Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Subota 30.11.2013.
14:52
Srna A

Dodik: Rusi nas nikada nisu ucenjivali

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ocenio je da je BiH ultimatum međunarodne zajednice i neželjeno mjesto, koje je gurnuto u orbitu nesigurnosti. Na pitanje da li je tačno da je ruski igrač koji u Srpsku dovodi ruski kapital i promoviše ruske interese, a da je nekad bio američki, Dodik je rekao da je on nesumnjivo samo igrač Republike Srpske i srpskog naroda.

"Ja pripadam sebi u političkom smislu i srpskom narodu i nisam spreman da budem poltron bilo čiji, američki ili ruski. Razlika između američke i ruske politike je u tome što je SAD uvek uslovljavao stvari do poniženja. Ruska politika nikada nije imala zahteve u pogledu političkih koncesija ili da nas ponize. Ja i danas želim dobre odnose sa SAD i cenim to što su učinili za mir ovde. Samo lud čovek ne bi želeo da ima saradnju s tom moćnom zemljom, ali ne želim da pristajem na diktate", naglasio je Dodik u intervjuu za ''Večernji list''.

Nisam i ne želim da budem poltron: Milorad Dodik

Dodik je istakao da, kako stvari sada stoje, BiH ne može da preživi kao država

"BiH ne može na taj način da preživi. Mislim da je BiH moguća sa tri entiteta u kojima bi u svakome po jedan narod bio dominantan i baštinio sva nacionalna i građanska prava. Sada ne delu imamo da se pod plaštom građanskog poništavaju nacionalna prava. To je neprihvatljivo", rekao je Dodik.


On je pojasnio da bi Republika Srpska, u tom slučaju, bila nedirnut entitet u svakom smislu, a da ostala dva predstavljaju većinski hrvatski narod, odnosno Bošnjake.
 

Predsednik Srpske konstatovao je da sada niko nije zadovoljan u BiH - Bošnjaci žele Federaciju u kojoj bi dominirali nad Hrvatima, u BiH su još nesrećniji, jer ne žele da dele vlast s bilo kime, a to ne mogu da ostvare.


"Hrvati su nezadovoljni, jer su potpuno devastirani gašenjem hrvatske samouprave... To je bio jasan znak da se želi uništiti pozicija Hrvata i dugoročno obezbediti dominacija Bošnjaka, kao i da su nastojali da umanje izglede za traženje trećeg entiteta", naveo je Dodik.


On je rekao da je činjenica da se ovakva BiH raspada i da jednog dana neće raditi ni njeni organi, jer je nemoguće raditi ako se ne uvažavaju interesi svih naroda.


"Ako sada ima pameti, biće napravljena decentralizovana država u kojoj će jednako biti zadovoljni Srbi, Hrvati i Bošnjaci. Ako ni to ne može, onda postavljam pitanje zašto nas muče ovdje", rekao je Dodik.


On je naglasio da su Bošnjaci uspeli da predstave multietničnost kroz podvalu.


"Zamislite Aliju Izetbegovića i multietničnost! Ali neki su to progutali bez obzira što je Alija napisao 'Islamsku deklaraciju' u kojoj je pozvao na stvaranje islamske države i šerijata u BiH. Onda se u ratu stvorila slika o Bošnjacima kao jedinim žrtvama, a nikada nisu procesuirali stotine slučajeva zločina nad Srbima ili Hrvatima", naglasio je Dodik.


Prema njegovim rečima, sada se pokušava krivica za nepostizanje dogovora u vezi sa neprovođenjem odluke "Sejdić-Finci", ustavnih reformi i evropskog puta, preneti na predsednika HDZ-a BiH Dragana Čovića.


"Ja sam bio na svim sastancima i moram reći da Čović nije problem, jer je u svim varijantama, koje su čak bile ponižavajuće za njega, bio konstruktivan", rekao je Dodik i naglasio da su krivac bošnjačke političke stranke.

POVEZANE VESTI

Subota 30.11.2013. 18:05
Samo ti gledaj interese Srba, Dodik, a Hrvate pusti niz vodu - nema potrebe za njima. Imaju oni ko će o njima da brine, a i da nema šta se to tebe treba ticati. Nisu ni zaslužili. Znači, i ti igraš na neobratstvo i neojedinstvo. Znaj da od Pavelića pa do danas i za buduće želi čitavu BiH, i nikada se ne bi dana jednog bavila srpskim pravima - protjerali bi dio, dio pobili a dio pokatoličili.
Subota 30.11.2013. 17:38
Ако се историја понавља, не гине нам трећи светски рат између Америке и Немачке. Једино нас може спасити Руски заштитни штит, ког се Американци највише боје: http://www.youtube.com/watch?v=sNRMO70Hw0s
Subota 30.11.2013. 18:52
Treba nam ozbiljan faktor odvracanja od moguceg konflikta.Zar nije tako ,Ljudi kazu bog oprasta ali to ne vazi sto se tice SVETITEIJA NIKOLAJA.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online