Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 17.09.2013.
19:34
Beta A

Optužnica protiv Boljkovca zbog zločina iz 1945.

Županijsko tužilaštvo u Zagrebu podiglo je danas optužnicu protiv prvog ministra unutrašnjih poslova Hrvatske i bivšeg šefa Ozne u Karlovcu Josipa Boljkovca (93) zbog sumnje da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva u maju 1945.godine.

Optužnicom se Boljkovac tereti da je od 7. maja do sredine juna 1945. godine u Dugoj Resi, kao šef komisije Odeljenja zaštite naroda (Ozna) za grad i Kotar Karlovac, pod optužbama da su sarađivali s ustaškim vlastima naredio hapšenje i dovođenje većeg broja civila s područja Duge Rese i okolnih mesta u zatvor u podrumu zgrade Povereništva Ozne.

Josip Boljkovac

Kako je saopštilo tužilaštvo, uhapšeni, šest poznatih i 14 zasad nepoznatih osoba, ispitivani su tokom više dana i potom odvođeni, ubijani i zakopani na predelu Vidanka Curak, dok se jedan muškarac usprotivio odvođenju, pa je ubijen hicima iz vatrenog oružja kod železničke pruge u Dugoj Resi.

Mesec dana uoči parlamentranih izbora krajem 2011, policija je uhapsila Josipa Boljkovca zbog sumnje da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva u maju 1945. U javnosti se njegovo hapšenje tumačilo kao deo predizborne kampanje Hrvatske demokratske zajednice, koja je tada bila ozbiljno pogođena brojnim aferama poput sudskih postupaka protiv njenog nekadašnjeg čelnika i premijera Ive Sanadera.

Boljkovac je javno podržao tada opozocionu, a danas vladajuću koaliciju levog centra na čelu sa Socijaldemokratskom partijom. Posle njegovog hapšenja, policija je potvrdila da se protiv Boljkovca već dugo vodi istraga, kao i protiv tadašnjeg člana Ozne Josipa Manolića, koji je 90-ih godina bio hrvatski premijer, kao i protiv
partizanskog komandanta, generala Rade Bulata.

Boljkovac je više puta u medijima obacio optužbe, navodeći da se istragom protiv njega želi skrenuti pažnja sa važnijih tema u zemlji. Ustavni sud je krajem 2011. ukinuo odluku zagrebačkog Županijskog suda o pokretanju istrage i određivanju pritvora protiv Boljkovca zbog sumnje da je počinio ratni zločin 1945.

POVEZANE VESTI

Utorak 17.09.2013. 20:40
postovanje Hrvatima,sto cuvaju svoje. Nasa vast u kojoj jos uvek ima zlocinaca,nikada nece uraditi tako nesto. Kada bi kod nas hapsili ajooooooj,koliko su zlocina OZNA(SDB)itd,napravii,od onih na crnom vrhu,preko rudnika ko zna gde bi se zavrsilo.
Utorak 17.09.2013. 21:24
Cuvali ga onakvi kao i on sto je.
Četvrtak 19.09.2013. 09:41
kqad budem video da su sudili ustasama iz onog i ovog poslednjeg rata..onda cu im poverovati...medjutim,nece toga biti...boljkovac je presudjivao njihovima...a ustase su ubijale srbe....zato su im ustase drage i mile...ove druge ce naravno kaznjavati.....ma bagra je to mrziteljska...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online