Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 13.11.2013.
15:56
Beta A

''Incko je kriv što nam je ovako''

Političari iz BiH smatraju da veliki deo krivice za zaostajanje BiH u napretku snosi i sam visoki predstavnik međunarodne zajednice Valentin Incko.

"U potpunosti se slažem s ocenom visokog predstavnika da je BiH u svojevrsnoj političkoj, ekonomskoj i svakoj drugoj krizi. Prvenstveno je u krizi zbog njegovog rušenja institucija BiH. Poništavajući odluke Centralne izborne komisije, omogućio je da nezakonita vlast obavlja tu dužnost", smatra Marinko Čavara, član Hrvatske
demokratske zajednice BiH.

Teške optužbe na račun Valentina Incka

Incko je u jučerašnjem obraćanju pred Savetom bezbednosti UN u Njujorku rekao da za BiH "vreme ističe", ali da "još ima vremena da vladajuće stranke u BiH naprave zaokret pre oktobarskih izbora 2014. godine".

"Neuspeh političkih lidera da do danas postignu dogovor i preduzmu odgovarajuće mere kako bi rešili pitanje vojne imovine i pitanje presude Sejdić-Finci Evropskog suda za ljudska prava, blokirao je put BiH ka članstvu u NATO-u i EU", rekao je Incko.

Jasenko Selimović iz Socijaldemokratske partije BiH rekao je da je "visoki predstavnik, u skladu sa svojim ovlašćenjima, kao mali car u ovoj zemlji".

"Treba da mu poručimo da i on radi svoj posao", izjavio je Selimović za federalnu televiziju (FTV).

Halid Genjac iz Stranke demokratske akcije BiH veruje da je kompromis "ključna stvar koja nedostaje političkim liderima u BiH".

"Vladajuća većina ili oni koji su pojedinačno izabrani, političke stranke su više energije usmerile na pitanje političkih smena i na promene nego na rešavanje istinskih problema građana", izjavio je Genjac.

Političari u Republici Srpskoj smatraju da je vreme da se Ured visokog predstavnika (OHR) povuče iz BiH.

"OHR je postao teret BiH, jer Inckovi negativni izveštaji dovode do još složenije krize", tvrdi Aleksandra Pandurević iz Srpske demokratske stranke.

Incko je juče rekao i da političarima nedostaje osećaj "urgentnosti" i pozvao međunarodnu zajednicu da "pruži podršku svim onim snagama u BiH koje su spremne da pomognu da se postigne napredak i suprotstavi onima koji bi zemlju vodili unazad ka daljim podelama i dezintegraciji".

Rom i Jevrejin, Dervo Sejdić i Jakob Finci, tužili su državu BiH Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu zato što se, na osnovu postojećih odredaba Ustava BiH, ne mogu kandidovati na izborima kao pripadnici manjina.

Sud u Strazburu je pre četiri godine presudio u korist Sejdića i Fincija i zatražio od vlasti u BiH da izmene Ustav, što do sada nije učinjeno.

POVEZANE VESTI

Sreda 13.11.2013. 16:46
sve jednokratne , vestacke tvorevine se raspadaju i ... tacka.
Sreda 13.11.2013. 22:19
Od kada vam Srbi govore o tom idiotu a vi ste ga dizali u oblake. Doslo vam iz guzice u glavu.
Četvrtak 14.11.2013. 22:13
Он треба да води рачуна да се поштује устав и Дејтонски споразум. И да ради у интересу народа у Босни па макар и на штету Европске Уније.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online