Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 13.03.2010.
04:25
Dnevnik.ba A

Stranci se otimaju za kuće u Trebinju

Veliki broj Britanaca otima se za kuće u BiH, a posebno je atraktivno Trebinje, kao grad sa mnogo starih zgrada i kuća koje nude velike mogućnosti. Tvrdi to ugledni list "Tajms" objašnjavajući da su britanski kupci privučeni poboljšanim transportnim vezama, pokušajima vlasti da pojačaju turizam i upola nižim cenama u odnosu na susednu Hrvatsku.

Među grupom Britanaca pionira koji se useljavaju u BiH "Tajms" navodi Filipa Lilejmana (61), bivšeg pukovnika iz Roterhama, koji je 2004. kupio kuću iz 18. veka - otomansku carinarnicu u Trebinju, "lepom gradiću u venecijanskom stilu, kroz koji prolazi blistava Trebišnjica".

Raj na zemlji: Trebinje

Lilejman je bio stacioniran u BiH u sastavu britanske vojske tokom '90-ih godina prošlog veka i odlučio je da izgradi svoju kuću iz snova u Trebinju kada se povuče. On i njegova supruga Linda (54) platili su 20.000 funti tu kuću na uzvišenju, oivičenu terasastom baštom, gde ovaj bračni par sada uzgaja vinovu lozu i kajsije.

Englez u Drvaru


I drugi krajevi BiH su atraktivni za strance, a primer je Piter Cepel (49) iz Oksfordšajra, koji se s porodicom skućio u Drvaru. Ovaj bivši konsultant u OHR-u, zadužen za obnovu zemlje, nakon rata je odlučio da ovde ostane posle isteka ugovora 2002. godine.


On i njegova supruga Gorana iz BiH sa šestogodišnjom ćerkom Natašom izgradili su kuću i fabriku kuhinjskog nameštaja "Oliv dizajn" u Drvaru, koji zovu "bosanska jezerska oblast".

 

On je rekao da je proces gradnje kuće bio jednostavan, jedino je potrebno "četiri puta više strpljenja nego u Britaniji".

"Nakon penzionisanja 2006, moja supruga i ja provodimo ovdje šest meseci godišnje. Mnogo nam se sviđa. Kao da ste u Provansi pre dolaska turista - sa plavim letnim nebom, fantastičnim pijacama i vekovima istorije, a sve to za upola nižu cenu od slične kuće u Hrvatskoj, gde bismo morali da platimo 1,1 milion funti", kaže Lilejman.

Vaso Milić, vlasnik trebinjske Agencije za promet nekretnina "Tvitko", kazao je da je u poslednjoj godini petnaestak porodica iz svih krajeva Evrope i Amerike u Trebinju kupilo kuću ili stan.

U "Tviku" navode da se cena kvadratnog metra stana u Trebinju kreću od 1.500 do 1.800 maraka, dok se cena kuća kreće od 100.000 KM do pola miliona, s tim da ima i daleko skupljih. Prema evidenciji iz ove agencije, kupci su najviše Italijani, Holanđani, Nijemci, Rusi i Britanci.

Milić kaže da za Uskrs imaju najave dolaska državljana Švedske i Danske, zainteresovanih za kupovinu nekretnina na Ivanici, ali da se već s proleća očekuje još bolja prodaja i u Trebinju.

I u Agenciji za promet nekretnina "Tasovac", vlasništvo Željka Tasovca iz Trebinja, navode da je bilo više stranaca koji su kupovali nekretnine.

"Stranci uglavnom vole predeo kraj rijeke, zbog pejzaža, ali i kuće na uzvišenjima, gde imaju lep pogled", kaže Tasovac.

Mostar

Pol Bredberi, direktor britanske Agencije za nekretnine "Agent", koja se bavi prodajom i izgradnjom imovine u BiH, kaže da zemlja ima potencijal za hrabrije kupce, a da su "cene kuća povoljne, skoro bagatelne".

"Mostar je grad na koji takođe treba obratiti pažnju. Tu su skijaški centri, Jahorina - koja ima dobre hotele i sve druge sadržaje, zatim Bjelašnica, sa velikim planovima proširenja i razvoja", kaže Bredberi.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online