Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 29.11.2013.
15:36
mondo.rs A

Crnogorci imaju "svemirski projekat"!

Iz Radio-kluba Podgorica uputili su poziv svim zainteresovanim da se priključe realizaciji "svemirskog projekta" tako što će do ivice svemira lansirati balon sa elektronskom opemom.

Foto:Arhiva
 

Prema njihovom planu, balon koji će nositi kontejner sa elektronskom opemom do ivice svemira sledeće godine na Dan državnosti, 13. jula, popeće se na visinu od 34 kilometra za dva sata, a putovanje do zemlje posle toga trajaće 20 do 25 minuta, prenosi CDM.

Tokom uspona i pada u mobilnoj zemaljskoj stanici pratiće se svi parametri leta, a zahvaljujući specijalnoj opremi gledaoci će putem televizijskog prenosa moći da vide ceo proces i kako zemlja izgleda kada se posmatra sa visine od 35 kilometara.

Oni pozivaju elektroničare, mašince, programere, meteorologe, stručnjake za vazduhoplovstvo, grafičare koji će osmisliti vizuelni identitet projekta da se prijave do 15. decembra posle čega će početi da se sastaju radni i projektni timovi.

Prema planu, balon koji će nositi kontejner sa elektronskom opremom biće napunjen helijumom, a nakon prevladavanja unutrašnjeg pritiska doći će do njegovog pucanja. Oprema će potom biti u slobodnom padu do otprilike deset hiljada metara, kada će se aktivirati padobran.

Podgorički radio-amateri odlučili su i da u kontejneru sa elektronskom opremom budu pisma učenika osnovnih škola upućena predsedniku Ujedinjenih nacija, čestitka predsedniku Crne Gore povodom Dana državnosti, pet ljubavnih pisama koje će napisati i adresirati građani, a po sletanju opreme na zemlju planirano je da pisma uzme poštar na mopedu (ukoliko mesto pada bude pristupačno) i odnese i uputi ih potom na adrese.

Organizatori procenuju da će im posle spuštanja opreme na zemlju biti potrebno najviše sat vremena da jedna od mobilnih ekipa dođe do nje, bez obzira na pristupačnost terena na koji je oprema pala.

Kratka radio-poruka koja će biti upućena iz svemira sadržaće pored pozdrava svima koji je čuju na svojim radio prijemnicima i najavu svetskog prvenstva u brzoj Morzeovoj telegrafiji koje će se održati u Baru naredne godine. Kako je planirano, lansiranje će se obaviti iz centra Danilovgrada uz prisustvo publike i predstavnika medija.

POVEZANE VESTI

Petak 29.11.2013. 23:15
Možda će i da nasele jedan omanji asteroid?!
Petak 29.11.2013. 16:41
"...Tokom uspona i pada u mobilnoj zemaljskoj stanici pratiće se svi parametri leta, a zahvaljujući specijalnoj opremi gledaoci će putem televizijskog prenosa moći da vide ceo proces i kako zemlja izgleda kada se posmatra sa visine od 35 kilometara...." Pa zar Zemlju nismo vidjeli kako izgleda još prošle godine kad je Felix Baumgarter napravio istorijski skok sa ivice svemira...??? PS: PRVI....JA DO NJEGA.....ojha na CG način...:-)))))))
Petak 29.11.2013. 16:17
Pocinju pripreme vec sutra posle rucka, ako ih ne bude mrzelo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online