Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 09.03.2010.
12:00
M. Jakšić - Vesti A

Srbin ostao bez oka, u riječkoj bolnici kriju izveštaj

Boško Radić iz Vrhovina, žrtva nesavesnog lekara iz Otočca Esada Mujkanovića koji prošlog leta Bošku nije hteo da pruži lekarsku pomoć zato što je Srbin, još uvek nema zvanično lekarsko objašnjenje zašto je izgubio oko. Lekari u Rijeci, međutim, štite svog kolegu. Bošku su zbog toga smanjene šanse da dobije sudski spor protiv Mujkanovića za nesreću koja mu je nanesena, opredeli li se za takav potez.

OGORČEN NA LEKARE: Boško Radić sa suprugom Olgom

U otpusnoj listi iz riječke bolnice zapisan je samo nalaz očnog lekara mada je i laicima za medicinu jasno da je izgubio vid na jednom oku zbog moždanog udara, koji Mujkanović, podsetimo, nije hteo da leči.


- U otpusnom pismu piše da sam oslepeo zbog toga što je došlo do krvarenja očne pozadine ili stručno rečeno retine, ali ništa ne piše o tome šta je uzrok tog krvarenja.

Ako su mi utrnuli usna, ruka i noga, onda to verovatno nije od očne pozadine već verovatno od moždanog udara. Kojeg god sam neutralnog lekara pitao za mogući uzrok mog slepila rekao mi je da sam imao moždani udar - žali se Boško na primer međulekarske solidarnosti na štetu njegovog zdravlja.


Boško takođe, upozorava da problem nije samo u Esadu Mujkanoviću kad je reč o odnosu bolnice u Otočcu prema pacijentima srpske nacionalnosti. Podseća na činjenicu da je njegova komšinica, kad mu je pozlilo, sedam puta zvala hitnu službu te bolnice, ali se niko nije javljao.

Mujkanovića zamenila doktorka iz Srbije

 

OTVORIO PRIVATNU PRAKSU: Esad Mujaković

Esad Mujkanović više ne radi na radnom mestu u hitnoj pomoći otočke bolnice.

 

Zakupio je u toj bolnici ordinaciju i radi kao privatni lekar, a na njegovo radno mesto je primljena doktorka Marija Stoisavljević, koja se nedavno vratila iz izbeglištva iz Srbije.

 

Doktorka Stoisavljević je pre rata radila u Gračacu, a rođena je u tamošnjem selu Velika Popina.

 

Najveće zasluge za tu zamenu lekara svakako imaju čelni ljudi opštine Vrhovine.
- Insistirali smo na Mujkanovićevoj smeni i uspeli smo. Ovih dana ćemo uputiti zahtev Hrvatskom zavodu za zdravstveno osigranje da oduzme lekarsku licencu Mujkanoviću.

 

U maju mesecu ove godine obnavljaju se lekarske licence, pa se nadamo da će Zavod iskoristiti tu priliku da tog nečoveka odstrani iz lekarske struke - kaže Miroslav Mašić, zamenik načelnika opštine Vrhovine.


- Nije bio zauzet telefon već niko nije hteo da se javi. A znate zašto? Pa videli su da neko zove iz Vrhovina. I nije se tako nešto samo tada dogodilo - kaže Boško koji lek za svoju bolest plaća 340 kuna (48 evra) mesečno, a penzija mu je 1.300 kuna (185 evra).


Prema Boškovom sećanju, Esad Mujkanović ga je u kritičnom momentu, dok je gubio svest, posmatrao skrštenih ruku i kiselog osmeha. Nakon toga je nestao. Pet sati je Boško čekao da lekari nešto ozbiljnije preduzmu kako bi mu spasli život jer pola tela tada nije osećao.

Da iz Vrhovina nisu dojurili načelnik opštine Milorad Delić i njegov zamenik Miroslav Mašić, koji su se zbog njega sukobili sa Mujkanovićem, kako kaže Boško, verovatno ne bi ostao živ.

Stanovi za povratnike

 

Nakon doktorke Marije Stoisavljević javila nam se još jedna doktorka, njena prijateljica, izbegla u Srbiju. I ona će ovde doći da se zaposli, kao i još nekoliko izbeglica, visokoškolovanih mladih ljudi. Pokazalo se i na ovom primeru, kada se neko vrati onda on povuče i druge ljude za sobom.

 

Doktorki Stoisavljević već smo dodelili stan u Vrhovinama, a stanove će dobiti i ostali koje sam ovde pomenuo - najavio je Miroslav Mašić, zamenik načelnika opštine Vrhovine.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online