Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 07.03.2010.
14:20
Srna A

Ganić odgovoran i za zločine nad Hrvatima

Predsednik Hrvatskog udruženja logoraša Mirko Zelenika izjavio je da je ratni član Predsedništva BiH Ejup Ganić odgovoran i za zločine počinjene nad Hrvatima u dolini Neretve i Srednjoj Bosni.

 Hapšenje komandanta jedinice "Zulfikar" - Zulfikara Ališpage zvanog Zuka
 

''Budući da pitanje odgovornosti članova ratnog Predsedništva BiH nije procesuirano u Hagu, zadovoljan sam ako se bude procesuiralo u Srbiji, jer Tužilaštvo BiH nikad to neće uraditi zbog odnosa u BiH", istakao je Zelenika u izjavi Srni.

On je dodao da ga raduje činjenica da Tužilaštvo Srbije priprema optužnicu protiv Ganića za zločine počinjene u Dobrovoljačkoj ulici.

Predsednik hrvatskih logoraša Ganića optužuje i za akciju ''Neretva 93'' i dodaje da je vreme da se ispita povezanost Ganića i ostalih bivših članova Predsedništva BiH sa aktivnostima specijalne jedinice "Zulfikar" u toj akciji, prilikom koje su počinjeni stravični zločini nad Hrvatima.

 

''Akcija 'Neretva 93.' je sa muslimanske strane planirana od vojno-političkog vrha, a cilj je bilo zauzimanje doline Neretve, i u okviru te akcije napravljeno je na desetine logora i proterano na hiljade Hrvata'', naveo je Zelenika.

''Ejup Ganić kao član ratnog Predsedništva je odgovoran za planiranje, organizovanje i naređivanje ratnih zločina nad Hrvatima u BiH, što se u ovom slučaju uopšte ne spominje'', istakao je Zelenika.

On je ocenio da Ganićeve izjave od 3. januara 1994. godine, koje je dao agenciji Rojters, a koje se odnose na napade takozvane Armije BiH u Srednjoj Bosni i Lašvanskoj dolini, potvrđuju njegovu odgovornost.

''Ganić je tada izjavio: 'Mi smo ponudili HVO-u opciju da se izvuku, a ako neće mi ćemo to učiniti milom ili silom'. Ta njegova pretnja nije ostvarena 100 posto, ali jeste 90 odsto, jer je Armija BiH 90 odsto etnički očistila prostor Srednje Bosne'', naglasio je Zelenika.

  

On je dodao da je komandant jedinice Zulfikar, koja nosi puni naziv Specijalni odred za posebne namene pri štabu Vrhovne komande, imao dnevnu vezu sa Predsedništvom BiH, pa tako i sa Ganićem i izveštavao ih o akcijama u dolini Neretve.

"Ja sam jedan od hiljade žrtava ove akcije u kojoj je od Bugojna do Mostara stvoreno na desetine logora u kojoj je 4.500 Hrvata bilo zarobljeno'', rekao je Zelenika i dodao da je jedinica Zulfikar velikim delom odgovorna za zločine u selima poput Trusine i Grabovice.

Komandanta jedinice "Zulfikar" - Zulfikara Ališpagu zvanog Zuka, Agencija za istrage i zaštitu /SIPA/ nedavno je uhapsila po nalogu Tužilaštva BiH zbog osumnjičenosti da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika u hrvatskom selu Trusina kod Konjica.

Tereti se da kao nadređena osoba sa stvarnom i efektivnom kontrolom nad pripadnicima jedinice Zulfikar, iako je znao da su njemu podređeni pripadnici ove jedinice počinili zločin, nije preduzeo nužne i razumne mere da počinioci budu kažnjeni.

Zelenika je dodao da je i sadašnji član Predsedništva BiH Haris Silajdžić imao vezu sa logorima u kojima su se nalazili Hrvati.

''Edhem Edo Žilić, komandant logora u Konjicu, sam je rekao da se bez Silajdžićevog znanja nije moglo ući u logore'', rekao je Zelenika i dodao da hrvatske žrtve u BiH ne mogu očekivati da će pravosuđe profunkcionisati, zbog čega je u ime hrvatskih logoraša apelovao na reakciju hrvatskih predstavnika u vlasti.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online