Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 10.03.2010.
15:20
Globus A

Gotovina na slobodi od leta?!

Suđenje trojici hrvatskih generala Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku u haškom tribunalu za ratne zločine počinjene nad Srbima u Hrvatskoj moglo bi biti završeno do sredine ove godine i moglo bi se okončati oslobođanjem Gotovine, piše hrvatski nedeljnik "Globus".

Gotovina uskoro na slobodi?

Uz podsećanje da traje ispitivanje poslednjih svedoka i da se u maju očekuju završne reči odbrane i tužilaštva, "Globus" piše da bi presuda mogla biti izrečena pre godišnjih odmora u Haškom sudu, koji počinju krajem jula.

Gotovina je pred haškim tribunalom optužen za zločine počinjene nad Srbima u operaciji hrvatske vojske "Oluja 1995". Uhapšen je na Kanarskim ostrvima 7. decembra 2005, a haški proces protiv njega, kao i protiv generala Markača i Čermaka započeo je 11. marta 2008.


Po rečima Gotovininog advokata Luke Mišetića, Gotovina i ceo njegov advokatski tim je vrlo optimističan oko završetka postupka i veruje u pozitivan ishod.


Svi su u timu od početka procesa bili složni u oceni da će postupak biti težak i da će osporavanje navoda tužilaštva biti vrlo složen proces, a da pri kraju postupka vlada uverenje da je odbrana napravila dobar posao i da su neke okolnosti, koje im ispočetka nisu išle u prilog, uspeli okrenuti u korist svojih klijenata, piše "Globus".


Prema tvrdnjama hrvatskog nedeljnika, momenat koji je odbrani ukazao da se slučaj kreće u dobrom smeru za Gotovinu je nedavna izjava srpskog predsednika Borisa Tadića da ne bi bilo dobro da Gotovina bude oslobođen.


Mišetić je ocenio da je pominjanje Gotovine u kontekstu oslobađajuće presude vrlo dobar znak, "koji sigurno dolazi od strane dobro obaveštene osobe", a pravni analitičari i bivši članovi advokatskih timova zaključili su da Tadić javnost u Srbiji priprema na ishod suđenja povoljan za hrvatskog generala.


Drugi važan moment u sudskom procesu bio je, po mišljenju "Globusa", svedočenje bivšeg generala JNA Mileta Mrkšića, koji je osuđen za ratne zločine, a koji je pristao da svedoči u korist odbrane.


Mrkšić je izjavio da je artiljerijski napad Hrvatske vojske na Knin u operaciji "Oluja" 1995. godine bio vrlo precizno izveden i potvrdio da su vlasti Krajine tada donele odluku o evakuaciji stanovništva zajedno sa vojskom jer su se bojale opkoljavanja i odsecanja od Hrvatske vojske.


HV je već prvog dana "Oluje" mogla ući u Knin i osvojiti ga, ali to nije učinila jer se rukovodila vojnom strategijom koja upozorava da se neprijatelj ne sme dovesti u bezizlazan položaj i ne sme mu biti oduzeta mogućnost povlačenja, prenosi "Globus".


Upravo je Mrkšićevo svedočenje bilo ključno u razjašnjenju situacije u Kninu početkom avgusta 1995. godine, koje je okrenulo proces u pozitivnom smeru, piše hrvatski list.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online