviši interes Hrvatske.

Damir Kajin: Veliko zlo se valja Hrvatskom

- Hrvatska je danas jednako frustrirana i mrzovoljna, ona ne zna šta bi, ali zna protiv koga je - izjavio je za "Vesti" Damir Kajin, saborski poslanik iz Istre. On upozorava na, kako kaže, vrhunsku manipulaciju Crkve i HDZ-a.
- Već su prikupili potpise i za referendum o ćirilici, koji bi, ako se kojom nesrećom održi, pogodio ne samo sve manjine, već i unakazio demokratsko lice Hrvatske koje posle toga niko više ne bi uspeo da opere - smatra Kajin. On u svemu tome prepoznaje destabilizaciju vlasti i pripremu desnog korpusa za pobedu na sledećim izborima.


- To je zlo koje se valja Hrvatskom. Želim verovati da će to sprečiti Ustavni sud jer se ne može nikakvim referendumima suspendovati Ustavni zakon o pravima manjina, međunarodni ugovori koje je Hrvatska potpisala. Takvih pokušaja biće još, ali se zaista nadam da se neće ponoviti situacija iz Vukovara, gde su demobilisani vojnici zabranili državnom vrhu da korača Hrvatskom. To je pokušaj puzajućeg puča. Prevršili su svaku meru, preprečili su put legalnoj vlasti i u svakoj uređenoj zemlji oni za slične poteze ne bi više smeli da dobiju priliku - rekao je Kajin i upozorio na to da se "sve više indoktriniraju mladi naraštaji koji još nisu ni počeli živeti".

POVEZANE VESTI

Sreda 04.12.2013. 13:19
NEMA ništa čudno u ponašanju USTAŠA . To što se IZDAJNICI IZ BEOGRADA PRAVE BLESAVI I MISLE DA SU IM USTAŠE PRIJATELJI TO USTAŠE KORUSTE U SVAKODNEVNIM PRETNJAMA . Sa USTAŠAMA TREBA PREKINUTI SVE KONTAKTE DO POTPUNOG PREKIDA ODNOSA DOK MI NE VIDIMO DA SE PREMA SRBIMA ODNOSE SA POŠTOVANJEM . SVE FIRME KOJE POSLUJU U SRBIJI PROTERATI U NJIHOVOM STILU PERFIDNO I PO ZAKONU .
Sreda 04.12.2013. 14:51
Najžalosniji je ovaj citat koji pokazuje ujedno i današnje Njemačke mišljenje još uvijek aktuelno - šovinističko: "...Evropski mediji, pogotovo nemački, konstatovali su da je Hrvatska, koja je uvek funkcionisala kao zapad Istoka, sada napravila korak nazad i postala istok Zapada...." "Braćo" Njemci, sa Istoka su sve civilizacije i pismo potekle, tako da Istok ne može biti nazadan. Vi ste nazadni i to istorija pokazuje - Krstaški ratovi, kolonijalizam, rasizam, teorija "više rase", antisemitizam, anstislovenstvo, kapitalizam, fašizam, nacizam, sjetski ratovi, lgbt lobi, GMO, ozakonjeno parenje sa životinjama... i primajnje NDH II u EU.
Sreda 04.12.2013. 15:32
Glupost,hrvatska je već 91.g. obnovila fašizam. Kako se drugačije naziva kad jedan konstitutivni narod izbacuje drugi iz ustava,a dična Evropa pravi se kao da to ne vidi, nego fašizam.Ulazak u EU je samo vračanje hrvatske na pozicije koje je imala u Trećem,a sada u Četvrtom rajhu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online