Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Nedelja 01.12.2013.
19:52
Srna A

Ustaštvo ujedinilo hrvatske navijače: Maksimirom se orilo "Za dom spremni"

Veličanje ustaštva ujedinilo je navijače hrvatskih fudbalskih klubova "Dinamo" (Bed blu bojsi) i "Hajduk" (Torcida): Danas su na Maksimiru u Zagrebu zajedno skandirali "Za dom spremni", ustaški pozdrav iz Drugog svetskog rata o kojem se mnogo priča u poslednjih mesec dana.

Veličanje ustaštva je posle 23 god. ujedinilo navijače dva supornička tabora. Prethodno ujedinjenje je bila povodom odvajanja Hrvatske od Jugoslavije (Foto: Arhiva)
 

Veličanje ustaštva danas je prvi put posle 23 godine ujedinilo navijače dva najpopularnija kluba u Hrvatskoj. Pre 23 godine, 18. marta 1990. godine, ujedinjeni su stali na stranu hrvatskog odvajanja od Jugoslavije.

Navijači zagrebačkog "Dinama" - Bed blu bojsi i splitskog "Hajduka" - Torcida zajedno su došli na veliki derbi dva kluba nezadovoljni uvođenjem "vaučera", odnosno mogućnosti nabavljanja ulaznica za gostovanja samo preko sopstvenog kluba.

Ujedinjeni protiv policije

Nakon što je najveći derbi hrvatskog fudbala Dinamo - Hajduk prošao bez navijačkih sukoba, posle utakmice su ipak zabeleženi i prvi incidenti. Na raskrsnici Maksimirske ulice i Svetica došlo je do manjeg sukoba grupa BBB-a i Torcide s jedne i policije s druge strane.

Navodno se 50-ak navijača sukobilo sa snagama MUP-a nakon što je jedna baklja doletela među policajce. Srećom, gužva nije dugo trajala, a policija je koristila suzavac i pendreke kako bi rasterala navijače.

Zajedno su i ušli na istočnu tribinu i ujedinjeno uzvikivali "Za dom spremni".

Vređali su i tamošnji fudbalski savez i prvog čoveka "Dinama" Zdravka Mamića.

Tako je nastavljena proustaška histerija posle ispada hrvatskog reprezentativca i igrača "Dinama" Josipa Šimunića koji je posle utakmice baraža sa Islandom sa navijačima uzvikivao "Za dom spremni".

Ustaško skandiranje Šimunića izazvalo je osudu čitavog sveta, a FIFA je pokrenula istragu povodom tog slučaja.

Ustaše su za vreme Drugog svetskog rata počinile stravične zločine nad Srbima, Jevrejima, Romima i antifašistima. U koncentracionim logorima u NDH od 1941. do 1945. pobijeno je na stotine hiljada nedužnih žrtava.

POVEZANE VESTI

Nedelja 01.12.2013. 19:59
Kad ih je razjedinjavalo?!
Nedelja 01.12.2013. 21:56
Болесници, ал Ћирилица им не гине.
Nedelja 01.12.2013. 23:27
Spremni majmuni za ludnice. E sa kime smo mi zivjeli???????????????
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online