Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
15
Sreda 09.10.2013.
11:02
jutarnji.hr A

Tuđman hteo da raketira Beograd

Franjo Tuđman je bio spreman da raketira Beograd ukoliko bi "Jugoslovenska" vojska krenula u pomoć krajiškim Srbima u slučaju ofanzive Hrvatske vojske. Zagreb ima rakete koje mogu doći do Beograd, izvestili su (21. jula 1995.) agenti CIA-e za Balkan svoju centralu u Vašingtonu.

Raketirao bi Beograd ukoliko bi "Jugoslovenska" vojska krenula u pomoć krajiškim Srbima u slučaju ofanzive Hrvatske vojske...a nije imao čime
 

U dokumentima CIA-e koji su nedavno objavljeni nalazi se i dokument u kojem na deset stranica vrlo detaljno opisuju trenutno stanje u Hrvatskoj i predviđaju dalji razvoj događaja.

Njihov zaključak je jasan - Hrvatska će krenuti u napad na krajiške Srbe. Pogrešili su samo u proceni kada će se napad dogoditi. Mesec dan pre "Oluje" oni su svoje šefove obavestili da će se napad dogoditi tek na jesen.

"Tuđman je naterao Hrvate u BiH da pristanu na Federaciju!"

Razmatrajući moguću reakciju Beograda na ofanzivu Hrvatske vojske, obaveštajci CIA-e su procenili kako bi Milošević u odbranu “SAO Krajine” mogao poslati oko 22 hiljade vojnika i 700 tenkova i teško oklopnih vozila. Ipak, visoki hrvatski funkcioner uverili su obaveštajce CIA da bi u tom slučaju Zagreb sigurno odgovorio

CIA: Ćosić izdao Miloševića

raketiranjem Beograda.

Međutim, u tom trenutku Hrvatska vojska nije imala nikakvu operativnu mogućnost za gađanje ciljeva na daljini većoj od 27 kilometara. Nekoliko meseci ranije na vojnoj paradi pokazan je raketni sastav S300 kojim se mogu gađati dalekometni ciljevi na zemlji, ipak ovaj sastav nikad nije bio operativan. Osim S300, Hrvatska nije imala ni jedan drugi raketni sastav kojim bi mogla dosegnuti Beograd ili neke bliže ciljeve.

 

Tako, na primer, u samoj operaciji "Oluja" za gađanje aerodroma Udbina na prednje linije dovučena je artiljerija kako bi gađali taj objekt jer nije bilo druge mogućnosti. Tek je nakon "Oluje" kod krajiških Srba zarobljen jedan raketni sastav, Orkan. Iako će se u kasnijim izveštajima radnici CIA čuditi što Milošević nije reagovao na ofanzivu Hrvatske vojske, sasvim je sigurno da su i do njega došle informacije da je Tuđman spreman da napadne Beograd, a sigurno je video i raketni sastav S300, što ga je pokolebalo u eventualnoj odluci da svojoj vojsci naredi ulazak u Hrvatsku.

POVEZANE VESTI

Sreda 09.10.2013. 11:24
Da je imao čime sravnio bi ga sa zemljom. Šta je tu čudno? Poznato je kakvi su varvari kroati.
Sreda 09.10.2013. 11:05
S300 je protiv avionski sistem i izgleda da hrvatski nikad nije bio kompletiran
Sreda 09.10.2013. 11:41
Ma pre se pitajte odakle Hrvatima S300 ako ga Srbija nije imala ??? Ako je to tačno onda se porazmislite koliko se mi zapravo kunemo u bratiju Ruse i kako su nam onda pomogli da se odbranimo od NATO bombardovanja, a znali su da će nas bombardovati ? Nama ćebad a njima S3300, veoma su darežljivi hehhehehheheehhe....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online