Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 10.03.2010.
04:00
Slobodna Dalmacija A

Sinjska Alka bila i ustaška!

Tek nakon osamostaljenja Hrvatske javnost je saznala da je 1944. održana "ustaška Alka". Pre toga se među alkarima punih 45 godina nisu spominjala događanja u kojima je sinjsko viteško udruženje učestvovalo tokom Drugog svetskog rata, piše "Slobodna Dalmacija".

"Slobodna Dalmacija" poseduje do sada neobjavljene fotografije i pisane dokumente koji govore da se u vreme NDH u Viteškom alkarskom društvu i oko njega vodila kontinuirana aktivnost, te da su od 1941. do 1944. alkari bili "za dom spremni" i da su slavili poglavnika Antu Pavelića.


Nakon preuzimanja vlasti u Sinju, ustaški je poverenik Ivan Poljak 28. maja 1941. uputio Upravi Alkarskog Društva nalog da "neodložno preda svu opremu, odeću i arhivu koja pripada tom društvu".

Kotarski predstojnik NDH Foretić je 16. jula doneo odluku kojom sudskog pripravnika Antu Dadića imenuje "poverenikom viteškog društva 'Alka' u Sinju", uz zadatak "da u duhu društvenih pravila sprovede reorganizaciju društva, dajući mu čisto hrvatski karakter".

Istim nalogom dužnosti su razrešeni svi članovi i oficiri Alke. Samo dva dana nakon toga, 18. jula 1941. godine, Ante Dadić je preuzeo svu alkarsku imovinu.


Sledeći pisani dokument datira od 8. avgusta 1941. i poziv je za alkarsku skupštinu sazvanu za 10. avgust, istoga dana kad su sinjski partizani na brdu Gučnica u Glavicama doneli odluku o oružanom otporu italijanskim okupatorima i njihovim ustaškim pomagačima.


U zapisniku sa te skupštine, za vojvodu je izabran poverenik Ante Dadić, koji je već stekao i titulu doktora, alaj-čauš je postao Tonči Čiril Lovrić, barjaktar Mate Tomašević te ađutant vođe Ante Jelčić.


Iako je nova sednica sazvana za sutradan, 11. avgusta, o njoj nema zapisnika. Poznato je jedino da Alka 1941. nije održana. O aktivnostima Alkarskog društva tokom 1942. nema nikakvih pisanih dokumenata. Otkrivene su, međutim, dve fotografije snimljene 10. aprila u Zagrebu. Povodom prve godišnjice uspostavljanja NDH, cela alkarska povorka prodefilovala je ulicama Zagreba, a alkari i alkarski momci došli su u ustaški Glavni stan da se poklone poglavniku Anti Paveliću.

Sinj, početak XXI veka

Jedina Alka za vreme NDH održana je 20. avgusta 1944. Poziv je upućen na adrese 17 osoba, a potpisao ga je vršilac dužnosti poverenika Mirko Bilobrk.

Toga 20. avgusta 1944. saveznička avijacija bombardovala je Sinj. Poginule su dve osobe, a jedna je naknadno podlegla povredama.

Za slavodobitnika Alke nadmetali su se alkari Josip Tomašević, Ante Glavinović, Jakov Gaurina, Stipe Bilić, Božidar Dalbelo, Stipe Vučković, Stipe Filipović-Grčić, Jure Milan, Boško Akrap i Frano Žanko.

Pobedio je Josip Tomašević, seljak iz Brnaza u šezdesetim godinama, koji je predstavljen kao alkar "kome je za vreme Jugoslavije bilo onemogućeno da učestvuje u Alki". Kuriozitet je, međutim, da je reč o istom alkaru Josipu Tomaševiću koji je bio slavodobitnik jedine Alke održane u Beogradu 1922, u čast venčanja kralja Aleksandra Karađorđevića.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online