Sreda 17. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 11.03.2010.
12:00
Ž. Marković - Vesti A

U BiH 45 terorističkih organizacija

Ministarstvo bezbednosti Bosne i Hercegovine poslalo je početkom februara Savetu bezbednosti UN-a spisak sa 45 organizacija koje su povezane sa terorizmom i terorističkim aktivnostima. Na spisku su banke, humanitarne organizacije, pa čak i neki listovi, a potpisao ga je zamenik ministra Mijo Krešić.

Oštra kontrola: Ulazak vehabija u Gornju Maoču

Reč je o spisku koji je Ministarstvu bezbednosti dostavilo Tužilaštvo BiH još 2006. godine, a sačinila ga je Grupa za borbu protiv terorizma.

Ipak, prema ocenama eksperata, spisak je pun manjkavosti pa nije nikakvo čudo što su ga mediji iz Federacije BiH proglasili lažnim i skandaloznim. Naime, sarajevski mediji ocenili su da je reč o izmišljenim informacijama i pamfletu.


Ministar bezbednosti Sadik Ahmetović rekao je da ne zna o čemu je reč i da zato još ne može da komentariše slučaj.


- Proveriću o čemu se radi. Ono što znam jeste da rad Grupe za borbu protiv terorizma nije u nadležnosti Ministarstva bezbednosti, jer je vodi Tužilaštvo BiH - kazao je Ahmetović.


Inače, na spisku se nalaze nevladine organizacije poput "Aktivna islamska omladina", "Al Haramein", "Crvena ruža", "Crni labudovi", zatim islamski časopis "SAFF", BBI Banka ili bošnjačka zajednica kulture "Preporod".


Ekspert za terorizam Dževad Galijašević kaže za "Vesti" da je reč o izuzetno starom spisku i da se može reći da se zamenik ministra bezbednosti izblamirao zbog toga što je ovaj dokument iskoristio da šalje dopis Savetu bezbednosti.


- Na spisku se nalaze i organizacije koje više ne postoje. Međutim, treba reči da ovaj papir može da bude jedna vrsta početnog traga za dalje istrage - ističe Galijašević.
On objašnjava da organi BiH trebaju da provere šta je sa ljudima koji su osnivali, u međuvremenu ugašene, organizacije koje su na spisku.


- Treba proveriti gde su i šta rade ti ljudi jer mnogi od njih i dalje nesmetano deluju u BiH. Takođe, Savetu bezbednosti treba poslati spisak, ali ne ovakav, već novi i osvežen. Ovo što je uradio Krešić samo je dokaz da bezbednosne agencije ništa nisu uradile u proteklim godinama kada je otkrivanje terorističkih mreža u pitanju - kaže Galijašević.

Vehabija nema na spisku?!


Eksperti upozoravaju da se na spisku koji je poslan u Njujork nigde ne navode opasne vehabijske grupe koje predstavljaju najveći teroristički potencijal u BiH.

 

Podsećamo, početkom februara jake policijske snage iz BiH upale su u selo Gornja Maoča kod Brčkog gde je vehabijska komuna godinama delovala potpuno ignorišući zakone države BiH. Tom prilikom uhapšeno je osam vehabija, pronađena je velika količina naoružanja i računarske opreme, a nakon akcije, policija i novinari su konačno mogli da slobodno kroče u Gornju Maoču.


Nedugo nakon akcije u Gornjoj Maoči, pripadnici SIPA pronašli su u Jablanici 56 kilograma eksploziva za koji se pretpostavlja da pripada vehabiji Elvizu Aličiću zvanom Abu Džafir.


 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online