Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 22.10.2013.
04:50
M. Roknić - Vesti A

Pesnik koji radi na crno

Kada ćerkama Tamari i Aleksandri i supruzi Gordani ne može kupiti poklon za rođendan, Zoran Štampar im pokloni pesmu. Od kada su se 2007. godine vratili iz izbeglištva u Topusko, svake godine, gotovo svaki dan im pokloni poneki stih. Bez posla i stalnih primanja, vremena za poeziju, baš kao i talenta, ima na pretek.

Zoran sa ćerkama

Ali od tog dara se ne može živeti. I Zoran to dobro zna, pa godinama šparta od nemila do nedraga u potrazi za poslom. Tako mu je njegovo Topusko, tek neka vrsta baznog logora, polazna stanica, iz koje kreće na svoja, kako se čini, uzaludna putovanja. Radio bi, kaže, bilo šta i bilo gde, ali za njega u Topuskom nema posla.


Život na zgarištu

Šest godina je prošlo kako su se vratili kući u Hrvatsku, a sada već pakuju kofere da je ponovo napuste. No, u "Oluji" su imali bar "koridor", imali su izlaz zahvaljujući Tuđmanovoj "velikodušnosti", sada u ujedinjenoj Evropi, ne znaju kuda da krenu u potragu za bilo kakvim poslom i krovom nad glavom, jer njihovu zapaljenu kuću država još nije obnovila, a radno mesto za Gordanu i Zorana je misaona imenica. Ipak, imaju "slobodu" izbora - da uživaju u poeziji, nadničareći povremeno ili da odu trbuhom za kruhom.

Godine na birou

- Nije nam lako. Jedini prihodi su nam dečji doplatak i pomoć dede i bake. Ali, nije sve u novcu. Zoranove pesme su lepe, dopadaju mi se i premda on to nikada ne kaže, znam da su mnoge posvećene meni - reći će Gordana, koja zajedno sa Zoranom već šest godina sakuplja staž na Zavodu za zapošljavanje.

Izbor nije jednostavan, kako se čini na prvi pogled. Ćerkama Tamari i Aleksandri već je dosta seoba. U izbeglištvu, u Inđiji, gde su rođene, naučile su ćirilicu i ekavicu, u Topuskom latinicu i ijekavicu, a sada i ne znaju gde će i šta morati učiti. Po svoj prilici nemački, jer im u blizini Frankfurta žive baba i deda, Zoranovi roditelji.


I Zoran često odlazi u Nemačku, zaradi na crno neki evro, ali da bi kolektivno otišli, moraju se srediti papiri.


- Prošle su godine posle "Oluje" dok sam dobio hrvatsko državljanstvo. Verujem da ću sa Nemcima imati više sreće - nada se Zoran.
 

Život od danas do sutra: Zoran i Gordana Štampar
 

Do sada ih je nekako u širokom luku zaobilazila. Rat, izbeglištvo, povratak na zgarište... Ništa lepo da se desi.


- Posle "Oluje" roditelji su došli u Topusko i kuću našli u ruševinama. Tražili su obnovu, nisu je dobili. Godinama pokušavaju sudskim putem ostvariti svoja prava, ali ta trakavica još traje. Mi smo u izbeglištvu nestrpljivo čekali da nam urede bar dve sobe, da se vratimo. Nije bilo dana da nisam maštao o povratku u Topusko i konačno smo u tome uspeli 2007. godine.

Zoran i Gordana kad su se vratili u Topusko

- Otac je još pokušavao da dobije obnovu, pa smo se nekako svi stisli u ono malo prostora što smo sami uredili. I to traje do danas. A trebalo je od nečega živeti, pa sam radio šta god sam mogao. Taksirao na divlje, ponešto preprodavao, dovijao se na sve moguće načine, uzaludno tražeći bilo kakav pristojan posao. Odlazio sam u Nemačku, Italiju, Bosnu, sve na crno i na mesec, dva - priča Zoran.
 

Stihovi i beton

Pre nekoliko godina pokušali su i sa vlastitim biznisom, otvorili su prodavanicu odeće u Topuskom. I solidno im je krenulo ali nije potrajalo. Kada su troškovi pretekli prihode ,sledio je ključ u bravu. A potom je Zoran odlučio da "skokne" kod prijatelja u Kanadu, da pokuša pripremiti teren za dolazak supruge i dece. Vratio se za mesec dana neobavljena posla.
 

PRINCEZA

Znate li ljudi što se zbilo
Ne, nije mi se to snilo
Tata sa mnom nije, pa mi je žao
Jer znam da bi sve za mene dao
Sada ga čuva kordunaška trava
Tamo gde je Korana plava
I sada ja, princeza mala
Ostadoh sa mamom sama
Možda sam malo musava
I slabo sam počešljana
Nije to mama kriva
Ona je meni kao dobra vila
U rukama mojim lutka ova
Prva mi je i jedina
Čuvam je ko oka dva
Od oca mi je ostala
Eh, kakav je moj tata bio
Dok me princezom malom zvao
Za carstvo moje on se borio
Al je bitku izgubio
E sad ljudi, vi uzdignutih glava
Što znate gde je kordunaška trava
Pokažite mi gde je ta Korana plava
Da vidim gde moj tata spava

I sada pravi planove za Nemačku i piše pesme.
- Pesme su mi jedini spas od ovog crnila jer mogu da ga zabeležim. Prve koje sam napisao bile su o deci u izbegličkim kolonama, o njihovom stradanju. Uvek kod sebe imam papir i olovku da zabeležim misao i stih. I kada sam mešao beton u Nemačkoj, sekao drva u Bosni, stajao za pultom u trgovini, u mojoj glavi samo su se nizali stihovi koje sam zapisivao i slagao pesme.

- Napisao sam stotine pesama, onako za svoju dušu. Jednom sam ih pokazao prijatelju i on me ohrabrio da ih objavim. Sabrali smo ih i o svom trošku štampali. Na promociji u hotelu u Topuskom publika me nagradila aplauzom i to mi je bilo prvo priznanje kao pesniku - priseća se Zoran svog prvog javnog nastupa.


Jedina pouka sa tog debija bila mu je da se njegove pesme dopadaju ljudima, ali da od njih ne može prehraniti porodicu. Na kraju je zaključio da nema hleba bez motike.


- Imam podršku moje supruge Gordane i ćerki i to mi daje snagu i veru da će i nama jednom svanuti bolji dani - uveren je Zoran, sada već potpuno siguran da ih to sunce neće ogrejati kod kuće, u Topuskom, pa će, nada se, uskoro krenuti za njim u Nemačku.
 

Kuća i danas nije obnovljena






VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online