Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 30.10.2009.
16:56
Tanjug A

Dodik: Ovo nije moj, već poraz BiH

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik ocenio je da odbijanje većine stranaka da dođu na razgovore koje je on zakazao za petak u Banjaluci, nije njegov poraz, niti njegove stranke Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) - već poraz BiH.

"Ovo je lice i naličje BiH", rekao je Dodik na konferenciji za novinare koju je održao umesto zakazanog sastanka, dodajući da se uopšte ne oseća nezadovoljnim što sastanak nije održan.

Dodik je kazao da će prisustvovati svakom sastanku na koji ga "domaće strukture" budu pozvale da bi se raspravljalo o pitanjima važnim u BiH, ali da neće prisustvovati sastancima koje će modelirati i voditi stranci u plenumu.

"SNSD više neće učestvovati na plenarnim sastancima koje će voditi bilo koji stranac, bez obzira na to kojeg je nivoa", naglasio je Dodik.

On je napomenuo da to ne znači da neće imati bilateralne sastanke sa strancima, budući da oni, kako je rekao, imaju određenu ulogu, ne samo u političkom životu BiH, već i čitavom svetu.

Prihvatiti koncepciju da stranci vode, modeliraju ili predlažu, kao što je to bio slučaj s "butmirskim paketom", znači dati legitimitet konceptu za koji se zalaže Sulejman Tihić, ocenio je Dodik, dodajući da stranci ne mogu da učestvuju u razgovorima u vezi sa Ustavom BiH.

Milorad Dodik umesto učesnicima sastanka, obratio se novinarima

Dodik je za Tihića rekao da ga je međunarodna zajednica "zajedno s drugim bošnjačkim političarima razmazila", kao i da je lider SDA shvatio da "treba samo malo više da plače i cmizdri, pa da može da dobije rešenja koja je ranije lako dobijao", prenela je agencija Fena.

"To je sada nemoguće i više se neće dešavati", istakao je Dodik.

Premijer RS je kazao da "nije zainteresovan i da ne voli BiH, već je tu zato što mora i zato što je ona sporazumna zemlja nastala Dejtonskim mirovnim sporazumom, koji je dao određene obaveze koje on kao predstavnik vlasti i SNSD-a mora da poštuje".

Dodik je kazao da je moguće da se BiH uredi na minimumu saglasnosti svih i da je zato potrebno da na tome rade domaći lideri.

Međunarodna zajednica je proteklih 13 godina bila netolerantna prema RS, rekao je Dodik, naglasivši da "ta politika više ne može da prođe i neće proći".

Na sastanak koji je zakazao Dodik, odazvali su se samo predstavnici njegovih koalicijskih partnera, Demokratskog narodnog saveza i Socijalističke partije, a u ime Narodne stranke Radom za boljitak pojavio se Jerko Ivanković Lijanović.
 

Poziv je bio upućen svim strankama koje imaju poslanike u državnom parlamentu, a budući da se većina nije odazvala sastanak nije održan.

Dodik je planirao da se na sastanku razgovara o izveštaju predsedavajućeg Saveta ministara BiH o radu tog tela, o imenovanjima, odnosno popunjavanju upražnjenih mesta u organima BiH i o ispunjavanju preostalih obaveza BiH u procesu ukidanja viznog režima.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online